Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Η Ρ. Δούρου για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης: / Η Ρ. Δούρου για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Δεν είναι κουμπαράς χρηματοδότησης, είναι βαθιά ριζωμένη στις Συνθήκες της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ρ. Δούρου για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης: / Η Ρ. Δούρου για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Δεν είναι κουμπαράς χρηματοδότησης, είναι βαθιά ριζωμένη στις Συνθήκες της Ε.Ε.

Το μέλλον της πολιτικής συνοχής της ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που φιλοξενήθηκε χθες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Πόλεων και Περιφερειών στο Βουκουρέστι με τη συμμετοχή και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Η Ρ. Δούρου τόνισε κατά την παρέμβασή της σε πάνελ με θέμα “Εδαφική συνοχή για τη σύγκλιση των πολιτών της Ε.Ε.” την ανάγκη να μην περικοπούν περαιτέρω τα ταμεία συνοχής στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά και να μη συνδεθούν με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, δηλαδή τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. “Από τότε που εδραιώθηκαν οι πολιτικές συνοχής επί Ντελόρ η Ε.Ε. δεν είναι ίδια και οι νέες γενιές δεν πιστεύουν πια στο όραμα αυτό” σημείωσε η Ρ. Δούρου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το ενδεχόμενο σύνδεσης των πολιτικών συνοχής με το ευρωπαϊκό εξάμηνο “θα οδηγούσε στην κατάργηση του οράματος του Ντελόρ και θα έκανε τα θεμέλια της Ε.Ε. να τρέμουν”.

Συμμετέχοντας στην ίδια συζήτηση, η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου υπεραμύνθηκε της πρότασης της Επιτροπής για το προσεχές ΠΔΠ σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής αναμένεται να ενισχυθεί χάρη στην απλούστευση των κανόνων, η οποία θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση στα κονδύλια. Επίσης, ανέφερε πως πλέον στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου γίνεται και αξιολόγηση των κοινωνικών ανισοτήτων και πως αυτή η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνοχή.

“Η πολιτική συνοχής δεν είναι 'κουμπαράς χρηματοδότησης', είναι βαθιά ριζωμένη στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην υπηρεσία του οράματος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” δήλωσε χθες η Ρ. Δούρου, επισημαίνοντας ότι ότι “η πολιτική συνοχής πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020, συμπεριλαμβανομένων προτεραιοτήτων όπως η δράση για το κλίμα, η προσβασιμότητα στις μεταφορές ή η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μια στρατηγική ανάπτυξης με σαφές κοινωνικό πρόσημο κατά των κοινωνικών, οικονομικών, εδαφικών ανισοτήτων”.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του πάνελ, η επίτροπος Κρέτσου ερωτήθηκε από τον δήμαρχο της Χίου Μανώλη Βουρνούς σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τα νησιά. Απαντώντας, η Κ. Κρέτσου ανέφερε ότι “δεν μπορούμε να έχουμε ένα μοντέλο για όλους” και εξήγησε πως “υπάρχουν τόσο πλούσια όσο και φτωχά νησιά”. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Επιτροπή έχει λάβει υπόψη τα αιτήματα των ευάλωτων και απομακρυσμένων περιοχών και αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν τα hotspots για τους πρόσφυγες. “Οι δήμαρχοι βρίσκονται ανάμεσα στους πρόσφυγες από τη μία και τους πολίτες τους από την άλλη. Γι’ αυτό λαμβάνουμε μέτρα με επείγουσες διαδικασίες σε ό,τι αφορά και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων” είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL