Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στόχος, η μεγάλη νίκη της Ελλάδας των πολλών έναντι της Ελλάδας των ελίτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος, η μεγάλη νίκη της Ελλάδας των πολλών έναντι της Ελλάδας των ελίτ

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωπαϊκές κάλπες της 26ης Μαΐου που, όπως όλα δείχνουν, θα μετατραπούν σε μια μάχη με σκληρά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Με την ανάκαμψη ή την αναστροφή στο ΔΝΤ

Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα χθες ανοίγοντας τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. "Ο λαός μας σύντομα θα κληθεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει τον δρόμο που οδηγεί με ασφάλεια στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση ή θα επιλέξει τον δρόμο που βγάζει στο αντίθετο ρεύμα" τόνισε ο πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα, σχολίασε, ο ένας δρόμος πάει ευθεία αλλά ο άλλος οδηγεί σε αναστροφή. Στα χρόνια της κρίσης, της λιτότητας, στα χρόνια του ΔΝΤ και των Μνημονίων που έχουμε αφήσει πια πίσω μας οριστικά".

Μάλιστα, με έμμεσο αλλά αρκετά καθαρό τρόπο, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή της οφειλής στο ΔΝΤ. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι "κάποιοι θέλουν να είναι εδώ", συμπληρώνοντας πως "εμείς έχουμε σχέδιο για να πάψει να είναι εδώ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη".

Εθνικές κάλπες τον Οκτώβριο

Επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, κατέστησε σαφές προς τη Ν.Δ. ότι θα... πιει ένα-ένα τα πικρά ποτήρια: "Πρώτα θα έρθει η ηχηρή διάψευση των ευρωεκλογών και ακολούθως, το φθινόπωρο, η οριστική και καθοριστική τους ήττα στη κάλπη των εθνικών εκλογών. Και η μεγάλη νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης, της Ελλάδας των πολλών έναντι της Ελλάδας των ελίτ".

Πρόσθεσε ακόμη ότι μπροστά στις εθνικές εκλογές οι πολίτες δεν θα επιλέξουν απλώς ποια κυβέρνηση θέλουν αλλά και ποιο σύνταγμα θέλουν, χαρακτηρίζοντας τη συνταγματική αναθεώρηση ως "ιστορική ευκαιρία για βαθιές προοδευτικές τομές" και αποτύπωμα της προοδευτικής στροφής της χώρας. Κατηγόρησε επιπλέον τη Ν.Δ. για στάση αναντίστοιχη του θεσμικού της ρόλου, κάνοντας λόγο για "τερτίπια, κόλπα και προσπάθεια να σαμποτάρει τη διαδικασία".

Πρωθυπουργούς εκλέγει ο λαός, όχι οι επιχειρηματίες

"Η κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών στις 26 Μαΐου θα είναι αυτή που θα αποκαλύψει τη μεγάλη απάτη του κ. Μητσοτάκη και των επικοινωνιολόγων του" είπε ο Αλ. Τσίπρας. "Γιατί μπορεί αυτός να προβάρει ήδη γραβάτες και κουστούμια πρωθυπουργικά", πρόσθεσε, "αλλά ξεχνάει ότι τους πρωθυπουργούς δεν τους εκλέγουν ούτε οι φίλοι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης ούτε οι φίλοι δημοσκόποι, αλλά ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στην κάλπη".

Εξάλλου είναι ξεκάθαρο πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο ακούνε "βερεσέ" τα όσα ισχυρίζονται οι δημοσκόποι και η πλειοψηφία των φιλικών προς τον Κ. Μητσοτάκη ΜΜΕ, που προβλέπουν συντριπτική επικράτηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο αντιπρόεδρος του Κ. Μητσοτάκη Άδ. Γεωργιάδης έσπευσε να κατεβάσει κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών, αναφερόμενος δήθεν στα όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

"Ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου" επισήμανε ο πρωθυπουργός, απαριθμώντας τα κυβερνητικά πεπραγμένα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. "Όλοι αυτοί δεν ξέρω αν καταγράφονται στις μετρήσεις αλλά είναι υπαρκτοί άνθρωποι και είναι η πλειοψηφία και γνωρίζουν και θυμούνται" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι, τυχόν επιστροφή των "νόμιμων ιδιοκτητών" στην εξουσία θα οδηγήσει σε ξήλωμα, μέσα σε μια νύκτα, όλων όσων έγιναν πράξη από αυτή την κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. εκφράζει τις ελίτ

Αφού αναφέρθηκε ξανά στην πλήρη κατάρρευση της καταστροφολογίας της Ν.Δ., από την περικοπή των συντάξεων έως τον "αποκλεισμό" της χώρας από τις αγορές, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε το σχέδιο παλινόρθωσης και ρεβανσισμού απέναντι στην κοινωνία, ορίζοντας επί της ουσίας και το δίπολο που συγκροτείται. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το πολιτικό σχέδιο της Ν.Δ. είναι σχέδιο συμμόρφωσης των "απείθαρχων", των "ατάκτων". Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην διάλυση της δημόσιας υγείας, στο ασφαλιστικό Πινοσέτ, στις απολύσεις στους ζωτικούς τομείς του Δημοσίου, "όλα αυτά που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πηγή σπατάλης".

"Ο Κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του είναι εκπρόσωποι και εκφραστές της ελίτ", υπογράμμισε σημειώνοντας ότι "οραματίζεται μια Ελλάδα που θα ευημερούν λίγοι και θα στενάζουν οι πολλοί" και μίλησε για έναν αγώνα που διεξάγεται "χωρίς αρχές, χωρίς όρια στο ψέμα, τη λάσπη, την προπαγάνδα, τον διχασμό".

Η μεγάλη χίμαιρα του Μητσοτάκη

"Πιστεύει μάλιστα ότι του αρκούν μια χούφτα ολιγάρχες και τα μιντιακά τους συγκροτήματα για να του εξασφαλίσουν την επιστροφή στην εξουσία. Με αυτούς έχει σχεδιάσει και προσπαθεί να πλασάρει στην κοινή γνώμη αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς τους μια χίμαιρα. Μια καλοστημένη πολιτική απάτη" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός εξηγώντας:

Την απάτη της δήθεν σοβούσας κοινωνικής έκρηξης εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, την ώρα που η χώρα μετά από πολλά χρόνια εντάσεων επανέρχεται στην κοινωνική ειρήνη. Την απάτη της δήθεν κατάρρευσης της οικονομίας, την ώρα που η οικονομία μετά από πολλά χρόνια ύφεσης ανακάμπτει, επιστρέφοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Την απάτη της δήθεν εθνικής μειοδοσίας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, την ώρα που, μετά από πολλά χρόνια αδράνειας και ανυποληψίας, η χώρα σηκώνει ξανά το ανάστημά της και αναγνωρίζεται ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια από όλη τη διεθνή κοινότητα. Και, τέλος, τη μεγάλη απάτη της δήθεν κατά κράτος επικράτησης της Ν.Δ. και του αρχηγού της στις επικείμενες εκλογές.

Τα φαντάσματα του παλιού συστήματος στα συρτάρια

"Σε λίγο, κάθε φορά που θα ανοίγουμε παλιά συρτάρια, θα φωνάζουμε προληπτικά και τον εισαγγελέα" είπε αστειευόμενος, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις για τα "δωράκια" ύψους 241 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρίες, που έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αποκαλύψεων του πάρτι και της κακοδιαχείρισης που οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στη χρεοκοπία της χώρας.

"Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης, κάθε φορά που ανοίγουν ένα παλιό ντουλάπι σκιάζονται τι θα συναντήσουν" τόνισε και πρόσθεσε: "Ανοίγουν ο Ξανθός και ο Πολάκης ένα ντουλάπι, βγαίνει η Novartis. Ανοίγουν μια αποθήκη, βγαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ανοίγει χθες η Αχτσιόγλου ένα παλιό συρτάρι, βγαίνουν 241 εκατομμύρια ξεχασμένα, κερασμένα στις φαρμακευτικές". Οι σκελετοί στα ντουλάπια ερμηνεύουν άλλωστε και την αρχική προσπάθεια της Ν.Δ. να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 86.

Μάλιστα σχολίασε δηκτικά τα δημοσιεύματα των "γραφιάδων των ελίτ", για το τι έφταιξε και φτάσαμε στην κρίση. "Όλοι ξέρουν ποιος έφταιξε: Αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, η ολιγαρχία και τα δωράκια στις ελίτ, που μας έκαναν τελευταία χώρα στην Ευρώπη στα έσοδα για 20 συνεχόμενα χρόνια" είπε, σχολιάζοντας την κατακόρυφη αύξηση του ελλείμματος στο 15%, που υπήρξε η αφορμή "να σπρώξει την χώρα στα Μνημόνια", υπενθυμίζοντας τις ημέρες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. πριν το 2010. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτή η κυβέρνηση πιάνει τους στόχους, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με "δεκαπενταπλάσια λιτότητα" δεν το έκαναν. "Σταματήσαμε το φαγοπότι και επιβάλαμε συνθήκες διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά" υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Η ασυλία των στελεχών της Ν.Δ. στα ΜΜΕ

Δεν έμεινε ασχολίαστη η πρόσφατη υπόθεση που είχε στο επίκεντρο ξανά τον Παύλο Πολάκη, με τον Αλ. Τσίπρα να στηρίζει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. "Δεν έχουμε μαζί μας μεγάλα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα, δεν έχουμε μαζί μας τη διαπλοκή", σημείωσε και σχολίασε ότι κάθε φορά που κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, "όχι κάνει παράπτωμα, ακόμη και δάνειο απολύτως σύννομα αν έχει πάρει, γίνεται θέμα ισότιμο του Μεσανατολικού". "Για τα στελέχη της Ν.Δ., βέβαια, εκτός της ασυλίας που παρέχει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών, υπάρχει και η ασυλία των ΜΜΕ" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδική πτέρυγα ποινικολόγων στη Ν.Δ.

Πρότεινε ακόμη στη Ν.Δ. να σκεφτεί τη δημιουργία μιας "ειδικής πτέρυγας ποινικολόγων" στην Πειραιώς. "Αν αρχίσω να αθροίζω τα στελέχη τους με διώξεις αλλά και καταδίκες, θα νυχτωθούμε" είπε, τονίζοντας με νόημα: "Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ολιγάρχες των ΜΜΕ. Δεν είναι και τόσο σοβαρά αδικήματα. Αλλά να καπνίζει ο υπουργός είναι πρόβλημα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL