Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Σημαντική πρόοδος και εκκρεμότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σημαντική πρόοδος και εκκρεμότητες

Σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δύο διαφορετικές εκθέσεις για την Ελλάδα που δημοσίευσε χθες.

Η πρώτη αφορά την αξιολόγηση της Επιτροπής για την εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει λάβει η Ελλάδα (δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας) στη βάση της οποίας θα αποφασιστεί η ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που αντιστοιχούν σε ποσό ύψους 970 εκατ. ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs, SMPs) και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF). Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δεν παρέλειψε να επισημάνει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στις Βρυξέλλες ότι είναι “προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης” να γίνει η εκταμίευση του περίπου 1 δισεκατομμυρίου στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. “Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες. Μένει αυτή η τελευταία, συνήθης διαδικασία με την Ελλάδα που θα γίνει τις επόμενες ημέρες”, ανέφερε και σημείωσε πως οι τελευταίες λεπτομέρειες θα συζητηθούν κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Αθήνα.

Η δεύτερη έκθεση περιλαμβάνεται στη χειμερινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, κατά την οποία η Επιτροπή αξιολογεί την πρόοδο όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές.

Επιστροφή στην ομαλότητα

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς μέχρι πέρυσι βρισκόταν υπό το καθεστώς Μνημονίου, κάτι που αποτελεί σημάδι επιστροφής στην “ομαλότητα” σύμφωνα με τον επίτροπο Μοσκοβισί. Σε γενικές γραμμές, στο πλαίσιο της φετινής διαδικασίας η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η Ελλάδα παρουσιάζει “υπερβολικές ανισορροπίες”, καθώς δεν έχουν ακόμα επιλυθεί στο έπακρο τα βασικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η υψηλή -αν και μειούμενη- ανεργία και το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως εξήγησε άλλωστε και ο Π. Μοσκοβισί κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι “υπερβολικές ανισορροπίες” που παρατηρούνται στην Ελλάδα είναι αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν και άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, και δείχνουν το ύψος των προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Οι εκκρεμότητες για τη δόση του 1 δισ.

- Νόμος Κατσέλη: Την “ανησυχία” της Επιτροπής για το σχέδιο που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη περί της προστασίας της πρώτης κατοικίας εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναφέρει ότι οι θεσμοί ανησυχούν για τα εξής: πρέπει να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι προσωρινό, με στόχο την προστασία των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών και όχι την ενθάρρυνση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Επίσης, το νέο καθεστώς θα πρέπει να αξιολογηθεί από την Επιτροπή από την άποψη της κρατικής ενίσχυσης.

- Κόκκινα δάνεια: Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζεται, αλλά η υιοθέτηση εργαλείων για την επίλυσή τους “υπολείπεται των προσδοκιών”. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνεται σταδιακά, αλλά παραμένει υψηλό σε 85 δισ. ευρώ ή περίπου 47% του συνόλου των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων τον Σεπτέμβριο του 2018.

- Ιδιωτικοποιήσεις: Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικά είναι τα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για την ολοκλήρωση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΣΦΑ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών), ωστόσο σε άλλους τομείς καταγράφονται καθυστερήσεις. Ειδικότερα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η Επιτροπή εντοπίζει καθυστερήσεις και θέτει ζήτημα κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης πρέπει να συμφωνηθούν με την Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές θα υποβάλουν νέα πρόταση έως τις αρχές Μαρτίου 2019 για να αξιολογηθεί αν έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις αντιμονοπωλιακές διορθωτικές ενέργειες.

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου: Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχία και για την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ επισημαίνει ότι δημιουργούνται νέες οφειλές. Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν στα 1,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 0,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018.

Πέρα όμως από τις δράσεις που απομένουν για την εκταμίευση της δόσης, η έκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζει τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία όπως προκύπτουν από ορισμένα άλλα ζητήματα.

- Ρύθμιση οφειλών: Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν αναμένεται στο προσεχές μέλλον να αναθεωρηθεί το σχήμα των δόσεων για τις οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική επεξεργασία. «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν κίνδυνοι για τα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής των οφειλών» υπογραμμίζει η Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας την αρνητική διάθεση των θεσμών στη ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο.

- Κατώτατος μισθός: Στον τομέα της αγοράς εργασίας, η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες για τη “διψήφια ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 11%” και τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, κάνει λόγο για “νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2019”, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθούν η επιστροφή στον υπερβολικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων στα προ κρίσης επίπεδα αλλά και η αντίστοιχη πίεση στους δημοσιονομικούς στόχους.

- Επιστροφή αναδρομικών: Κίνδυνο “δημοσιονομικού εκτροχιασμού” που μπορεί να φτάσει έως και στο 1,3% του ΑΕΠ από τη δικαστική απόφαση για την αποκατάσταση επιδομάτων (δώρο Πάσχα - Χριστουγέννων, επίδομα αδείας) σε δημόσιους υπαλλήλους βλέπει, τέλος, η Επιτροπή.

Πιέρ Μοσκοβισί: “Δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων”

“Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές” ξεκαθάρισε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια. “Η Ελλάδα, όταν εξήλθε από το πρόγραμμα, ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις για την εκπλήρωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος για κάποια χρόνια και αυτό δεν τίθεται σε συζήτηση” είπε ο Π. Μοσκοβίσι, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα έκανε σεβαστές τις δεσμεύσεις αυτές και αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να λάβει επίσης “κοινωνικά μέτρα”, ένα από τα οποία είναι να μην προχωρήσει η περαιτέρω περικοπή συντάξεων.

Ο ίδιος συνέστησε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των “εύρωστων οικονομικών πολιτικών” προκειμένου να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να της επιτραπούν και τα “κοινωνικά μέτρα” εντός του πλαισίου και σε συνεννόηση με τους εταίρους της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL