Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μήνυμα Κουβέλη στην Cosco: Επενδύσεις, αλλά με νομιμότητα στο λιμάνι του Πειραιά

Ταυτισμένος με τις θέσεις της εταιρείας εμφανίστηκε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης

Θα γίνουν όσες επενδύσεις τηρούν τη νομιμότητα ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης στην COSCO με αφορμή το ότι από το πακέτο των επενδύσεων που πρότεινε ο κινεζικός κολοσσός δεν εγκρίθηκε η κατασκευή mall. Το master plan του ΟΛΠ κυριάρχησε στη συνεδρίαση κατά την οποία εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία οι παραχωρήσεις περιφερειακών λιμένων.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) ενέκρινε όλες τις υποχρεωτικές επενδύσεις τού κινεζικής ιδιοκτησίας ΟΛΠ και όλες τις πρόσθετες, συνολικά 15 επενδύσεις, πλην του mall.

"Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση από τη μεριά της ΕΣΑΛ, δηλαδή της κυβέρνησης. Διαπιστώσατε την οποιαδήποτε επιλογή της ΕΣΑΛ να μην γίνουν οι επενδύσεις; Να τηρηθεί η νομιμότητα", τόνισε ο Φ. Κουβέλης. Ταυτισμένος με τις θέσεις της COSCO εμφανίστηκε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ιδεοληπτική συμπεριφορά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

"Δηλαδή ποια ιδεοληψία μάς οδηγεί στο να μην υπάρξουν επενδύσεις; Βεβαίως να υπάρξουν. Ποιος, όμως, δεν είναι σύμφωνος ότι η οποιαδήποτε μελέτη, η οποιαδήποτε επιμέρους επένδυση πρέπει να εξασφαλίζει τη νομιμότητα; Και νομιμότητα είναι η απόφαση - κρίση του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Πολιτισμού από τα συμβούλιά του. Εάν υπάρχει αντίρρηση επ’ αυτού, να κατατεθεί" του απάντησε ο Φ. Κουβέλης και πρόσθεσε: "Είστε σύμφωνοι να γίνει mall από τη ΟΛΠ; Μετατροπή της Παγόδας σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων και μετατροπή αποθηκών σε ξενοδοχείο τεσσάρων και πέντε αστέρων και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να προηγηθεί η έγκριση αλλαγής της χρήσης των σχετικών κτηρίων από το υπουργείο Πολιτισμού μετά από σχετική γνωμοδότηση από το ΚΑΣ και από το Συμβούλιο των Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, και τη μετατροπή της πέτρινης αποθήκης σε μουσείο στην Ακτή Βασιλειάδη".

Δύο επενδύσεις απορρίφθηκαν (αποθήκη στον ΟΔΔΥ, δύο πενταώροφα πάρκινγκ 75.000 τ.μ. στην περιοχή Γ2) γιατί "η μελέτη είχε λάθη, ασάφειες αναφορικά με τα αριθμητικά μεγέθη της επένδυσης". Επίσης, η ΕΣΑΛ δεν μπόρεσε να αξιολογήσει:

- Την κατασκευή ναυπηγοεπισκευαστικής για mega yachts επειδή εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί προσφυγής του ΟΛΠ.

- Την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο Πόρτο Λεόνε επειδή εκκρεμεί η εξέταση της πρότασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Επεισόδιο προκάλεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν πνιγεί 1.500 πρόσφυγες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας του απάντησε ότι αναπαράγει τουρκικά sites που γράφονται χωρίς στοιχεία και ταυτόχρονα προσβάλλει όλους όσοι αγωνίζονται για να περισυλλέξουν πρόσφυγες.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Υπόκοσμος

Σε πρώτο επίπεδο, ο στρατός των ΜΜΕ που διαπλέκεται με την κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Εξαφάνισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της κρίσης, όπως συστηματικά εξαφανίζει τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε μπορεί να κάνει ζημιά στον Κ. Μητσοτάκη

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις