Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σία Αναγνωστοπούλου: Το σημερινό ΚΙΝΑΛ στρώνει το έδαφος στην πιο συντηρητική ΝΔ

"Αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη και στο Brexit, τότε οι προοδευτικές δυνάμεις και της Μ.Βρετανίας και της Ευρώπης θα βρεθούν σε δύσκολη θέση"

Υπάρχει μια προσπάθεια σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων, ο κορμός για αυτή την κίνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε η Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Η ίδια συμπλήρωσε, πως "έχουμε το πρόγραμμά μας, και για την κοινωνική – οικονομική πολιτική και για την εξωτερική πολιτική και είναι καλοδεχούμενες όλες οι δυνάμεις και όλα τα πρόσωπα που θέλουν να συνεργαστούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ".

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή της στο Κόκκινο 105,5.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη

Έχετε μπροστά σας να αντιμετωπίσετε το μεγάλο θέμα του Βrexit…

Είναι ένα μεγάλο θέμα, αφού αυτό το «χτύπημα» αφορά το τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι όταν αποχωρεί μια τόσο μεγάλη χώρα, ανοίγει η όρεξη των ευρωσκεπτικιστών, των ακροδεξιών και των λαϊκιστών. Το πολιτικό ζήτημα είναι σημαντικό, όπως και το πώς θα το χειριστεί το κάθε ευρωπαϊκό κράτος ξεχωριστά. Αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη και στο Brexit, τότε οι προοδευτικές δυνάμεις και της Μ.Βρετανίας και της Ευρώπης θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Είναι μια πολιτική πρόκληση που δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητική. Μπορεί να έχει θετικό πρόσημο. Εξαρτάται το πως θα το χειριστούν τα κράτη και πως εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις θα το αντιμετωπίσουμε και θα επιβάλλουμε σε ένα βαθμό την καλύτερη λύση. Λέω σε “ένα βαθμό”,  γιατί στην Ευρώπη δυστυχώς επικρατούν συντηρητικά σχήματα, για να μην πω κάτι άλλο.

Απο κει και πέρα, έχουμε τη μεγάλη επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποτελεί και έναν οδηγό για την επίλυση προβλημάτων σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη μεριά έχουμε στελέχη της Αξ. Αντιπολίτευσης που συνεχίζουν το γαϊτανάκι των υψηλών τόνων και επηρεάζουν ένα τμήμα του πληθυσμού…

Έχουμε μια πάρα πολύ καλή συμφωνία με την οποία λύνεται ένα πρόβλημα χρόνων. Αντί αυτό να το χαιρετίσει ο προοδευτικός χώρος, προσπάθησαν και προσπαθούν μέχρι και τώρα να φτιάξουν ένα κλίμα που βασίζεται σε πατριδοκαπηλία για να μαζέψουν ψήφους, κάτι που είναι ακόμη χειρότερο. Θα το καταλάβαινα αυτό αν η ΝΔ και η ΔΗ.ΣΥ πίστευαν ότι “η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική”. Δεν το πιστεύουν όμως, το ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι. Καπηλεύονται ένα ζήτημα και αυτό οδηγεί ένα κόσμο στα χέρια ακροδεξιών δυνάμεων. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στη Συμφωνία. Έχει τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες που δεν ανατρέπεται και δεν αλλάζει, άλλωστε δεν υπάρχει και λόγος να αλλάξει.

Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα βάλει βέτο. Αυτό δεν είναι ηρωισμός. Αυτό προβλέπεται από τη Συμφωνία. Γελάω γιατί έβλεπα εχθές τον “Οδικό Χάρτη” για να εφαρμοσθεί η συμφωνία και εκεί που υπάρχει “Μακεδονία” θα γίνει “Βόρεια Μακεδονία”, παντού και  στα έγγραφα. Στο παρελθόν έρχονταν έγγραφα από τη χώρα αυτή με τη σφραγίδα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και εμείς βάζαμε από πάνω μια σφραγίδα με το ΠΓΔΜ. Καταλαβαίνετε την υποκρισία;

Αυτή η πολιτική βγάζει έναν “βαλκάνιο επαρχιωτισμό” σύμφωνα με το πως μας αντιλαμβάνονταν οι Ευρωπαίοι τον 19ο αιώνα. Η συμφωνία των Πρεσπών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε αντιδιαστολή με το Brexit, δείχνει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης μπορούν να λύσουν αντί να περιχαρακωθούν και να στοχοποιούν εχθρούς γύρω τους. Το αντίθετο συμβαίνει, δείχνουμε ότι μπορούμε να στήσουμε γέφυρες προοπτικής για το μέλλον. Ένα μέλλον συνανάπτυξης, συναντίληψης, συνύπαρξης, συμβίωσης, σε μια Ευρώπη που έχει ροπή σε ευρωσκεπτικισμούς, εθνικισμούς, περιχαρακώσεις και αντιπαλότητητες. Η συμφωνία των Πρεσπών κάνει μια ρωγμή , ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος και αυτό μόνο προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να το υλοποιήσουν.

Υπάρχει μια προσπάθεια σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων. Στην Ελλάδα υπάρχει μια αντίστοιχη κίνηση που εκφράστηκε και με τον μετασχηματισμό με τα δύο πρόσωπα του ΚΙΝΑΛ. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτή την κίνηση;

Εμένα με ενδιαφέρει ότι ο κορμός για αυτή την κίνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, και για την κοινωνική – οικονομική πολιτική και για την εξωτερική πολιτική και είναι καλοδεχούμενες όλες οι δυνάμεις και όλα τα πρόσωπα που θέλουν να συνεργαστούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι ένα κόμμα όπως το ΚΙΝΑΛ έχει κρατήσει σε μείζονα θέματα τέτοια πολιτική στάση, όπως στη συμφωνία των Πρεσπών, το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, είναι αυτό το σημερινό ΚΙΝΑΛ τι έδαφος στήνει στην ΝΔ που έχει το πιο συντηρητικό πολιτικό πρόσημο.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο