Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Με μετεγγραφές η Ν.Δ. αναγνωρίζει τη Βόρεια Μακεδονία στη Ευρωβουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με μετεγγραφές η Ν.Δ. αναγνωρίζει τη Βόρεια Μακεδονία στη Ευρωβουλή

Γκρίνιες και έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί στους κόλπους των στελεχών που κινούνται στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά οι υποψηφιότητες των προερχόμενων από το Ποτάμι Αλέξανδρου Μαλλιά και Παύλου Ελευθεριάδης, αλλά και η ένταξη της στενής συνεργάτιδας του Γιάννη Μπουτάρη Καλυψώς Γούλα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Α”, θέτουν το ερώτημα “ποια είναι η θέση των συγκεκριμένων υποψηφίων σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη στιγμή που η Σεβαστουπόλεως και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης 'αγκάλιασαν' μια συμφωνία που η Ν.Δ. θεωρεί βλαπτική και επιδιώκει να αμβλύνει τις συνέπειές της”.

Σε αυτό το φόντο, η οδός Πειραιώς, δημοσιεύοντας τα ονόματα “15 πρωτοεμφανιζόμενων στην πολιτική”, επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι "συνεχίζεται η διαδικασία ανανέωσης και διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί σταθερό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Από τον Μολυβιάτη στιο Ποτάμι

“Το ζήτημα 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας' αντανακλά τις παραμέτρους τις οποίες είχαν θέσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1993 και μετά, συνεπώς το αξιολογώ ως ένα θετικό σημείο” υπογράμμισε το περασμένο Σάββατο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς σε εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, η αυτοψία της δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών”.

Όρισε ως “αγκάθια της συμφωνίας τα ζητήματα ταυτότητας” και δικαιολόγησε “την οργή του κόσμου όχι τόσο πολύ για το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά διότι μέσα μας νιώσαμε ότι δεν μπορούσαν κάποιοι να μας ακούσουν". Σύμφωνα με "γαλάζιες" πηγές, ο Αλ. Μαλλιάς διατηρεί στενούς δεσμούς με το “καραμανλικό” περιβάλλον.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη τοποθετήθηκε επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον (2005-2009), ενώ, καλοκαίρι του 2009, επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον, ορίστηκε σύμβουλος για βαλκανικά θέματα της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Αλ. Μαλλιάς ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και το 2014 με το Ποτάμι, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Αντίπαλος του Στ. Θεοδωράκη για την προεδρία

Ο Παύλος Ελευθεριάδης δέκα ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών (22.6.2018) αρθρογραφούσε (liberal.gr) πως “αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, η Ελλάδα κερδίζει ότι η γειτονική μας χώρα θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, που διαλύει κάθε αμφιβολία για τυχόν διεκδικήσεις της στη δική μας Μακεδονία”.

Ο Π. Ελευθεριάδης στο ίδιο άρθρο... βιαζόταν για την κύρωση της συμφωνίας, καθώς, όπως έγραφε, “αναβάλλοντας την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, ο πρωθυπουργός ίσως κέρδισε μερικούς μήνες ενδοκυβερνητικής αρμονίας, αλλά έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο την επιτυχή έκβαση της προσέγγισης των δύο χωρών”!

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2016 την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Ποταμιού κατηγορώντας τον Στ. Θεοδωράκη “ότι οδηγεί το κόμμα στον αφανισμό”.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφού αποχώρησε από τη Σεβαστουπόλεως, προσχώρησε στην Ώρα Αποφάσεων, ωστόσο τον Ιούλιο του 2017 απέστειλε επιστολή με αιχμές προς την Άννα Διαμαντοπούλου επισημαίνοντας πως “είναι λάθος η μη συμμετοχή στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου ενιαίου φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς”.

"Ασπίδα" του Μπουτάρη

Επιπλέον, η Καλυψώ Γούλα -που υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης- μπήκε μπροστά για να προστατεύσει τον Γιάννη Μπουτάρη από επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη λόγω της στάσης του στο “Μακεδονικό”.

Θέλει "πέντε προσλήψεις για μία αποχώρηση"

Πολλές συζητήσεις προκαλεί και η υποψηφιότητα του πρόεδρου της ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ Γιάννη Πάιδα. Στον απόηχο της "γαλάζιας" προγραμματικής θέσης που αφορά την απόλυση όλων των συμβασιούχων και την επαναφορά της αναλογίας 1:1, ο Γ. Πάιδας έχει ζητήσει (Σεπτέμβριος 2018) "μονιμοποίηση μέσω ΑΣΕΠ όσων συμβασιούχων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες" και “πέντε προσλήψεις για κάθε μία συνταξιοδότηση την επόμενη πενταετία”...

Ο εγκέφαλος του ΣΕΒ

Τη δική της σημειολογία, αναφορικά με τα προγραμματικά προτάγματα της Ν.Δ., έχει η υποψηφιότητα του επικεφαλής οικονομολόγου και υπεύθυνου για τα δελτία του ΣΕΒ και άρα υπεύθυνου για τα δελτία του ΣΕΒ Μιχάλη Μασουράκη...

Επιπλέον, ποικίλα σχόλια προκαλεί και η υποψηφιότητα της ερευνήτριας στο ΕΛΙΑΜΕΠ Ελένης Παναγιωταρέα, κόρης της γνωστής δημοσιογράφου Άννας Παναγιωταρέα.

Σκληροί ΟΝΝΕΔίτες

Στο "γαλάζιο" ευρωψηφοδέλτιο εντάσσεται επίσης ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος “με στόχο να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός της νεολαίας”, όπως σημειώνει το Μοσχάτο. Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η υποψηφιότητα του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ Θεόδωρου Καλαμπόκη.

Η Ν.Δ. ανακοίνωσε επίσης τα ονόματα των Δημήτρη Μελά (πρώην υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Γιώργου-Σταύρου Κρεμλή, (στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Στέλιου Κυμπουρόπουλου (ψυχίατρος - ο πρώτος αριστούχος μαθητής με αναπηρία που παρήλασε σημαιοφόρος με το αμαξίδιό του), Λευτέρη Βαρουξή (πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Ηλείας), Νικόλαου Δούκα (δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα), Ελισάβετ Κυρίτση (στέλεχος πληροφορικής) και Κλεοπάτρας Σαραντάκου - Βογιατζάκη (πολιτικός επιστήμων).

Η OLAF εξακολουθεί να διερευνά τον Μ. Κεφαλογιάννη

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) με ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι "διερευνά τους ισχυρισμούς περί απάτης και παρατυπιών σχετικά με τη χρήση των κοινοβουλευτικών αποζημιώσεων από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη”. Ωστόσο, επισημαίνει ότι “καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια”.

Υπενθυμίζεται πως εις βάρος του επικεφαλής της ομάδας των "γαλάζιων" ευρωβουλευτών υπήρχε καταγγελία πρώην συνεργάτιδάς του ότι της παρακρατούσε το 60% του μισθού της. Η εγχώρια έρευνα που διενεργούνταν σε βάρος του Μανώλη Κεφαλογιάννη δεν προχώρησε μετά την απόφαση της Ευρωβουλής να απορρίψει το αίτημα της ελληνικής Δικαιοσύνης για άρση της ασυλίας του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL