Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Γ. Μουζάλας: Πρέπει να υπάρξει πλατύ μέτωπο κατά της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μουζάλας: Πρέπει να υπάρξει πλατύ μέτωπο κατά της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές

«Πρέπει να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο, το οποίο θα αντισταθεί στην άποψη του νεοφιλελευθερισμού, την άποψη η οποία έχει οδηγήσει την Ευρώπη στο να καταστρέψει ουσιαστικά πράγματα, τα οποία οδήγησαν στην Ένωση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαϊου.

«Το μεγάλο διακύβευμα είναι μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επαναφέρει τις κατακτήσεις, για τις οποίες ιδρύθηκε και για τις οποίες είχε πετύχει», σημείωσε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας για το «κράτος δικαίου, την ελεύθερη βούληση των κρατών να συμμετέχουν στην ΕΕ, την αλληλεγγύη, η οποία για την ΕΕ δεν είναι ένας ηθικός όρος, είναι ένας νομικός όρος».

«Εδώ δίνεται η μάχη αυτήν τη στιγμή», εκτίμησε και αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας ότι «δεν υπάρχει κάτι το κοινό μεταξύ του κ. Όρμπαν και εμού και θέση του δεν είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ», τόνισε πως «είναι πάρα πολύ ευχάριστο που ο κ. Γιούνκερ κι αυτό που εκπροσωπεί έχει αρχίσει πλέον να παίρνει μία τέτοια στάση, που θα οδηγήσει σε εξελίξεις, θα βοηθήσει τις εξελίξεις».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε σε επίπεδο ηγετών. Ο κ. Γιούνκερ με αυτήν του την κίνηση διαφύλαξε την υστεροφημία του και προσπάθησε να βάλει και μία βάση διαφορετική στο Λαϊκό Κόμμα, που έχει εναγκαλιστεί τις ακροδεξιές φωνές της Ευρώπης σε μία προσπάθεια να μη χάσει ψήφους [...] Άργησε ο κ. Γιούνκερ, παρόλα αυτά είναι ευπρόσδεκτο αυτό και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτήν τη στιγμή έχει μία πολύ ισχυρή φωνή ο κ. Βέμπερ, ο οποίος είναι αρνητής του Διαφωτισμού, έχει πάρει πολύ σκληρές θέσεις, όχι μόνο πάνω στο μεταναστευτικό, αλλά και πάνω και σε οικονομικά ζητήματα. Επομένως, έχουμε μία πάλη αυτήν τη στιγμή στο Λαϊκό Κόμμα, που -κατά την άποψη μου- είναι έκφραση της πάλης που γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στη δημοκρατία και στους θεσμούς της και στους αρνητές της δημοκρατίας και των θεσμών. Νομίζω ότι ο κ. Γιούνκερ είναι ένας καταλύτης αυτήν τη στιγμή. Μέσα από τη μακρά εμπειρία του, ανήκει στη Δεξιά, εκφράζει τη Δεξιά, αλλά και η Δεξιά δεν είναι κάτι ενιαίο, η Δεξιά ενστερνίστηκε τις απόψεις ακροδεξιών που απορρίπτουν τον Διαφωτισμό και θέτει το θέμα μέσα στον πυρήνα του Λαϊκού Κόμματος. Είναι μία κίνηση που πρέπει να υποστηριχθεί και από τη Σοσιαλδημοκρατία και από τους Πράσινους και από την Αριστερά», επισήμανε ο κ. Μουζάλας.

Ο πρώην υπουργός παρατήρησε ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο, όπου «το κράτος πρόνοιας βάλλεται, η ανισότητα εξαπλώνεται, υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, θεσμοί λειτουργούν χωρίς να αντιπροσωπεύουν κάτι, το Eurgroup, για παράδειγμα, η ΕΚΤ είναι ανεξέλεγκτα», προβλέποντας ότι σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι νεοφιλελεύθερες απόψεις θα κατισχύσουν «αυτό θα οδηγήσει στη διάλυσή της». «Αυτό που πρέπει οι Έλληνες να καταλάβουν, όπως και όλοι ο λαοί, είναι ότι ευρωεκλογές δεν είναι ήσσονος και μικρότερης σημασίας. Αυτό το αποτέλεσμα από τις ευρωεκλογές θα καθορίσει και τη ζωή μας εδώ στην Ελλάδα και τη ζωή στην Πολωνία και τη ζωή στην Ιταλία και τη ζωή παντού. Είναι διαφορετικό πράγμα να υπάρξει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα δώσει ώθηση στις δυνάμεις αυτές, οι οποίες παλεύουν ενάντια στον φιλελευθερισμό [...] Η συμμετοχή των ανθρώπων -προκειμένου να μην ενισχυθεί η ακροδεξιά και να υπάρξει μια ισχυρή απάντηση για τη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στη νεοδεξιά- θα καθορίσει και τις ζωές μας εδώ», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό σχολίασε ότι «είναι ένα πρόβλημα που εργαλειοποιείται και ο τρόπος που θα το αντιμετωπίσεις σε καθορίζει πολιτικά». «Η αφορμή και όχι ο λόγος για το brexit στηρίχθηκε πάλι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Δεν θυμάται πια κανείς τα ονόματα αυτών των ηγετών της Αγγλίας, που αξιοποιώντας και εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό-προσφυγικό οδήγησαν στις διαδικασίες που επέφεραν το brexit. Είναι ένα χτύπημα για την Ευρώπη αυτό και αποδεικνύεται και ένα χτύπημα για την Αγγλία», εξήγησε.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε: «Εάν γίνει μία τουρκική εισβολή, εάν ο ISIS ξαναπάρει το πάνω χέρι στην περιοχή, ένα καινούριο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων θα έλθουν στην Ευρώπη και μετά πάλι θα λέμε ότι ξαφνιαστήκαμε και ότι δεν το περιμέναμε. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις στη Βόρεια Συρία, η Ευρώπη δεν έχει βγάλει μία ισχυρή φωνή για βοήθεια στη Βόρεια Συρία και αυτό πέρα από το πράγμα του δικαίου, ότι είναι σωστό, αφορά και την ίδια την Ευρώπη, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν να πάνε στα σπίτια τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL