Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δημήτρης Βίτσας: / Δημήτρης Βίτσας: Αναγκαία η αναθεώρηση του "Δουβλίνου" πριν από τις ευρωεκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Βίτσας: / Δημήτρης Βίτσας: Αναγκαία η αναθεώρηση του "Δουβλίνου" πριν από τις ευρωεκλογές

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας στο Συμβούλιο για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας χθες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας πως οι προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται και πως, παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο για την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου ο Δ. Βίτσας επανέλαβε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στηριγμένου στην αλληλεγγύη, τις ευρωπαϊκές αξίες, το διεθνές δίκαιο και τον ισότιμο επιμερισμό ευθυνών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη μη εξεύρεση λύσης μέχρι τον Μάιο, καθώς αυτό θα είχε επώδυνες συνέπειες όχι μόνο για τις χώρες υποδοχής και προορισμού, αλλά για το σύνολο των κρατών - μελών.

Μέχρι τότε πρότεινε την εφαρμογή ενός μεταβατικού μηχανισμού που θα προβλέπει την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες που είναι πρόθυμες, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής.

Εξάλλου, τάχθηκε και πάλι υπέρ της πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία χαρακτήρισε “ρεαλιστική και λειτουργική”, σημειώνοντας πως η Ελλάδα σχεδόν “ταυτίζεται” με αυτήν.

Παρ’ όλ’ αυτά, σημείωσε, η χώρα συμβιβάστηκε με την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας ως βάση συζήτησης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο. Αυτό δεν έγινε δεκτό από άλλες χώρες, σημείωσε και τόνισε πως “παρά την αύξηση της πίεσης ακόμα δεν έχουμε καταφέρει τον επιμερισμό της ευθύνης και την επίδειξη αλληλεγγύης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL