Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Έτοιμο το πόρισμα Δραγάτση για τα δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έτοιμο το πόρισμα Δραγάτση για τα δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Αχός βαρύς ακούγεται με το δάνειο Πολάκη γιατί η Ν.Δ. κάνει πόλεμο για να κρύψει τα ανομήματά της σχετικά με τις δικές της χρηματοδοτήσεις και τα δικά της δάνεια. Η υπόθεση Πολάκη δεν ανακαλύφθηκε σε μία ανέφελη περίοδο για τη Ν.Δ. Χρειάστηκε γιατί την ίδια ημέρα αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση της Μαρέβας Μητσοτάκη και το "Πρώτο Θέμα" έχουν κοινό χρηματοδότη: την οικογένεια Λασκαρίδη!

Ο χρηματοδότης της Μαρέβας

Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ότι τον Ιούνιο του 2017, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος της Ν.Δ., η παναμέζικη off shore Velvet Success (συμφερόντων Λασκαρίδη) με διαφορά λίγων ημερών φέρεται:

* Να συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dione (συμφερόντων Μαρέβας Μητσοτάκη) δίνοντας 800.000 ευρώ.

* Να κατέθεσε 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του μετόχου της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" Τάσου Καραμήτσου. Ακολούθως το ποσό αυτό μεταφέρθηκε από τον Τ. Καραμήτσο σε ελληνική τράπεζα για να μετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας.

Τονίζεται ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το "Πρώτο Θέμα" δεν έχουν σχολιάσει γιατί μία ισχυρή οικογένεια χρηματοδοτεί τόσο την οικογενειακή επιχείρηση Μητσοτάκη όσο και την εφημερίδα. Η οικογένεια Λασκαρίδη, εκτός από τον εφοπλισμό, συμμετέχει σε δύο κεντρικά ξενοδοχεία στο Σύνταγμα (Grant Bretagne, King George), αλλά και στα καζίνο Θεσσαλονίκης και Πάρνηθας (που ετοιμάζεται να κατέβει στο Μαρούσι).

Οι αποκαλύψεις του "στρατηγού" του ΠΑΣΟΚ

Το δεύτερο θέμα που επισκιάζεται είναι οι καταγγελίες Τσουκάτου στη δίκη της Siemens ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα χρόνο πήρε 16 δισ. δρχ. (δηλαδή πάνω από 50 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις Τσουκάτου πραγματοποιήθηκαν σε μία περίοδο κατά την οποία

- το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει πρόβλημα αποσυσπείρωσης και φυγόκεντρων ροών προς τον ΣΥΡΙΖΑ,

- διαπιστώνεται πολιτική συμπόρευση του στενού συστήματος Σημίτη και των δήθεν εκσυγχρονιστών με τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη.

Δάνεια Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ασυλία στους τραπεζίτες

Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. επιχειρεί να βγάλει τον πολιτικό της συνεταίρο από τη δύσκολη θέση. Βεβαίως το να μιλά η Ν.Δ. για δάνεια είτε κομμάτων είτε πολιτικών είναι πολιτικά οξύμωρο. Το μόνο που μπορεί να κερδίσει είναι η εντύπωση πως όλοι ίδιοι είναι. Επί της ουσίας όμως είναι μία ατζέντα κατεξοχήν αρνητική για τη Ν.Δ., κυρίως επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει ολοκληρώσει το πόρισμά του για τα δάνεια των κομμάτων. Εκτιμάται μάλιστα ότι σε λίγες ημέρες θα αποσταλεί το πόρισμα στην προϊσταμένη αρχή. Και τότε...

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. εμφανίζεται να οφείλει περίπου 140 εκατ. ευρώ με βάση τις δανειακές συμβάσεις που είχε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ήταν η τελευταία φορά που κατέθεσε τον σχετικό κατάλογο στη Βουλή. Και το ΠΑΣΟΚ πάνω από 130 εκατ. ευρώ...

Για τη χορήγηση αυτών των δανείων στα κόμματα (όπως και για τα δάνεια των ΜΜΕ) η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη με τροπολογία σε νομοσχέδιο Χατζηδάκη τον Απρίλιο του 2013...

Ο στρατηγικός κακοπληρωτής Κ. Μητσοτάκης!

Πάντως μία συζήτηση για τα δάνεια των πολιτικών και των ΜΜΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει από το δάνειο ενός προσώπου που έχει και την ιδιότητα του πολιτικού και την ιδιότητα του εκδότη, αλλά και την ιδιότητα του κακοπληρωτή: του Κ. Μητσοτάκη!!!

Το 2005 για την οικογενειακή εφημερίδα "Κήρυκας" Χανίων, στην οποία κατείχε το 60% των μετοχών, ο Κ. Μητσοτάκης έλαβε δάνειο 300.000 ευρώ διάρκειας 2,5 ετών για την πληρωμή οφειλών σε ΙΚΑ και ΔΟΥ και υποχρεώσεών της έναντι προμηθευτών. Επί 11 χρόνια δεν πλήρωσε ούτε μία δόση (και ουδείς τον ενόχλησε για να πληρώσει...) και έτσι η συνολική απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε τα 718.000 ευρώ. Όταν το σκάνδαλο ανακαλύφθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που συστήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μία σκανδαλώδη ρύθμιση τύπου balloon (μπαλόνι): το συνολικό ποσόν στο οποίο ανέρχεται η απαίτηση της τράπεζας είναι 718.000 ευρώ. Επί 23 μήνες η δόση ήταν 3.000 τον μήνα και τον 24ο, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2018, η τελευταία δόση θα ήταν 649.000 ευρώ. Πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν αναφέρουν ότι τον Νοέμβριο έγινε νέα ευνοϊκή ρύθμιση...

Τα δάνεια Μ. Σπυράκη και Άδ. Γεωργιάδη

Αλλά και τα στελέχη της Ν.Δ. που κουνούν το δάχτυλο είναι φορτωμένα με ογκώδη δανειακά βάρη κατά το παράδειγμα του αρχηγού τους. Για παράδειγμα η Μαρία Σπυράκη και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η Μ. Σπυράκη εμφανίζεται να οφείλει περί τα 713.000 ευρώ από τα ανεξόφλητα δάνεια και ο Άδ. Γεωργιάδης περί τα 623.000 ευρώ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. φέρεται να έλαβε το 2005 από την Alpha Bank δύο δάνεια. Το ένα ύψους 160.000 ευρώ και το άλλο 100.000 ευρώ. Το 2012 έλαβε ακόμη ένα δάνειο ύψους 29.882 ευρώ, και πάλι από την Alpha Bank. Από το 2013 και μετά αλλάζει τράπεζα και λαμβάνει τρία δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς: 40.000 ευρώ το 2013, 31.589 ευρώ το 2014 και δάνειο - μαμούθ ύψους 430.000 ευρώ το 2014.

Ο δε αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έλαβε τον Αύγουστο του 2007 τρία δάνεια 665.608 ευρώ. Ο ίδιος δηλώνει ότι τα αποπληρώνει κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL