Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Προβληματισμός εντός ΣΥΡΙΖΑ για Μωραΐτη και Τόλκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβληματισμός εντός ΣΥΡΙΖΑ για Μωραΐτη και Τόλκα

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η υπουργοποίηση των δύο στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Θ. Μωραΐτη και Ά. Τόλκα, με την κριτική να επικεντρώνεται όχι στη στρατηγική επιλογή για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου -άλλωστε ως προς αυτό υπάρχει ομοφωνία- αλλά στην επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων.

Άρθρο του Π. Κλαυδιανού

Με άρθρο του στην “Εποχή” που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Commonality και απηχεί τις θέσεις των 53+ ο Παύλος Κλαυδιανός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για δύο κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που "με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης".

"Σε μια στιγμή που δημιουργείται θετικό ρεύμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον ανένταχτο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, το οποίο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακόψει δια της διαβολής ότι ‘το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις’, είναι το λιγότερο λάθος να επιλέγονται δύο στελέχη εκ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και να δίνουν έδαφος στην υπονόμευση" σημειώνει ο Π. Κλαυδιανός.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η "απαιτητική" εργασία για τις συμμαχίες με την Κεντροαριστερά θα πρέπει να σχεδιάζεται και να παρακολουθείται από υπεύθυνη ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι "να γίνεται ευκαιριακά και αποσπασματικά", αφήνοντας αιχμές ότι το ζήτημα δεν τέθηκε στην συνεδρίαση της Π.Γ. μία ημέρα πριν τις ανακοινώσεις.

Στο ίδιο άρθρο, τίθεται και το ερώτημα εάν θα συνεχιστεί το μοντέλο του Μεγάρου Μουσικής, "δηλαδή του διαλόγου με ευρεία συμμετοχή για συγκεκριμένα θέματα", ή εάν θα επιδιωχθεί προσέγγιση μέσω αξιοποίησης στελεχών σε υπουργικές και άλλες θέσεις. "Είναι ένας τρόπος που δεν προσιδιάζει σε μια συγκεκριμένη αντίληψη και πρακτική για τις συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, ακόμα και με πρόσωπα. Ο οποίος επιπλέον, ενδεχομένως, απογοητεύει, δεν ενθαρρύνει" υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Π. Κλαυδιανός τονίζει ότι δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντο το ενδιαφέρον προς την Κεντροαριστερά αλλά και η προσέγγιση με την Αριστερά, που εκφράζεται σε πολλές μορφές -"διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, συνδικαλιστές, ανένταχτοι αριστεροί και αριστερές".

Γ. Κυρίτσης: "Χρειάζεται άνοιγμα στην Αριστερά"

"Κάποιοι άνθρωποι προβληματιζόμαστε" δήλωσε στον news 247 ο Γιώργος Κυρίτσης, ζητώντας άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες συλλογικότητες και προσωπικότητες της Αριστεράς, αφήνοντας αιχμές για την υπουργοποίηση Μωραΐτη - Τόλκα. "Στόχος πρέπει να είναι η επαναφορά προς το κομμάτι της Αριστεράς που δυσαρέστησε ο ΣΥΡΙΖΑ" επισήμανε. "Χρειάζεται άνοιγμα στην Αριστερά. Εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι το επόμενο διάστημα" είπα, χαρακτηριστικά, ασκώντας δριμεία κριτική στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρακτηρίζοντάς το "ουρά της Ν.Δ." και τονίζοντας πως "μόνο χειρότερα μπορεί να πάει με τις επιλογές που κάνει".

Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκε εάν η διεύρυνση στον μεσαίο χώρο γίνεται με τις πολιτικές ή με την ενσωμάτωση εκπροσώπων του παλιού συστήματος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια την πορεία των δύο αυτών στελεχών. "Η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει έως τον Οκτώβριο και η κυβερνητική πλειοψηφία θα διευρυνθεί" εκτίμησε, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε προσχωρήσεις.

Κριτική Κουρουμπλή στον Μωραΐτη

Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Π. Κουρουμπλής, εστιάζοντας κυρίως στις τοποθετήσεις κατά της κυβέρνησης από τον Θ. Μωραΐτη. "Πριν αποφασίσει ο κ. Μωραΐτης να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να τα σκεφτεί αυτά" είπε χαρακτηριστικά. "Εγώ δεν θα το έκανα. Φανταστείτε τώρα εγώ να προσχωρήσω στη Νέα Δημοκρατία. Όταν εγώ μιλάω με έντονο τρόπο γι’ αυτό το κόμμα, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς γιατί δεν μιλάω ούτε για απατεώνες ούτε για λωποδύτες" πρόσθεσε. "Βλέπω ότι υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εκτός τόπου και χρόνου. Ο καθένας θα κριθεί γι’ αυτά που είπε και γι’ αυτά που κάνει" συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL