Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Ανασχηματισμός συνέχειας και προγραμματικής προοδευτικής διεύρυνσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανασχηματισμός συνέχειας και προγραμματικής προοδευτικής διεύρυνσης

Περιορισμένος, όπως αναμενόταν, αλλά και με πολιτικά μηνύματα είναι ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Έξι είναι οι αλλαγές που καταγράφονται στη σύσταση του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίες, εκτός από την αντικατάσταση των πρώην υπουργών των ΑΝ.ΕΛΛ. και των δυο υποψηφίων δημάρχων, συμπεριλαμβάνουν και δυο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η πρώτη αλλαγή που ανακοινώθηκε είναι η αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών καθώς, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έκρινε σκόπιμο να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο. Επικεφαλής του ΥΠΕΞ τοποθετείται ο Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος αναβαθμίζεται. Άλλωστε ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, είχε έτσι κι αλλιώς μεγάλο μέρος της ευθύνης του υπουργείου, επομένως η υπουργοποίησή του δεν προκαλεί έκπληξη.

Στο ίδιο χαρτοφυλάκιο ως αναπληρώτρια υπουργός με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία επιστρέφει στην κυβέρνηση καθώς είχε διατελέσει αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας επί υπουργίας του Ν. Φίλη.

Υπεύθυνος για θέματα ανεργίας των νέων

Τη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου στο υπουργείο Εργασίας μετά την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων αναλαμβάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Πρέβεζα Κώστας Μπάρκας, που είναι ο νέος υφυπουργός Εργασίας. Ο Κ. Μπάρκας, που είναι βουλευτής από το 2012, υπήρξε υπεύθυνος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων έχοντας συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση των σχετικών προγραμματικών θέσεων ενώ είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Γνώστης των θεμάτων της Βόρειας Ελλάδας

Όσον αφορά την αντικατάσταση της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου, ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε την Ελευθερία Χατζηγεωργίου ως υφυπουργό στο υπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα Μακεδονίας - Θράκης. Πρόκειται για ένα από τα νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης και χαίρει της εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου καθώς από τον Νοέμβριο του 2016 υπήρξε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου.

Ισχυρό μήνυμα με Τόλκα - Μωραΐτη

* Έχοντας εκφραστεί υπέρ ενός προοδευτικού μετώπου κατά της συντήρησης, ο Άγγελος Τόλκας εξωθήθηκε σε παραίτηση από τη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καθώς επέμεινε στην προοδευτική σύγκλιση στις αυτοδιοικητικές εκλογές * Ο Θάνος Μωραΐτης, στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, αποχώρησε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διαφωνώντας με την στρατηγική του

«Εκπλήξεις» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα ονόματα του Θάνου Μωραΐτη, που ορίστηκε υφυπουργός στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αλλά και του Άγγελου Τόλκα, που είναι ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν γνωστό ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε στο μυαλό του στο νέο κυβερνητικό σχήμα να υπάρχει αποτύπωση της στρατηγικής του ανοίγματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τα δυο αυτά ονόματα είχαν κρατηθεί καλά «κρυμμένα» από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άγγελος Τόλκας, που έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος στη Νεολαία αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε εκλεγεί βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ενώ στις 3 Αυγούστου του 2011 ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας, είπε το τελικό «Ναι» μόλις χθες το πρωί.

Τον έπεισε χθες ο Αλ. Τσίπρας

O Άγγελος Τόλκας, μέσα από όλες τις πολιτικές ιδιότητές του, τα τελευταία χρόνια είχε εκφράσει σε κάθε τόνο την ανάγκη που έχει ο τόπος για ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην επέλαση της συντήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο είχε εργαστεί και ως γραμματέας Αυτοδιοίκησης στο Κίνημα Αλλαγής έχοντας τον ρόλο του συντονισμού των περιφερειακών δομών του φορέα, μπολιάζοντας την εσωκομματική συζήτηση με το όραμα της προοδευτικής σύγκλισης.

Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που ουσιαστικά ωθήθηκε σε παραίτηση καθώς το αφήγημα αυτό είχε απορριφθεί από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η ένταξή του στο κυβερνητικό σχήμα σηματοδοτεί την προγραμματική προοδευτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλέον μορφοποιείται και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Αν και υπήρξε από τα στελέχη που έβλεπαν ιδιαιτέρως θετικά την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρύτερη Κεντροαριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις, εξέφραζε μέχρι τελευταία στιγμή επιφυλάξεις. Φαίνεται ωστόσο ότι ένα τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, ο οποίος του ξεκαθάρισε τη στρατηγική και το σχέδιο τόσο για το άμεσο διάστημα όσο και για την ευρύτερη προοπτική, μετέπεισε το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Υφυπουργός του Γ. Παπανδρέου

Όσον αφορά τον Θ. Μωραΐτη, θεωρείται από τα λεγόμενα «παπανδρεϊκά» στελέχη, καθώς το 2009 διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος και το 2011 υφυπουργός Ανάπτυξης αρχικά στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και συνέχεια στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Στην συνέχεια προσχώρησε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου, ενώ συμμετείχε στο Κίνημα Αλλαγής μέχρι το τέλος του 2018, οπότε με επιστολή του ανακοίνωσε πως αποχωρεί διαφωνώντας με την στρατηγική του κόμματος.

Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση φαίνεται πως έπαιξε η καλή του σχέση με τον Χρ. Σπίρτζη. Άλλωστε η «συγκατοίκησή» τους στο ίδιο υπουργείο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL