Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Μήνυμα για ένα νέο όραμα συνεργασίας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα για ένα νέο όραμα συνεργασίας...

Στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. και τη σημασία της ανάδειξης ενός «νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων απέναντι στη λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού» θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ετήσιας Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διεθνή διάσκεψη για θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, που διεξάγεται από τη δεκαετία του 1960 και στην οποία συμμετέχουν φέτος πάνω από 35 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 50 ΥΠΕΞ και 30 υπουργοί Άμυνας, δεκάδων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, του ακαδημαϊκού χώρου, των ενόπλων δυνάμεων, των ΜΜΕ και της κοινωνίας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, στη σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα Μνημόνια, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην επίλυση του Μακεδονικού και την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Επιπλέον θα υπογραμμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, θα αναφερθεί στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Κοινή βράβευση με Ζάεφ

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας και ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ θα βραβευτούν από κοινού απόψε σε επίσημο δείπνο με το βραβείο «Ewald von Kleist» για την προσφορά τους στη διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι το ετήσιο βραβείο που απονέμει η Διάσκεψη από το 2009 προκειμένου να τιμήσει «προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών». Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέρ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ.

Β. Ίσινγκερ: Παράδειγμα πολιτικού θάρρους

Στη χθεσινή ομιλία του, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της Διάσκεψης, ο επικεφαλής της, πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, αναφέρθηκε στους δύο ηγέτες και το βραβείο που θα τους απονεμηθεί στην «Κατοικία του Μονάχου», την έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης, παρουσία των περίπου 500 προσκεκλημένων - συμμετεχόντων στη Διάσκεψη. «Οι Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ έδειξαν ότι η εποικοδομητική διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει» τόνισε επισημαίνοντας ότι «έβαλαν τέλος σε μια διαφωνία που αποτελούσε εμπόδιο στα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε ότι «το παράδειγμά τους δείχνει ότι ακόμα και διαφωνίες που φαινομενικά δεν επιλύονται μπορούν να επιλυθούν», για να προσθέσει ότι αποτελεί «παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις διαφωνιών εντός και εκτός Ε.Ε., που μπορούν να επιλυθούν αν επιδειχθεί πολιτικό θάρρος».

Σημαντικές επαφές

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Αλ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας. Ειδικότερα θα έχει συναντήσεις με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, τη συμπρόεδρο Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ατζέντα και υψηλές συμμετοχές

Στην ατζέντα της φετινής Διάσκεψης περιλαμβάνονται συζητήσεις για την εξέλιξη και τις προοπτικές του ΝΑΤΟ, για το Brexit, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα, αλλά και για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, το διεθνές εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Στο Μόναχο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Πενς, η Γερμανίδα καγκελάριος Άν. Μέρκελ, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Γιανγκ Ζιετσί, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπν Αλ Φατάχ Αλ Σίσι, του Αφγανιστάν Μοχάμαντ Ασράφ Γκανί, της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Ρουάντας Πολ Καγκάμι, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Επίσης η Ευρωπαία επίτροπος για την Εξωτερική Πολιτική Φ. Μογκερίνι, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ και ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χ. Μάας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL