Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η αμηχανία της Φ. Γεννηματά με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αμηχανία της Φ. Γεννηματά με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία

Η εργώδης προσπάθεια που καταβάλλουν η Φ. Γεννηματά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να «απαντήσουν» στην επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο εντός της χώρας και στην αποδοχή του εκτός Ελλάδας ήταν εμφανής με αφορμή τις χθεσινές συναντήσεις της στο Βερολίνο με τον Όλαφ Σολτς και την πρόεδρο του SPD Αντρέα Νάλες.

Σε αυτό το εγχείρημα όμως τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη δεν απέφυγαν τις αντιφάσεις. Αποδίδοντας στους ευρωσοσιαλιστές ένα... ντόπιο επιχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ανέφεραν εντελώς αβάσιμα ότι στο συνέδριο του ΕΣΚ στη Μαδρίτη το επόμενο σαββατοκύριακο «δεν θα συμμετέχει» (sic) ο Αλ. Τσίπρας, «γιατί οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν αντιληφθεί ότι δεν έχει σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία ούτε με την Κεντροαριστερά όταν συνεργάζεται στην κυβέρνηση με συγκεκριμένα πρόσωπα που εκφράζουν εθνολαϊκιστικές απόψεις». Επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός εκείνο το σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην πρώτη σύνοδο Ε.Ε. - Αραβικού Κόσμου στην Αίγυπτο.

Από την άλλη, και σε πλήρη αντιδιαστολή προς το επιχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη ότι οι ευρωσοσιαλιστές... αποφεύγουν τον Αλ. Τσίπρα, ανακοίνωσαν ότι στην εκδήλωση που διοργανώνει η Λ. Κατσέλη για μια ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα, όπου αναμένεται να παραστούν ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν και ο Αλ. Τσίπρας, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν θα στείλει ομιλητή.

Στο Βερολίνο η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσήλθε στο ραντεβού με τον ομοσπονδιακό ΥΠΟΙΚ και αντικαγκελάριο της Γερμανίας με διακηρυγμένη επιδίωξή της “να ανατραπεί η εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό για την Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας”. Ωστόσο, από την ίδια την ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη για την τοποθέτηση του Σολτς δεν προκύπτει αλλαγή στη θεώρησή του. Είπε δηλαδή ότι είναι πολύ κρίσιμο να διασφαλιστεί μια κανονικότητα της Ελλάδας στις αγορές και αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με αιχμή στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, στο χτύπημα της γραφειοκρατίας, στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα του κοινωνικού κράτους. Η δε στοχοθεσία που έθεσε η Φ. Γεννηματά είτε ήδη έχει υλοποιηθεί (αύξηση συλλογικών συμβάσεων και κατώτατου μισθού), είτε υλοποιείται (νέες θέσεις εργασίας), είτε είναι στόχος αυτής της κυβέρνησης (κατάργηση μείωσης αφορολόγητου). Δήλωσε επίσης ότι «οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η δέσμευση της δημόσιας περιουσίας καταδικάζουν τη χώρα σε στασιμότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL