Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Λέξη για Παυλόπουλο, τα έδωσε όλα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λέξη για Παυλόπουλο, τα έδωσε όλα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Απέφυγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τοποθετηθεί στην πρόκληση του πρωθυπουργού “να δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020”, καθώς -με εμφανή δυσφορία- απάντησε στη δευτερολογία του: “Μόνο το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου δεν μου ζητήσατε”! Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέφυγε πολλές φορές στην πρωτοφανή πρόταση “να ψηφίσουμε ως Ν.Δ. τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η Ν.Δ., έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία”. Παράλληλα, αφιέρωσε ειδικό κεφάλαιο της ομιλίας του “για τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία μιας ανεξάρτητης αρχής» και αποκάλεσε “ευχολόγιο” τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν την κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιορίστηκε να εγκαλέσει τον Αλ. Τσίπρα πως “πρέπει να είσαστε πολύ απελπισμένος για να πιάνετε στο στόμα σας τον σημερινό Πρόεδρο και να τον εμπλέκετε στα πολιτικά σας παιχνίδια»! Επισήμανε πως «συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Δεν γίνεται από τη μία να επιζητούμε τη συναίνεση και από την άλλη να προσφεύγουμε στον λαό και να του ζητούμε να εκλέγει Πρόεδρο με αυξημένη λαϊκή νομιμοποίηση, πολλώ δε μάλλον όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες βάσει του συντάγματος".

Στρέφοντας το βλέμμα προς τη “σαμαρική” πτέρυγα, συμπλήρωσε πως “ήταν βαρύς ο κυνισμός σας αναφορικά με τα όσα είπατε για την προεδρική εκλογή του 2015. Είσαστε ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Λογική τζόγου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “επιχειρεί την εργαλειοποίηση του συντάγματος για μικροκομματικούς λόγους”, διατύπωσε την εξής πρόταση: «Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς ως αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε κι εμείς τις δικές σας προτάσεις. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαϊκή εντολή, δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε διατεθειμένος να κάνει... σκόντο, καθώς συμπλήρωσε πως “αν σας πέφτει λίγο βαρύ να ψηφίσουμε μαζί όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα, διαλέξτεν δύο άρθρα από αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά και εγώ δεσμεύομαι να τα ψηφίσουμε εφόσον συναινέσετε στο 16 για τα μη κρατικά ιδρύματα και το 24 για το περιβάλλον»!

Εμμονή με το άρθρο 16

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επανειλημμένως “στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16”, υποστηρίζοντας πως “ακόμα και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο”. Έθεσε δε το ερώτημα “γιατί είναι προοδευτικό η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων;”. Παράλληλα, πρόσθεσε -κατά τη δευτερολογία του- προς τον Αλ. Τσίπρα πως «τους μόνους που προστατεύετε είναι τους ανταγωνιστές μας, οι οποίες έχουν αναπτύξει ιδιωτική παιδεία».

Συνταγματοποίηση του Μνημονίου

Επιπλέον, επανέφερε τις προτάσεις της Ν.Δ. που αφορούν τη... συνταγματική κατοχύρωση του Μνημονίου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εμποδίσει κάθε μεταρρυθμιστική αλλαγή για πολλά χρόνια. Μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση με την αξιολόγηση, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την εκπαίδευση και το περιβάλλον”.

"Όχι" σε απλή αναλογική και δημοψηφίσματα

Παράλληλα, επανέλαβε τη διαφωνία του για τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, λέγοντας “πως θα οδηγήσει σε μόνιμη ακυβερνησία”, ενώ απαξίωσε την πρόταση για δημοψηφίσματα με το πρόσχημα ότι «εσείς, κ. Τσίπρα, εξευτελίσατε τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων γιατί το 2015 άλλα σας υπέδειξε ο λαός, άλλα κάνατε».

Αιχμή για την περίοδο Καραμανλή

Ως ευθεία αιχμή προς την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ερμηνεύτηκε η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη πως «περί ευθύνης υπουργών είχα προτείνει από το 2006 την αναθεώρηση του άρθρου 86. Δεν είχα στήριξη. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες όμως”. Ισχυρίστηκε πως “ο κ. Καμμένος κρύβεται πίσω από το άρθρο 86 του συντάγματος για να μη δικαστεί. Αυτό δείχνει την υποκρισία σας».

Χυδαία στοχοποίηση βουλευτών

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε πως «η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι ακραίες αντιπαραθέσεις», ωστόσο προχώρησε εκ νέου στη στοχοποίηση βουλευτών που “ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με αξιώματα», συμπληρώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός ενοχλείται όταν αποκαλούμε την κυβέρνησή του κουρελού, αλλά πώς αλλιώς μπορεί να αποκαλέσει κανείς μια πραγματικότητα όπου υπάρχουν βουλευτές που στα χαρτιά δηλώνουν ανεξάρτητοι, αλλά έχουν εκχωρήσει εν λευκώ την ψήφο τους στην κυβέρνηση Τσίπρα».

Στο ίδιο ύφος, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως “η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα».

Τέλος, στο ίδιο πνεύμα ισχυρίστηκε -σε λασπολογικούς τόνους- πως “ο κ. Τσίπρας στον δρόμο προς τις εκλογές θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, καθώς υπάρχουν όλες οι ενδείξεις γι' αυτό»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL