Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
"Συζητήσαμε την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια - Γκιλμάζ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Συζητήσαμε την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια - Γκιλμάζ"

Η προώθηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση ήρθε σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο.

«Συζητήσαμε διμερή θέματα και την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια - Γκιλμάζ του 1988. Επίσης συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον να συναντηθούν αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες, προκειμένου να συγκροτηθεί το πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», δήλωσε σχετικά χθες ο νέος υπουργός Άμυνας.

Καλοσώρισμα Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συμμετείχε για πρώτη φορά ως προσκεκλημένη και η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκέρινσκα. Την Ρ. Σεκέρινσκα καλωσόρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την "ισχυρή προσωπική της δέσμευση στη Συμμαχία”. Η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε από την πλευρά της ότι η παρουσία της στη χθεσινή συνάντηση είναι απόδειξη πως “το πολιτικό θάρρος αποφέρει καρπούς” και πως “η αλλαγή είναι δυνατή ακόμη και στα Βαλκάνια, ακόμη και σε εποχές όπως αυτή”.

Κατ' ιδίαν συνάντηση

Με τη Ρ. Σεκέρινσκα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και ο Έλληνας υπουργός, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της εφαρμογής του Άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Στο πλαίσιο αυτό τής κατέστησα γνωστό ότι υπάρχει δυνατότητα συνδρομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή στη Συμμαχία, με ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας που μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα και συντονισμένα» ανέφερε ο Ευ. Αποστολάκης.

Συνάντηση με Στόλτενμπεργκ

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, με τον οποίο συζητήθηκε η ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της Συμμαχίας στο πλαίσιο ασφαλείας. Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί η δυνατότητα ανταπόκρισης της Συμμαχίας και η εκπαίδευση της ετοιμότητας των υπηρεσιακών δομών της. Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, συμβάλλει ενεργά στη συμμαχική δραστηριότητα, στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και προωθεί ευρύ πλέγμα διεθνών αμυντικών συνεργασιών, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL