Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
"Γαλάζιες" μεθοδεύσεις ευτελίζουν την αναθεώρηση με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζιες" μεθοδεύσεις ευτελίζουν την αναθεώρηση με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα

Σε κόλπα και μεθοδεύσεις καταφεύγει η Ν.Δ. για να υφαρπάξει από την παρούσα Βουλή την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 βουλευτές. Η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης υπογραμμίζουν με νόημα από την πλειοψηφία επιχειρηματολογώντας ότι δεν μπορεί κανείς να πάρει τους 180 τώρα και μετά να αλλάξει το περιεχόμενο της πρότασης με 151 ψήφους.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αυτό το θέμα θα συζητηθεί σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια και η πλειοψηφία θα παρουσιάσει και τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Με δύο ψηφοδέλτια "παίζει" η Ν.Δ.

Όμως η πολιτική ουσία είναι πως η Ν.Δ. επέλεξε χθες να εκφυλίσει την αναθεώρηση του συντάγματος επειδή φοβάται πως, ακόμη και αν κερδίσει τις εθνικές εκλογές του 2019, το 2020 θα προκληθούν εθνικές εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τις οποίες θα χάσει.

Γι’ αυτό η Ν.Δ. προτίθεται να ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στα δύο ψηφοδέλτια, δηλαδή τόσο στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (με την οποία διαφωνεί) όσο και στη δική της πρόταση. Έτσι θα υπάρξουν 180 ψήφοι στην παρούσα Βουλή και στην επόμενη θα αρκούν οι 151 ψήφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας...

Είναι προφανές ότι με την τακτική της Ν.Δ. υπονομεύεται και η συναίνεση που επιβάλλει ο συνταγματικός νομοθέτης κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι ψηφοφορίες στη Βουλή (μία ανά μήνα) και μετά εκλογή του Προέδρου από τον λαό. Και η Ν.Δ. προτείνει τρεις ψηφοφορίες με 200 ψήφους, με 180 και τέλος με 151 ψήφους.

Γ. Κατρούγκαλος: "Γαλάζια" fake news

Πρόκειται για "κοινοβουλευτική πονηριά" της Ν.Δ. υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Όμως ο Γ. Κατρούγκαλος βρέθηκε αντιμέτωπος και με δημοσιεύματα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα "αποσύρει" τους βουλευτές του από την πρότασή του για να μην προκύψουν οι 180.

Συγκεκριμένα του αποδόθηκε η δήλωση στους διαδρόμους της Βουλής ότι "μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς, ως μη συμβατά". Και αυτό εκτιμήθηκε ότι υποκρύπτει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα γίνει τον Μάρτιο στη Βουλή, να βάλει βουλευτές του να μην ψηφίσουν την πρόταση του κόμματος, ώστε να μην υπάρξουν 180 ψήφοι από την παρούσα Βουλή.

Συγκεκριμένα εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει αύριο (οπότε να συγκεντρώνεται πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών) και τον Μάρτιο να μην ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές του. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα από την παρούσα Βουλή να ικανοποιηθεί η πρόνοια μόνο των 150 βουλευτών και η επόμενη Βουλή να αναζητά συναίνεση και 180 ψήφους.

Λίγο αργότερα πηγές της Ν.Δ. έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως "καταγέλαστη" την αποδιδόμενη στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ αναφορά και εκτιμούσαν ότι αποτελεί ομολογία ότι η Ν.Δ. θα πάρει... αυτοδυναμία. Ταχύτατα ο Γ. Κατρούγκαλος πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια και κατήγγειλε "το ατόπημα" της Ν.Δ. υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για "fake news".

Μαξίμου: "Ανυπόστατα σενάρια"

Και το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αμέσως διέψευσε τις διαρροές και τα δημοσιεύματα τονίζοντας ότι πρόκειται για ανυπόστατα σενάρια.

"Η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για τη συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία. Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα (σ.σ.: χθες) με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία" τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

"Η Ν.Δ. επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή" επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

"Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση, αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας".

"Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Ν.Δ. ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης" καταλήγει.

Ψηφοδέλτια με περιεχόμενο από κάθε κόμμα

Υπογραμμίζεται ότι στη Βουλή χθεσινή συνάντηση των εισηγητών των κομμάτων διαμόρφωσε μία διαδικασία ψήφισης της συνταγματικής αναθεώρησης από την οποία προκύπτει όχι μόνο η κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα προτείνουσα Βουλή προς την επόμενη Βουλή, αλλά και το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε κάθε κόμμα να συντάξει το ψηφοδέλτιό του όπως εκείνο επιθυμεί και με το περιεχόμενο που εκείνο επιθυμεί.

Το ΠΑΣΟΚ "κρύβει" τους βουλευτές του

Αυτή τη διαδικασία επιχειρεί να νοθεύσει η Ν.Δ. με τα κοινοβουλευτικά κόλπα που ετοιμάζει. Σε κόλπα καταφεύγει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: για να μην υπάρξουν 180 ψήφοι από την παρούσα Βουλή σε κανένα άρθρο. Το ΠΑΣΟΚ δημοσίως είπε ότι δεν θέλει να υπάρξουν 180 ψήφοι από την παρούσα Βουλή και γι’ αυτό αποφάσισε να "κρύψει" τους βουλευτές του!

Μάλιστα ο εισηγητής του Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ότι θα ψηφίσει μόνο ο εισηγητής του, εκδηλώνοντας έτσι την πολιτική βούληση του κόμματος, και όχι οι 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!

Τι αποφασίστηκε ομόφωνα

Αυτοί οι πολιτικοί τακτικισμοί προέκυψαν και μετά τη χθεσινή συνάντηση των εισηγητών των κομμάτων, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα.

1. Η ψηφοφορία να γίνει με αυτοτελή ψηφοδέλτια ανά προτείνουσα ομάδα και κάθε βουλευτής τοποθετείται ανά διάταξη.

2. Κάθε Κ.Ο. θα καταθέσει το ψηφοδέλτιό της στο προεδρείο.

3. Κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίζει αυτοτελώς το άρθρο που επιθυμεί.

Αντίθετα διαπιστώθηκαν αποκλίνουσες απόψεις ως προς το αν πρέπει να υπάρχει κατεύθυνση στην πρόταση - ζήτημα που θα συζητηθεί σήμερα εκτενώς στην Ολομέλεια.

Αντίθεση Βενιζέλου

Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η παρούσα Βουλή με την πρότασή της δεσμεύει και την επόμενη Βουλή, η οποία προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει το προσδιορισμένο περιεχόμενο της αναθεωρητέας διάταξης. Βεβαίως αυτό προκαλεί την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που επιδιώκει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. "Η θεωρία της δέσμευσης οδηγεί σε νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό", εκτίμησε μιλώντας στη Βουλή.

Απλή κατεύθυνση

Για τον λόγο αυτόν τα ψηφοδέλτια των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνουν το περιεχόμενο της προτεινόμενης αναθεώρησης. Αντίθετα τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. θα δίνουν απλή κατεύθυνση. Οι τακτικές αυτές θα διαπιστωθούν ιδιαίτερα στα άρθρα για τα οποία υπάρχει πολιτική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., όπως είναι το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και το άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις εθνικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα θα αναγράψει πλήρως την πρότασή του για επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή και στη συνέχεια για απευθείας εκλογή από τον λαό, ενώ η Ν.Δ. θα γράψει απλώς ότι αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου από τις εθνικές εκλογές.

ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Ο Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Όχι στη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού

*Παραδέχθηκε τη στόχευση της Ν.Δ. ο Κ. Τασούλας εισηγούμενος... "δημοσιονομικά αντερείσματα στα κοινωνικά δικαιώματα" *Την πρόθεση της Ν.Δ. να μην αλλάξει το άρθρο περί ευθύνης υπουργών υποκρύπτει η τοποθέτηση Γεωργιάδη ότι είναι υπεραρκετό το ισχύον άρθρο 86...

Υπό αυτές τις συνθήκες τίθεται σε δεύτερη μοίρα η πολιτική αντιπαράθεση επί των συνταγματικών αλλαγών. Τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι "δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού που συνεπάγεται η συμπερίληψη στο Σύνταγμα του χρυσού κανόνα για τα ελλείμματα. Αυτό στην πραγματικότητα καθιστά αδύνατη την κεϊνσιανή κοινωνική πολιτική σε περιόδους κρίσης. Και επίσης, είναι λογικό εσείς, με βάση τις απόψεις που έχετε, να ήσασταν αντίθετοι στις προτάσεις μας για την άμεση δημοκρατία και για τα κοινωνικά δικαιώματα".

Τις διαφορές παραδέχθηκε και ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας λέγοντας ότι πρέπει να συνταγματοποιηθούν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ως αντίβαρο στα κοινωνικά δικαιώματα.

"Εάν δεν ενισχύσουμε τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν δημοσιονομικά αντερείσματα στα κοινωνικά δικαιώματα, τότε τα κοινωνικά δικαιώματα θα είναι σαν τους στολισμένους πραίτορες και ύπατους που πήγαν να υποδεχθούν τους βαρβάρους στην πλατεία, που δεν ήρθαν τελικά, και διερωτάται ο ποιητής ‘γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια, μ’ ασήμια και μαλάματα, έκτακτα σκαλιγμένα’. Πολύτιμα μπαστούνια μ’ ασήμια και μαλάματα δεν χρειαζόμαστε στο σύνταγμα" είπε.

Πονηρή προαναγγελία

Πάντως στελέχη της Ν.Δ. "προαναγγέλλουν" ότι δεν θα γίνει καμία αναθεώρηση αν έρθει στην εξουσία. Εμμέσως το ομολόγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι δεν θα αναθεωρηθεί το άρθρο 86: "Έχω κάνει σκοπό της ζωής μου να αποδείξω στην επόμενη Βουλή, που προφανώς δεν θα προλάβει να αναθεωρήσει το άρθρο 86, ότι το παρόν άρθρο 86 είναι υπεραρκετό για να βάλει στη φυλακή τους υπουργούς που είναι επίορκοι. Και θα το δείτε να συμβαίνει".

ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3

Υπέρ αλλαγής του άρθρου 16 ο Γ. Μιχελογιαννάκης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εκκλησία και την οικογένεια και συμφωνεί με την πρόταση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα δεν θα ψηφίσει αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και του άρθρου 21 για την προστασία της οικογένειας, ενώ θα ψηφίσει το άρθρο 16 υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Π. Κουρουμπλής: Να δούμε τα μη κερδοσκοπικά

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι "πρέπει να δούμε προνοητικά και να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποια στιγμή τα ΙΕΚ της πλατείας Κάνιγγος να γίνουν πανεπιστήμια", αλλά πρότεινε "να συζητήσουμε το μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με ηρεμία και να δούμε τι θα μπορούσε να προσφέρει ενδεχομένως".

Διαφορετική άποψη κατέθεσε ο Στ. Κοντονής

«Και οι δύο απόψεις βρίσκονται στα δύο άκρα και είναι λανθασμένες» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής επικρίνοντας τις θέσεις της Ν.Δ., αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεσμευτικότητα ή μη της αναθεωρητικής Βουλής από τις κατευθύνσεις της πρώτης Βουλής.

Ο Στ. Κοντονής επισήμανε ότι η θέση της Ν.Δ. για μηδενική δεσμευτικότητα «δεν έχει κανένα έρεισμα στο πνεύμα και στο γράμμα του συντάγματος», καθώς «θέλει να περιορίσει τον ρόλο και το έργο της παρούσας Βουλής στην αναγραφή αριθμών άρθρων του συντάγματος».

Μάλιστα διαφώνησε και με τη θέση ότι η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές δεσμεύεται από τις απόψεις της προηγούμενης Βουλής, καθώς «δεν λαμβάνει υπόψη της ότι υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL