Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Η Ν.Δ. ψάχνει όνομα εσωτερικής χρήσης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. ψάχνει όνομα εσωτερικής χρήσης...

Παγιώνεται η πολυγλωσσία στις τάξεις της Ν.Δ. έναντι της ονομασίας “Βόρεια Μακεδονία”, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη κατέστησε σαφές πως “θα χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία" στον απόηχο της προχθεσινής... πρόβλεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “σε λίγο χρονικό διάστημα θα καταργηθεί το Βόρεια και θα παραμείνει μόνο το Μακεδονία» και της θέσης του Άδωνι Γεωργιάδη πως “εγώ δεν θα δεχόμουν ποτέ τον όρο Βόρεια Μακεδονία”! Η Μαρία Σπυράκη απέφυγε -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- να ξεκαθαρίσει την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ντ. Μπακογιάννη: “Πόσο πιο σαφής να γίνω;”

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στρέφοντας το βλέμμα προς την εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ., υποστήριξε (news247) πως “τέτοιες απόψεις (σ.σ.: περί μη χρήσης του όρου 'Βόρεια Μακεδονία') δεν εκφράζουν τις θέσεις της Ν.Δ. Πόσο πιο σαφής να γίνω;” Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε πως “την επίσημη θέση της Ν.Δ. την εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης”, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα μιλήσω ποτέ για Μακεδόνα πρωθυπουργό και Μακεδόνα υπουργό». Η τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. εκτίμησε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών «μακροπρόθεσμα, επειδή δεν έχει αντιμετωπιστεί το ταυτοτικό θέμα του αλυτρωτισμού, θα υπάρξουν προβλήματα και εντός της γειτονικής χώρας και εκτός»... Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο στενός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής -υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α' Αθήνας- Άγγελος Συρίγος είχε δηλώσει πως “δεν στέκεται από άποψη διεθνούς δικαίου η μη αναγνώριση του όρου Βόρεια Μακεδονία".

"Ξέχασε" τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη δεν απάντησε σε δύο ερωτήσεις για τη στάση της Ν.Δ. έναντι του όρου “Βόρεια Μακεδονία” και περιορίστηκε να επισημάνει -χωρίς να αναφέρει τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας- πως “η Συμφωνία των Πρεσπών είναι βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα. Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αμβλύνει τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας”.

Η Μαρία Σπυράκη επανέλαβε πως “ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδας να βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. εφόσον κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα”, ενώ συμπλήρωσε πως ο “κ. Μητσοτάκης θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις ώστε να κατοχυρωθούν τα μακεδονικά προϊόντα που στην πλειονότητά τους είναι επί της ουσίας απροστάτευτα”.

Εμπρηστική ρητορική Μητσοτάκη

Το προηγούμενο Σάββατο ο πρόεδρος της Ν.Δ., στο πλαίσιο της περιοδείας του στη δυτική Μακεδονία, καλλιέργησε εκ νέου κλίμα περί... προδοσίας, επισημαίνοντας πως “μια κυβέρνηση της Αριστεράς βρέθηκε απέναντι στον λαό, απέναντι σε όλους τους Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή πως είχε γραμμάτια, δεν ξέρω τι, αναλάβει για να εξοφλήσει, η αλήθεια όμως είναι σκληρή για την Ελλάδα". Επιπλέον δεν παρέλειψε να καλύψει τους ακροδεξιούς τραμπουκισμούς εις βάρος βουλευτών λέγοντας: “Θέλω να δω πραγματικά πώς θα κυκλοφορήσουν για να εξηγήσουν αυτό που έχουν ψηφίσει. Εγώ βέβαια είμαι πάντα αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή έντασης ή προπηλακισμών, αλλά υπάρχει μια καθολική αντίδραση»...

Μ. Βορίδης: "Αμοιβές Τσίπρα"

Σε αυτό το φόντο, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε χθες (Παραπολιτικά FM) σε ανάλογο ύφος πως “δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις 'αμοιβές' αυτές προς τον κ. Τσίπρα. Αυτές έχουν εκδηλωθεί ούτως ή άλλως με το κύμα ευμενών σχολίων που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον για το ζήτημα αυτό, αλλά, κακά τα ψέματα, είναι απολύτως συνδεδεμένο και με τη λεγόμενη επιεική στάση που τηρούν οι δανειστές απέναντι σε διάφορα τα οποία κάνει ο πρωθυπουργός».

Διχαστικός Γεωργιάδης

Τέλος, σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε ισχυριστεί ("Έθνος της Κυριακής") ότι η κυβέρνηση «έχει αποδειχθεί ο καλύτερος συνήγορος υπερασπίσεων των Σκοπιανών σε όλες τις παραβιάσεις που έχουν κάνει μέχρι σήμερα», συμπληρώνοντας παρ' όλα αυτά πως “ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τον διχασμό και τη σύγκρουση. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL