Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Εναρκτήριο λάκτισμα για σύνταγμα με προοδευτικό πρόσημο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εναρκτήριο λάκτισμα για σύνταγμα με προοδευτικό πρόσημο

Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μία διαδικασία δύο Βουλών και δύο φάσεων, αλλά υπάρχουν και πολλές εκκρεμότητες που θα πρέπει να απαντηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις πολιτικές στρατηγικές τους και να διαμορφώσουν τους νέους πόλους του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψαν την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού. Την πρόταση υπογράφουν ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επομένως είναι φανερό ότι δημιουργείται ένα προοδευτικό πολιτικό μέτωπο με άξονα την τροπολογία ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει αποστεί από την πολιτική συνεργασίας των προοδευτικών δημοκρατικών κομμάτων.

Μεθόδευση

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. εκβιάζει πολιτικά ότι θα ακυρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση αν δεν ενταχθούν σε αυτήν όλες οι προτάσεις της, και ειδικά το άρθρο 16, με το οποίο η Ν.Δ. θέλει να επιτρέψει την είσοδο ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Τη θέση αυτή έχει εκφράσει εναργώς ο Μάκης Βορίδης και την έχει υπαινιχθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ίδια ρότα με τη Ν.Δ. κινείται και το ΠΑΣΟΚ, που επίσης θέλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην επόμενη Βουλή, καθώς η Ν.Δ. έχει αποφασίσει να ψηφίσει στην παρούσα Βουλή και, αν δεν της αρέσει το αποτέλεσμα, στην επόμενη Βουλή είτε να ακυρώσει την αναθεώρηση αν είναι κυβέρνηση, είτε, στην περίπτωση που είναι στην αντιπολίτευση, να μην ψηφίσει για να μην υπάρξουν 180 ψήφοι που θα είναι απαραίτητοι.

Πρακτικά, αυτή η τακτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι δεν θα αναθεωρηθεί το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Κι αυτό παρά το ότι υποτίθεται ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει! Πάντως, ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημανθεί ότι πρόκειται για μεθόδευση της αντιπολίτευσης ώστε να προστατεύονται τα εμπλεκόμενα στελέχη της!

Σημειώνεται ότι την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την άσκηση δίωξης κατά υπουργών έχουν ψηφίσει όλα τα κόμματα (πλην της Ένωσης Κεντρώων). Αντίθετα, την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι στα αδικήματα των υπουργών που διώκονται με ειδική διαδικασία δεν περιλαμβάνονται "όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων", ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., καταψήφισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων, ενώ "παρών" δήλωσε το Ποτάμι.

Θέλουν λευκή επιταγή!

Βεβαίως η συζήτηση ξεκινά με διαδικαστικά - πολιτικά θέματα που πρέπει να απαντηθούν. Ως γνωστόν, η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης γίνεται σε δύο Βουλές. Συγκεκριμένα, αύριο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις αναθεωρητές διατάξεις και τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί δεύτερη ψηφοφορία για τον προσδιορισμό των αναθεωρητέων διατάξεων. Έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία στην πρώτη Βουλή και μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει η διαδικασία στη δεύτερη Βουλή.

Η βασική πολιτική εκκρεμότητα είναι αν η πρώτη Βουλή μπορεί να δίνει την κατεύθυνση και να προσδιορίζει το περιεχόμενο της αναθεώρησης και κατά τη δεύτερη Βουλή. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Επιτροπή Αναθεώρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου 11/2003 βάσει της οποίας η πρώτη Βουλή προσδιορίζει δεσμευτικά και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων - γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του κατέθεσε και σχέδιο των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων.

Αντίθετα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν η επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει χωρίς δεσμεύσεις το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, ενδεχομένως ακόμη και σε αντίθεση με την κατεύθυνση που έδινε η προηγούμενη Βουλή! Το πολιτικό σχέδιό τους είναι απλό: αν στις εκλογές κερδίσει η Ν.Δ., θα συγγράψουν από κοινού το νέο σύνταγμα!

Δύο ψηφοφορίες

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά το πόσες φορές θα πρέπει να εγκριθεί με 151 ή 180 ένα άρθρο για να αλλάξει. Το σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής ορίζουν ότι χρειάζονται 151 και 180 ψήφοι για να αλλάξει μία διάταξη. Όμως στη φάση αυτή θα διεξαχθούν δύο συζητήσεις και δύο ψηφοφορίες στην παρούσα Βουλή. Μένει να απαντηθεί αν στην παρούσα Βουλή χρειάζονται και στις δύο ψηφοφορίες που θα γίνουν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο να υπάρξει το 151 ή το 180 προκειμένου να κηρυχθεί αναθεωρητέα μία διάταξη. Το βέβαιο είναι ότι μία διάταξη, για να προχωρήσει στην αναθεώρηση, πρέπει στην ψηφοφορία που θα γίνει αύριο να πάρει τουλάχιστον 151 ψήφους. Έτσι θα ενταχθεί και στην ψηφοφορία που θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Συμβολική ψήφος;

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ επιδιώκουν να μην περάσει κανένα άρθρο με 180 ψήφους από την παρούσα Βουλή προκειμένου να είναι η επόμενη Βουλή εκείνη που θα δημιουργήσει τις συναινέσεις για το νέο περιεχόμενο των άρθρων. Μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει υπονοήσει ότι ενδέχεται το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση να ψηφίσει συμβολικά τα άρθρα, στέλνοντας έναν βουλευτή του να ψηφίζει.

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκινά από τις 10 το πρωί σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL