Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Επιστροφή 1 δισ. στις 11 Μαρτίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή 1 δισ. στις 11 Μαρτίου

Σχεδόν ένα 1 δισ. ευρώ έχει λαμβάνειν φέτος η Ελλάδα από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SNP), όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την επιστροφή των ANFA και SNP, ο Κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι το ποσό δεν είναι “καθόλου αμελητέο” καθώς ανέρχεται σχεδόν στο 1 δισ. και ότι την τελική απόφαση θα τη λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην επόμενη συνεδρίαση, στις 11 Μαρτίου.

Η απόφαση θα ληφθεί στη βάση της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας της Επιτροπής, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται "υπό διαμόρφωση” μετά την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. “Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα” σημείωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους “κάποιες εβδομάδες” προκειμένου να τα κλείσουν και “ότι εργάζονται πολύ εντατικά” γι’ αυτόν τον σκοπό.

Σε ερώτηση για τις αυξήσεις των κατώτατων μισθών σε Ελλάδα και Ισπανία, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ο Μ. Σεντένο συνέστησε “προσεκτικό σχεδιασμό” των πολιτικών, ενώ ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε πως αποτελεί μέρος της εθνικής οικονομικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL