Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ. Παπαδημούλης: Φαβορί ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό δύο προϋποθέσεις

«Θα επιταχυνθεί η τάση κλεισίματος της δημοσκοπικής ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μετά την έξοδο από τα μνημόνια, την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του κυβερνητικού διαζυγίου με τον Καμμένο»

Για εθνικές εκλογές «ντέρμπι» με μικρή διαφορά και μεγάλη συσπείρωση στα δύο στρατόπεδα, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το φαβορί αν δεν... «φωτίσει ο θεός» την ΝΔ να αλλάξει αρχηγό, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Τόνισε παράλληλα ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε και την μάχη των ευρωεκλογών, των πιο σημαντικών των τελευταίων δεκαετιών, καθώς εκεί θα κριθεί το αν η Ευρώπη θα προχωρήσει προς τα εμπρός ή θα πάει προς την «ορμπανοποίηση» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του κ. Βέμπερ.

«Θα επιταχυνθεί» η τάση κλεισίματος της δημοσκοπικής «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «μετά την έξοδο από τα μνημόνια, την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του κυβερνητικού διαζυγίου με τον Καμμένο … ήδη επιταχύνεται η διαμόρφωση ενός ολοένα και ισχυροποιούμενου πολιτικού διπολισμού», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Σημείωσε ότι θα είναι «από την μία το στρατόπεδο της προόδου με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ -αλλά όχι μόνο του, καθώς είναι υπό διαμόρφωση μία ευρύτερη προοδευτική συμμαχία που κάθε μέρα που περνά θα γίνεται και πιο ορατή, γύρω από κοινούς πολιτικούς και προγραμματικούς στόχους για την νέα τετραετία».

«Από την άλλη θα είναι το υπερσυντηρητικό στρατόπεδο, με βασική ραχοκοκαλιά -αλλά όχι μόνη της την ΝΔ, η οποία όμως ολοένα και περισσότερο μετατοπίζεται προς την άκρα δεξιά, καθώς έχει “πάρει τα κλειδιά” του Κ. Μητσοτάκη η ακροδεξιά τρόικα Σαμαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ολοένα και περισσότερο φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις αυτή η μείωση της ψαλίδας», συνέχισε, «το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους προοδευτικούς πολίτες είναι να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες για την συγκρότηση αυτής της προοδευτικής συμμαχίας και στην Ελλάδα (γιατί στην Ευρώπη έχει γίνει ήδη σημαντική δουλειά και συνεχίζεται), να μην περιμένουμε απλώς το χρόνο να φέρει τα πράγματα μόνος του».

Την ώρα που καταγράφεται αυξανόμενη επανασυσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει πλέον «να απευθύνουμε ένα μήνυμα πιο δυνατό ως κόμμα, να σηκωθούμε από τους καναπέδες. Την μάχη δεν θα την κερδίσουμε μόνο με θετικά μέτρα οικονομικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, «θα την κερδίσουμε μόνο αν, ως αριστεροί και αριστερές, ξανακερδίσουμε την μάχη “άνθρωπο τον άνθρωπο”, της επικοινωνίας στο δρόμο. Γιατί όσο ανακάμπτει μαζί με την οικονομία και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα δυναμώνει και ο βρόμικος πόλεμος από τα ΜΜΕ και τη βιομηχανία των fake news, που θα κάνουν θραύση σε αυτές τις εκλογές», όπως εκτίμησε.

«Μην υποτιμούμε επίσης τις ευρωεκλογές», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, «είναι οι πιο σημαντικές ευρωεκλογές των τελευταίων δεκαετιών, εκεί θα κριθεί το αν η Ευρώπη θα προχωρήσει προς τα εμπρός, προς μία κατεύθυνση πολιτικής ενοποίησης με δημοκρατικά χαρακτηριστικά, όπως επιδιώκουν η Αριστερά και οι δημοκρατικές δυνάμεις, ή αν θα οπισθοδρομήσει, πάει πολύ πίσω, όπως επιδιώκει όχι μόνο η ανερχόμενη ακροδεξιά, αλλά και η ταχεία “ορμπανοποίηση” του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το ΕΛΚ προτείνει στη θέση του Γιούνκερ τον Βέμπερ, που είναι πολύ πιο δεξιός όχι μόνο από τον Γιούνκερ αλλά και από την Άγκελα Μέρκελ. Έφτασε στο σημείο να δηλώνει “έτοιμος να συμμαχήσει με κάθε φιλοευρωπαίο, ακόμη και με τον Σαλβίνι”. Σκεφτείτε πού θα πάει το πράγμα».

Χαρακτήρισε μάλιστα «Μαυρογιαλούρο εκ Βαυαρίας» τον κ. Βέμπερ για όσες «πολιτικάντικες μπαρούφες» είπε σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα και την πρόθεσή του να συζητήσει μείωσή τους εάν εκλεγεί πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης. «Σε λίγες ώρες τον “άδειασαν χοντρά”, τον έκαναν “ρόμπα”, το Βερολίνο (δηλαδή τα κόμματα που τον πρότειναν) και οι Βρυξέλλες, διά του εκπροσώπου της Κομισιόν», ενώ επανέλαβε ότι «ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%»

«Ο κ. Βέμπερ με τέτοιες γκάφες εκθέτει αυτόν που πάει να υποστηρίξει», συνέχισε, «δύο εβδομάδες πριν, προσπαθώντας -ίσως ο μόνος στο ΕΛΚ- να δικαιολογήσει το “όχι” Μητσοτάκη στην Συμφωνία των Πρεσπών, είχε αποκαλέσει την Βόρεια Μακεδονία, “Μακεδονία” … Σήμερα, αρχίζουν τα πρώτα βήματα υλοποίησης της Συμφωνίας … να αποστέλλονται τα έγγραφα όπου η χώρα αποκαλείται “Βόρεια Μακεδονία” αντί “Μακεδονία”, να αλλάζουν οι ταμπέλες, να υποχρεώνονται 140 κράτη να την αποκαλούν “Βόρεια Μακεδονία” αντί σκέτο “Μακεδονία”. Κάθε μέρα που περνά, η στήριξη της Συμφωνίας και στην Ελλάδα θα ενισχύεται, καθώς υποχωρούν οι φόβοι, οι επιφυλάξεις, οι προκαταλήψεις, η άρνηση που πολλές φορές στηρίζεται είτε σε έλλειμμα πληροφόρησης είτε σε fake news».

Υπογράμμισε μάλιστα το εύρημα δημοσκόπησης σύμφωνα με το οποίο «αυτοί που θεωρούν θετική την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέρχονται πια στο 36%, όταν ένα χρόνο πριν ήταν της τάξης του 15%» και εκτίμησε ότι «δεν θα υποστεί πολιτική ζημιά, δεν θα έχει εκλογικό κόστος ο ΣΥΡΙΖΑ από την Συμφωνία των Πρεσπών, αντίθετα συμβαίνουν ήδη δύο πράγματα: ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας και επιταχύνεται η διαμόρφωση του πολιτικού διπολισμού … πολλοί άνθρωποι του δημοκρατικού Κέντρου, της ανένταχτης Αριστεράς, της Οικολογίας, ακόμη και της μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς, αλλάζουν στάση προς το ΣΥΡΙΖΑ επί το θετικότερο, λόγω της τόλμης της κυβέρνησης».

Προέβλεψε ότι «στις εθνικές εκλογές (που το καλύτερο για την χώρα είναι να γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο, το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του, με αυτό της ΝΔ με τις συνεργασίες της, θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 70%. Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι, η διαφορά θα είναι μικρή» και «φαβορί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτον ότι θα αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και την εξωστρέφειά μας ως κόμμα και κυβέρνηση, δεύτερον ότι δεν θα “φωτίσει ο θεός” την ΝΔ να αλλάξει αρχηγό, να αλλάξει τον Κ. Μητσοτάκη, πριν τις εκλογές».

Δείτε όλα τα σχόλια