Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Γιώργος Κατρούγκαλος: / Γιώργος Κατρούγκαλος: Τα Σκόπια έχουν αναλάβει βαρύτερες υποχωρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Κατρούγκαλος: / Γιώργος Κατρούγκαλος: Τα Σκόπια έχουν αναλάβει βαρύτερες υποχωρήσεις

Με την κύρωση σήμερα του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώνεται το κοινοβουλευτικό μέρος των διαδικασιών που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αμέσως μετά αρχίζει στη γείτονα η υλοποίηση των αλλαγών που επιβάλλονται από τη συμφωνία.

Χθες η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε το πρωτόκολλο κατά πλειοψηφία με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν.

Δεν είμαστε φοβικοί όπως η Ν.Δ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι στα Σκόπια έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή για να αλλάξει άρδην το κράτος τους, να αλλάξουν τα ονόματα των δρόμων, να αλλάξουν τα ονόματα των κτηρίων, να αλλάξουν τα ονόματα των θεσμών, να αλλάξουν τα ονόματα των δημόσιων οργανισμών.

"Είναι εύκολο; Δηλαδή μόνο για εμάς το όνομα είναι θέμα της ψυχής μας; Δηλαδή σε επίπεδο συμβολισμού και υποστολής της εθνικής τους υπερηφάνειας, εν γνώσει τους ότι η συμφωνία αποτελεί τίμιο συμβιβασμό, έχουν αναλάβει πολύ βαρύτερες υποχρεώσεις στο ψυχολογικό και συμβολικό επίπεδο από ό,τι είναι οι δικές μας υποχρεώσεις" υπογράμμισε.

Προσδιορίζοντας τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. ο Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι "εμείς δεν είμαστε φοβικοί. Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Καταψήφισε η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις πως η Βόρεια Μακεδονία θα υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο ΝΑΤΟ. "Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει: Τα Σκόπια, ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα συνταχθούν με την Ελλάδα ή θα στηρίξουν την Τουρκία;" είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μ. Μπόλαρης: Από εμάς εξαρτάται

"Αυτό εξαρτάται από μας. Εάν εμείς δεν σηκώνουμε τείχη αντί να ανοίγουμε γέφυρες, εάν εμείς καταχρώμεθα αντί να ανοίγουμε διαδρόμους, εάν εμείς δεν χρησιμοποιήσουμε 14 αιώνες κοινής ιστορίας και αφήσουμε να τους διαχειρίζονται αυτοί που τους καταπίεζαν, όπως και μας, από την κατάκτηση την οθωμανική και μετά, τότε αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για εμάς, αλλά αυτή είναι η τεράστια πρόκληση που έχει τεθεί για μας" του απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ τι διαπραγματεύτηκαν για Αλβανία - Βουλγαρία;

Ο Γ. Κουμουτσάκος ρώτησε αν "η κυβέρνηση έθεσε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη διαπραγμάτευση".

"Όταν η Αλβανία μπήκε στο ΝΑΤΟ, η Ν.Δ. είχε το βάρος της διαπραγμάτευσης. Όταν η Βουλγαρία μαζί με άλλες έξι χώρες ήταν στο μεγάλο κομμάτι της διεύρυνσης, το βάρος της διαπραγμάτευσης το είχε το ΠΑΣΟΚ. Πείτε μας, τι ζητήσατε εσείς τότε; Ειδικά η Ν.Δ. για την Αλβανία, που δεν έχουμε μόνο τα γενικότερα ζητήματα, σε σχέση με την Τουρκία, έχουμε και πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα, που αφορούν τη μειονότητά μας. Ας μας πει ένα πράγμα που ζητήσαμε και που πήραμε για να μπορεί μετά να νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να θέτει παρόμοια ζητήματα" του υπενθύμισε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ν. Τόσκας: Υποτάχθηκε η Ν.Δ. στην ακροδεξιά της πτέρυγα

Η άρνηση της Ν.Δ. να κυρώσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ "την οδηγεί σε κραυγαλέες αντιφάσεις στην εξωτερική της πολιτική με την παραδοσιακή της προσήλωση στο NATO και την Ε.Ε. Και, βέβαια, η στάση αυτή δεν είναι απόδειξη ότι δήθεν βάζει πάνω απ' όλα τη φιλοπατρία, αγνοώντας, υποτίθεται, τις θελήσεις εν προκειμένω του NATO και Ευρωπαίων εταίρων μας. Είναι απόδειξη της υποταγής της Ν.Δ. στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας" τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας.

Α. Λοβέρδος: Θέμα όσων ψήφισαν τη συμφωνία

"Αν πρέπει ή δεν πρέπει να μπει η γείτων χώρα στο ΝΑΤΟ είναι θέμα εκείνων που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί εκείνοι ανέλαβαν τις ευθύνες και εκείνοι αναδέχτηκαν τους κινδύνους. Και επίσης η συμπεριφορά του Ζόραν Ζάεφ μετά την κύρωση από την Ελλάδα είναι υποσχετική παραβίασης της συμφωνίας μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ" είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά το ΚΚΕ, υπέρ το Ποτάμι

"Αποδεικνύεται ότι ο πολιτικός στόχος της συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτέλεσε τον καταλύτη των εξελίξεων, ήταν η ένταξη των γειτόνων στο ΝΑΤΟ", είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και πρόσθεσε ότι "ενισχύετε το ΝΑΤΟ και φυλακίζετε ένα ακόμη λαό σε αυτή τη δολοφονική μηχανή".

"Δεν είναι δυνατόν, στο όνομα μιας αφηρημένης αντιιμπεριαλιστικής τοποθέτησης, να αγνοούμε τη συγκεκριμένη διεθνή πραγματικότητα, να χάνουμε το έδαφος προάσπισης των συμφερόντων της χώρας και του λαού μας, που είναι, μας αρέσει δεν μας αρέσει, και εντός των τειχών του ΟΗΕ, του NATO, της Ε.Ε. κ.λπ." σχολίασε ο Ν. Τόσκας.

Υπέρ του πρωτοκόλλου τάχθηκε ο ανεξάρτητος (προερχόμενος από το Ποτάμι) Γιώργος Μαυρωτάς.

Απάντηση στον Π. Καμμένο

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος ζήτησε να κυρωθεί το πρωτόκολλο με 180 ψήφους, αλλά αυτό απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή. "Άρα όλοι οι υπόλοιποι, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, συντάσσονται με τη Ν.Δ., που ανάβει λαμπάδα. Ο πύραυλος Κουμουτσάκος, που έλεγε κάποιος" σχολίασε δηκτικά ο Π. Καμμένος σε μία από τις πολλές επιθέσεις που έκανε χθες στον εισηγητή της Ν.Δ.

Το επιχείρημα του Π. Καμμένου για τους 180 ήταν ότι παραχωρείται κυριαρχικό δικαίωμα, επειδή, μετά την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα παύει να έχει κυρίαρχο δικαίωμα για να ζητά από το ΝΑΤΟ συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους (άρθρο 5), καθώς πλέον η Β. Μακεδονία δεν θα είναι πλέον τρίτο κράτος.

Ο Γ. Κατρούγκαλος του απάντησε υπενθυμίζοντας πως, και όταν το 2009 κυρώθηκε η είσοδος στο ΝΑΤΟ της Αλβανίας, η οποία είναι όμορη χώρα, δεν τέθηκε ζήτημα 180 ψήφων. "Το σύνταγμα ζήτησε αυτή την προϋπόθεση όταν η χώρα μας εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ" εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία. Θετικά αποκρίθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι "δεν διαμόρφωσε η Τουρκία την ατζέντα" και ότι επιτεύχθηκε ως τώρα ο στόχος της αποκλιμάκωσης της έντασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL