Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: / Γιάννης Δραγασάκης: Η Ν.Δ. θυσιάζει τη σοβαρότητα για να κάνει αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: / Γιάννης Δραγασάκης: Η Ν.Δ. θυσιάζει τη σοβαρότητα για να κάνει αντιπολίτευση

Εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης κατά την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του Νόμου Κατσέλη.

Ο Γ. Δραγασάκης απάντησε στη Ν.Δ., αλλά και στα φιλικά της μέσα ενημέρωσης, η οποία πρωταγωνίστησε στη σπέκουλα για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. "Ορισμένες δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευτούν, θυσιάζουν και σοβαρότητα και υπευθυνότητα" υπογράμμισε, επισημαίνοντας το γενικό πολιτικό και οικονομικό κλίμα που συντίθεται στη φράση "διαψεύστηκαν οι καταστροφολογίες".

Αυτό είναι κάτι που ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναγκάστηκε να ομολογήσει. "Θεωρώ θετικό το ότι ο Γ. Στουρνάρας, η Τράπεζα της Ελλάδος, επισήμως είπε κάτι που έπρεπε να έχει λεχθεί ίσως προ πολλού, αλλά ελέχθη τώρα. Είπε ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν. Συμφωνώ με αυτό" τόνισε ο Γ. Δραγασάκης.

Όσον αφορά τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι "θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία, θα οδηγήσει σε ουσιαστικές λύσεις και γρήγορα και για τους δανειολήπτες και όλους τους εμπλεκόμενους". Τα χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, θα είναι:

1) Θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας.

2) Επιδιώκεται η δόση που πληρώνουν οι δανειολήπτες να είναι δραστικά μικρότερη, κατά περίπτωση βεβαίως, ούτως ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των δανείων.

3) Επιδιώκεται να επεκταθεί η προστασία και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται. "Δεν το κρύβουμε ότι συζητείται το εύρος και τα λοιπά, αλλά σίγουρα κάποιες κατηγορίες, όπως είναι μικρέμποροι και άλλοι, πιστεύω ότι θα συμπεριληφθούν" σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια επί ΣΥΡΙΖΑ

Για τα κόκκινα δάνεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι "είχαμε μια διαρκή αύξηση των κόκκινων δανείων, το βουνό το μεγάλο δημιουργήθηκε μεταξύ 2011 και 2013, 2014. Στις 31.12.2014 είχαμε φτάσει στα 97 δισεκατομμύρια και από τότε αρχίζει μία πορεία μείωσής τους" κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τηρείται η στοχοθεσία μείωσης των κόκκινων δανείων που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά τους τελευταίους μήνες συζητείται "η ανάγκη επιτάχυνσης της μείωσης".

Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι:

α) Πλέον έχει δημιουργηθεί το παράλληλο σύστημα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έτσι θα δίνεται πλέον η δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκδώσουν ομόλογα, τα οποία θα αγοράσουν αυτά τα ταμεία με όρους και με ελκυστικό επιτόκιο. Επίσης ενεργοποιούνται οι ιδιωτικοί πόροι, καθώς τα ταμεία που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους θα δημιουργηθούν μόνο εάν υπάρξουν αντίστοιχοι ιδιωτικοί πόροι.

β) Συστήθηκε η ομάδα ταμείων "Επάνοδος", τα οποία θα επενδύουν αποκλειστικά σε προβληματικές ή υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που είναι σε φάση αναδιάρθρωσης. Τα ταμεία θα συνεισφέρουν κεφάλαιο για να έχουν οι επιχειρήσεις μια δεύτερη ευκαιρία.

γ) Το ταμείο "Made in Greece", με 50 εκατ. ευρώ. Θα δίνει κεφάλαιο σε εξωστρεφείς, καινοτόμες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να κατασκευάσουν brand name, το ελληνικό δηλαδή σήμα, και να το επεκτείνουν διεθνώς.

δ) Το ΤΑΝΕΟ σχεδίασε ένα άλλο ταμείο με 50 εκατ. ευρώ που θα ενισχύει επιχειρήσεις με ρομποτική, αυτοματισμούς, ψηφιακές δράσεις κ.λπ.

ε) Το Ταμείο Υποδομών θα δίνει χαμηλότοκα δάνεια από τράπεζες για τη χρηματοδότηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα, δημόσιων ή και ιδιωτικών, μικρά έργα υποδομών, ηλεκτροφωτισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση, σκουπίδια, αναπλάσεις κάθε μορφής και άλλα έργα.

στ) Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα ιδρυθεί σύντομα, θα εντάξει όλα αυτά τα εργαλεία σε μονιμότερες στρατηγικές.

ζ) Προγράμματα ΕΣΠΑ. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα, υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο ενισχύει μικρές τουριστικές μονάδες για το οποίο υποβλήθηκαν τόσες προτάσεις που ξεπεράστηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατά τρεις φορές. Ο Γ. Δραγασάκης είπε ότι εξετάζεται η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος και ότι ετοιμάζεται δέσμη αντίστοιχων εργαλείων που αφορούν την αγροτική οικονομία.

Η Ν.Δ. κατά των σεισμόπληκτων της Ζακύνθου

Η Ν.Δ. καταψήφισε την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή με την οποία επεκτεινόταν η αναστολή των πράξεων αναγκαστικών μέτρων για τους σεισμόπληκτους της Ζακύνθου. Η τροπολογία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και από τα άλλα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL