Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Χωρίς ίχνος θεσμικής ευπρέπειας ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς ίχνος θεσμικής ευπρέπειας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Καθαρές απαντήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη -και μάλιστα αφού άφησε πολλές ημέρες τη Ν.Δ. να εκτρέπεται- έδωσε στην Ολομέλεια ο Νίκος Βούτσης με αφορμή την έγκριση των αλλαγών του Κανονισμού. Ευθέως ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι θέλει να τον στρέψει εναντίον της πλειοψηφίας, κάτι που δεν θα έκανε ποτέ. "Θα παραιτιόμουν" είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης, ενώ ταυτίστηκε πλήρως και με το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα "δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν".

"Δεν εκβιαζόμαστε"

"Ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη και την αισθάνομαι και εγώ να δηλώσω ότι 'δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει'. Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή θα πέσει στο κενό και θα οδηγήσει τους εμπνευστές της στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και της δημοκρατίας" τόνισε χειροκροτούμενος ο Ν. Βούτσης.

Όμως αυτό που ήθελε να κάνει χθες ο πρόεδρος της Βουλής ήταν να δώσει πολιτική απάντηση στον Κ. Μητσοτάκη (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 7).

"Αδυνατώ να καταλάβω πώς, από γραμμένο κείμενο και με φρασεολογία 'ο υπάλληλος', αναφέρθηκε σε εμένα ότι δεν επιτελώ τον θεσμικό ρόλο μου γιατί έπρεπε να επιστρέψω τις έξι επιστολές στους βουλευτές και την επιστολή του πρωθυπουργού. Στην πρόκληση και στην πρόσκληση να λειτουργήσω, αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφία της Βουλής και του πρωθυπουργού, όχι μόνο δεν θα το έκανα ποτέ, αλλά θα το θεωρούσα το έσχατο θεσμικό ατόπημα και θα παραιτούμουν" υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης.

Και μέσα σε χειροκροτήματα κατέστησε σαφέστερο το διακύβευμα: "Καλούμαστε να στραφούμε εναντίον της πλειοψηφίας. Αυτή είναι η πρόκληση και η πρόσκληση και δεν εμπεριέχει ίχνος θεσμικής ευπρέπειας και προσήλωσης".

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε τον θεσμικό ρόλο που έχει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι "το να κουνάει το δάχτυλο ένας πολιτειακός παράγοντας σε ένα άλλον είναι απαράδεκτο και πάντως δεν μπορεί να γίνεται με τη ρομφαία της δημοκρατίας".

Ευκαιρία η πρόταση δυσπιστίας

Πρώτη φορά ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε τις διαρροές της Ν.Δ. για πρόταση δυσπιστίας εναντίον του.

"Αν προκληθεί συζήτηση γενικευμένη -δεν την επιδιώκω και δεν την προκαλώ- θα είναι μία ευκαιρία. Απλώς τότε θα πούμε τι Βουλή παραλάβαμε και τι βήματα έχουν γίνει. Δεν έχουμε κάνει ούτε νύξη για το πώς γίνονταν οι προσλήψεις, οι κρίσεις, οι στελεχώσεις, πώς σε κάθε προεδρία εκατοντάδες έρχονταν και έμπαιναν και με ποια διαδικασία. Μιλάτε εσείς περί Κανονισμού; Τι ωραία! Από πού ήρθατε; Πόσοι Ειδικοί Κανονισμοί υπήρχαν και σε πόσες υπηρεσίες της Βουλής έξω από τη γνώση και την ψήφο της Ολομέλειας;" επεσήμανε προσθέτοντας ότι σήμερα όλος ο Κανονισμός είναι ψηφισμένος από την Ολομέλεια.

Ο Ν. Βούτσης απάντησε και στη ρητορική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ περί ανίσχυρης κυβέρνησης που μένει με κόλπα στην εξουσία. "Τι ωραία ρητορική. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη ή αμηχανία θα έλεγα. Όμως κυρίως είναι επικίνδυνο" είπε ζητώντας "όχι τέτοια ρητορική, που οδηγεί σε καταστάσεις εις βάρος της δημοκρατίας".

"Δεν υπάρχει σενάριο εκλογών πριν από τον Μάιο"

Σημειώνεται ότι στην κοπή της πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών ο Ν. Βούτσης δήλωσε ότι "εργαζόμαστε για εκλογές τον Οκτώβριο". Ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει σενάριο εκλογών πριν από τον Μάιο", αλλά Πάσχα θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο λόγω ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Υπερασπιζόμενος πλήρως την επιστολή του πρωθυπουργού ο Ν. Βούτσης υπενθύμισε ότι εκ του Κανονισμού ο Αλ. Τσίπρας "έχει δυνατότητα να κάνει αναφορές σε όλα τα θέματα. Θα μπορούσε να τις κάνει και γραπτώς στην Ολομέλεια".

Κανιβαλίζουν και μακελεύουν

Αλλά ο πρόεδρος της Βουλής υπερασπίστηκε και τους έξι βουλευτές της πλειοψηφίας υπενθυμίζοντας ότι διαπιστώθηκε η ανάγκη να μην γίνονται ονομαστικές. Η λύση ήταν οι επιστολές για τα ήσσονος σημασίας νομοθετήματα, καθώς θα συμμετέχουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες για να σημαντικά νομοσχέδια.

"Υπάρχει μία ρητορική που κανιβαλίζει τους έξι βουλευτές. Δεν μιλώ τώρα για τη Ν.Δ. Μιλάω για δημόσιους εκβιασμούς, για μαχαιρώματα και για πακέτα που θέλουν να μακελέψουν", είπε ο πρόεδρος της Βουλής αφήνοντας αιχμές για τα ακροδεξιά έντυπα.

Ευ. Βενιζέλος: "Ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός"!

Τη μάχη από την πλευρά της αντιπολίτευσης έδωσε μονήρης ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεν κατάφερε να συμπαρασύρει τη Ν.Δ., αλλά μόνο ένα τμήμα των "προθύμων" του ΠΑΣΟΚ. "Δημιουργείται ένας νέος τύπος κοινοβουλευτισμού, ο ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός, ο κοινοβουλευτισμός των ελαστικών συνειδήσεων που πάνε να γίνουν το αίτιο της ελαστικότητας των θεσμών" είπε ο Ε. Βενιζέλος.

Ακόμη εκτίμησε ότι "το τελευταίο εξάμηνο της θητείας της κυβέρνησης θα είναι πιο ζημιογόνο και βλαπτικό για τη χώρα από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2015" και κατέληξε λέγοντας: "Μπορείτε να χαίρεστε ότι είστε ευρηματικοί, ότι έχετε έναν πρωθυπουργό που επιδίδεται στην κοινοβουλευτική ταχυδακτυλουργία, αλλά αυτό που κάνετε δεν είναι κόλπο, είναι προσβολή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού".

Η χαμένη συναίνεση

"Η Επιτροπή Κανονισμού έχει μια παράδοση. Οι εργασίες της είναι συναινετικές, οι αποφάσεις βγαίνουν σχεδόν ομόφωνα, με μικρές εξαιρέσεις, και έχουμε αναπτύξει μια κουλτούρα διαλόγου" τόνισε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη. Όμως ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης αντέδρασε ισχυριζόμενος ότι "το συναινετικό κλίμα έχει τορπιλιστεί από τον πρωθυπουργό, διότι με την επιστολή του αλλά και με τις δηλώσεις του έφερε διχασμό σε πολιτικό επίπεδο και στο πολιτικό πεδίο".

"Ο λαός πρέπει να κρίνει γιατί τόσο εύκολα μετακινούνται βουλευτές από το ένα κόμμα στο άλλο. Πρόκειται για μετακίνηση εντός των τειχών. Γιατί υπάρχει στρατηγική σύγκλιση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να μετακινούνται" είπε από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης.

Η επιστολή Καμμένου "δεν περιείχε κανένα ερώτημα. Έβαζε προβληματισμό και εξέθετε την άποψη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας" διευκρίνισε η εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

Μικρό επεισόδιο υπήρξε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, επιτέθηκε στην Ένωση Κεντρώων από την οποία προέρχεται, λέγοντας ότι ο Βασίλης Λεβέντης "μέσα σε τρία χρόνια έκανε τον γιο του Μάριο Γεωργιάδη αντιπρόεδρο της Βουλής. Αν έμενε πέντε χρόνια, τι θα τον έκανε; Αυτοκράτορα;". Ο Μ. Γεωργιάδης της απάντησε ότι "δεν παραδίδει την έδρα για να δίνει το 151" στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποια στιγμή, την ώρα που μιλούσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, η Θ. Μεγαλοοικονόμου πήγε μπροστά του και του έλεγε: "Να πεις αλήθειες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL