Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Γ. Κατρούγκαλος: Δημοκρατική και ειρηνική λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Δημοκρατική και ειρηνική λύση

Την υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος της Ε.Ε., με το οποίο αναγνωριζόταν η δικαιοδοσία του Χουάν Γκουαϊδό να οδηγήσει τη Βενεζουέλα σε εκλογές “μπλόκαρε” χθες η Ιταλία, καθιστώντας αδύνατη την ευρωπαϊκή ομοφωνία στο εν λόγω ζήτημα. Ωστόσο, η Ε.Ε. υποστήριξε πως επί της ουσίας υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση και αυτή είναι η “δημοκρατική και ειρηνική επίλυση” των εντάσεων, θέση που υποστήριξε και η Ελλάδα σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρώμη αρνήθηκε να υπογράψει την κοινή δήλωση που είχε ετοιμαστεί από την Ε.Ε., διαμαρτυρόμενη για την εμπλοκή τής Ε.Ε. σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Διπλωματικές πληγές που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι και η Ελλάδα είχε “επιφυλάξεις”, κάτι που όμως διαψεύδει η ελληνική πλευρά.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μπαράζ παρερμηνευτικών δηλώσεων εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας -και λυπάμαι που το λέω- και του ίδιου του αρχηγού της με ένα πρόσφατο tweet” δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Γ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως “η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία, βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”.

Μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας υπουργικής συνάντησης Ε.Ε. - Αραβικού Συνδέσμου, ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα, οι προτεραιότητες της Ελλάδας είναι "να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα”. Αναφερόμενος στη δημιουργία της “διεθνούς ομάδας επαφής”, η οποία αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο συμβούλλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βουκουρέστι και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση την Πέμπτη στο Μοντεβιδέο, είπε πως από την αρχή η θέση της χώρας ήταν “να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία” που θα μεσολαβήσει προκειμένου να διασφαλιστούν “τίμιες και ελεύθερες εκλογές”.

“Με βάση τα ανωτέρω, είναι αυτονόητο ότι σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τις αρμοδιότητες και της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και του Προέδρου της στην άσκηση των συνταγματικών τους αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση διεξαγωγής εκλογών με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε” εξήγησε ο Γ. Κατρούγκαλος και τόνισε ότι “όλα τα άλλα αποτελούν αποπροσανατολισμό". "Θέλω να προειδοποιήσω όλους ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει ποτέ να γίνεται παίγνιο εσωτερικών, μικροκομματικών λόγων. Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι όταν μιλάμε για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να μιλάμε με υπευθυνότητα και να αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε για οποιαδήποτε μικροκομματικά οφέλη” κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Διευκρινίσεις Μογκερίνι

Από την πλευρά της, ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εάν η Ε.Ε. δεν έχει κοινή θέση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, η Φ. Μογκερίνι απάντησε πως υπάρχει “σαφής” ευρωπαϊκή θέση ότι οι τελευταίες εκλογές στη Βενεζουέλα δεν ήταν δημοκρατικές και ότι αναγνωρίζεται η Εθνοσυνέλευση ως “μόνος νόμιμος θεσμός” όπως και ο ρόλος του προέδρου της. Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από 14 χώρες της Ε.Ε. (Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο) σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν έχει “αρμοδιότητα αναγνώρισης κρατών και θεσμών” και πως αυτό ανήκει στις εθνικές αρμοδιότητες των οποίων κάνουν χρήση κάποια κράτη - μέλη. “Έχουμε όμως ένα κοινό πλαίσιο δράσης μέσα από την άσκηση πίεσης και τον διάλογο” κατέληξε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL