Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι τον Οκτώβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι τον Οκτώβριο

Η τελευταία πράξη για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παιχτεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή με την εισαγωγή προς συζήτηση και κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία, που θα έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή, θα οδηγήσει άμεσα στην ενεργοποίηση των συνταγματικών αλλαγών που ψηφίστηκαν στα Σκόπια και φυσικά στην επίσημη αλλαγή στη συνταγματική ονομασία της γείτονος.

Αναμενόμενη η στάση της Ν.Δ.

Όπως όλα δείχνουν, με βάση τις διαρροές και τις επίσημες τοποθετήσεις, η Ν.Δ. θα καταψηφίσει και το πρωτόκολλο εισδοχής. "Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί στην ακροδεξιά γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν θα μπορούσε πλέον να κάνει αλλιώς" σχολίασε σχετικά μιλώντας στο Κόκκινο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου.

"Δεν είναι απλώς ότι η Ν.Δ. έφερε αντίρρηση σε σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών ή και στο σύνολο της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές της και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, άφησαν τον τόνο να τον δίνουν ο Γεωργιάδης και ο Σαμαράς όλη την προηγούμενη περίοδο, "οπότε ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό να επικρατήσει μια γραμμή ακροδεξιάς κατεύθυνσης συμπλέοντας με τα πιο ακροδεξιά τμήματα του ελληνικού πολιτικού συστήματος".

"Είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που βιώσαμε έναν εμφύλιο πόλεμο και σήμερα ορισμένοι φροντίζουν να διχάσουν με το εάν κάποιος είναι λιγότερο η περισσότερο πατριώτης η προδότης" ανέφερε από την Κοζάνη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

Όπως επισήμανε, αυτά τα συνθήματα ανοίγουν τον δρόμο στην ακροδεξιά αντίληψη και τον νεοφασισμό διευκρινίζοντας ότι όσοι αντιδρούν απέναντι σε αυτή τη συμφωνία δεν σημαίνει πως κατατάσσονται στην παραπάνω κατηγορία.

Δεν τίθεται θέμα σταθερότητας

Την ίδια στιγμή, με την αντιπολίτευση να επιδίδεται σε ένα "κοινοβουλευτικό αντάρτικο" όπως το χαρακτήρισε ο Π. Σκουρλέτης, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει πως δεν τίθεται θέμα σταθερότητας τονίζοντας ότι ο ορίζοντας για τις εκλογές είναι ο Οκτώβριος.

"Εμείς είμαστε έτοιμοι να πηγαίνουμε σε ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι τον Οκτώβριο. Κανένα πρόβλημα δεν θα έχουμε με αυτό. Ο μόνος που θα έχει πρόβλημα θα είναι ο κ. Μητσοτάκης", σημείωσε από το Ηράκλειο, όπου πραγματοποίησε χθες επίσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξάλλου η νέα κατάσταση που έχει προκύψει στο Κοινοβούλιο, με τη διάλυση Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τον μεγάλο αριθμό ανεξαρτήτων βουλευτών, έχει δημιουργήσει νέα ερωτήματα και απαιτήσεις.

"Θα πρέπει να βρούμε έναν πολιτικό τρόπο για το πώς θα λειτουργήσει η Βουλή λόγω των πολλών ανεξαρτήτων βουλευτών" σχολίασε χθες στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης. Επισήμανε δε ότι "προσπαθούμε να λύσουμε το εν λόγω πολιτικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση".

Πρόταση για διατήρηση των προνομίων των αρχηγών

Η θεσμική αυτή λύση θα επιχειρηθεί να δοθεί τη Δευτέρα, οπότε θα συνεδριάσει στις 2 μ.μ. η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα προταθούν θα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα που έχει προκύψει με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που διαλύθηκαν ή κινδυνεύουν με διάλυση λόγω της αποχώρησης βουλευτών.

Όπως φαίνεται, αυτό που αναμένεται να προταθεί θα είναι οι πολιτικοί αρχηγοί να διατηρούν τα προνόμιά τους ακόμα κι αν διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός τους. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων που οι πολίτες έστειλαν στη Βουλή θα διατηρούν θεσμικά δικαιώματα και δικαιώματα λόγου έστω κι αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος διαλυθεί στο μέσο της κοινοβουλευτικής θητείας.

Ολιγοήμερη παράταση στην παραίτηση Παπαχριστόπουλου

Εν αναμονή της διαδικασίας για την κύρωση του πρωτοκόλλου ολιγοήμερη παράταση πήρε και η προγραμματισμένη για χθες παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου, που θα οδηγούσε πιθανότατα στη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ.

"Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα (σ.σ.: χθες). Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα τελειώσει αυτή η ιστορία" ανέφερε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξερχόμενος του γραφείου του προέδρου της Βουλής, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, του ζήτησε να διατηρήσει την έδρα του για 4-5 μέρες ακόμη, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα ψηφιστεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

"Δεν υπάρχει θέμα" σχολίαζαν παράγοντες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε με τα όσα υποστήριξε στον ΣΚΑΪ, η Θ. Μεγαλοοικονόμου. "Δεν θεωρώ ότι ο κάθε βουλευτής πρέπει να έχει εμπάργκο είτε προς την ΕΡΤ είτε προς τον ΣΚΑΪ. Αν θέλουν ας με διαγράψουν" είπε μεταξύ άλλων.

Δ. Τζανακόπουλος από το Ηράκλειο: Προοδευτικό μέτωπο με σαφή πολιτικό προσανατολισμό

Σε μία τάση που εμφανίζεται στην Ευρώπη και σχετίζεται με τη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία στέκεται κριτικά απέναντι σε πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αναφέρθηκε ο Δ. Τζανακόπουλος από το Ηράκλειο, όπου χθες συμμετείχε σε εκδήλωση με τίτλο "Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων", με συνομιλητές τον Γ. Ραγκούση και τον Σπ. Δανέλλη.

"Η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε την αφορμή για μία σειρά από πρωτοβουλίες διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, που σε ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο, το οποίο θα πρέπει να έχει και έναν σαφή πολιτικό προσανατολισμό, να μπορέσει να εκφράσει και τις προσδοκίες και τη λαϊκή δυσαρέσκεια, σε αντιπαράθεση με πολιτικούς χώρους που εκφράζουν εθνικιστική ρητορική και έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ένα εμπόριο μίσους και μισαλλοδοξίας" ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL