Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Ευρύτατη στήριξη στην αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρύτατη στήριξη στην αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης με τη γνωμοδοτική ψηφοφορία επί των προτάσεων των κομμάτων, όπου επτά προτάσεις συγκέντρωσαν ευρύτατη πλειοψηφία υποστηριζόμενες από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Η πλέον εμβληματική πρόταση της συνταγματικής αναθεώρησης, η αλλαγή του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών κι η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ., ΑΝ.ΕΛΛ. και από τον Γιώργο Μαυρωτά από το Ποτάμι.

Μόνο η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε διαφωνώντας με την πλήρη εξομοίωση της αποσβεστικής προθεσμίας για τα πολιτικά πρόσωπα με αυτή των υπόλοιπων πολιτών.

Η Ν.Δ. στήριξε σειρά προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές. Η Ν.Δ. στήριξε επίσης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας στις ενέργειες του βουλευτή που συνδέονται με τα καθήκοντά του, όπως και τη μείωση της πλειοψηφίας 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την επιλογή μελών για τις ανεξάρτητες αρχές. Ευρύτερη πλειοψηφία συγκέντρωσε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή έως πέντε βουλευτών από τους απόδημους Έλληνες.

Την πρόταση για τη βουλευτική ασυλία δεν ψήφισαν ΑΝ.ΕΛΛ. και Ένωση Κεντρώων, ενώ τα κόμματα αυτά καταψήφισαν και την πρόταση για τις βουλευτικές έδρες αποδήμων, ενώ ο Γ. Μαυρωτάς ψήφισε "παρών". Στη μείωση της πλειοψηφίας για την επιλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών καταψήφισε η ΔΗ.ΣΥ., ενώ ο Γ. Μαυρωτάς ψήφισε "παρών".

Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της Ν.Δ. για συγκρότηση Εξεταστικών από τη μειοψηφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε δύο προτάσεις της Ν.Δ., με βασικότερη αυτή που δίνει στη μειοψηφία το δικαίωμα να αποφασίσει συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή. Την πρόταση αυτή στήριξε και η ΔΗ.ΣΥ., ενώ καταψήφισαν τα άλλα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και την πρόταση της Ν.Δ. για εξομοίωση των εγγυήσεων ανεξαρτησίας των στρατοδικών με τους τακτικούς δικαστές. Την πρόταση αυτή στήριξαν και τα άλλα κόμματα εκτός από την Ένωση Κεντρώων.

Παραμένουν οι κάθετες διαφωνίες για τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής

Όπως φάνηκε από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, το βασικό επίδικο της επικείμενης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για την ψηφοφορία επί των προτάσεων αναμένεται να είναι το κατά πόσον η κατεύθυνση των προς αναθεώρηση άρθρων είναι δεσμευτική για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι οι κατευθύνσεις της προτείνουσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη, ενώ, αντίθετα, η Ν.Δ. επανέλαβε ότι δεν δεσμεύεται από αυτήν την άποψη, υπερψηφίζοντας μάλιστα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσμα ΔΗ.ΣΥ. σε Ν.Δ. για μπλόκο σε 180 ψήφους

Η ΔΗ.ΣΥ. από την άλλη πίεσε έντονα τη Ν.Δ. να μην υποστηρίξει προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ώστε καμία να μην λάβει 180 θετικές ψήφους και να μην «λυθούν τα χέρια» της επόμενης Βουλής να καθορίσει το περιεχόμενων των αναθεωρητέων διατάξεων μόνο με 151 ψήφους. Παρόμοιο σκεπτικό ανέπτυξε και το ΚΚΕ, που επιφυλάχθηκε για όλα τα άρθρα κατά την ψηφοφορία και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στην Ολομέλεια της Βουλής. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε αδιακρίτως όλες τις προτάσεις.

Φόβοι Βενιζέλου για τον δικαστικό έλεγχο της αναθεώρησης

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδειξε να φοβάται τον δικαστικό έλεγχο της διαδικασίας αναθεώρησης και πιθανή δικαίωση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεσμευτικότητα της κατεύθυνσης της προτείνουσας Βουλής για την αναθεωρητική.

Αναφερόμενος στον δικαστικό έλεγχο απευθύνθηκε στη Ν.Δ. επισημαίνοντας «όταν υπάρχει αυτή η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί η Ν.Δ. να θέτει υπό διακινδύνευση όλη αυτήν τη διαδικασία και τον δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας της αναθεώρησης λέγοντας ότι θα ψηφίσουμε από κοινού την ανάγκη αναθεώρησης μίας διάταξης με συγκεκριμένο αριθμό;».

Ο Β. Βενιζέλος και τα άλλα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ., Ανδρέας Λοβέρδος και Θόδωρος Παπαθεοδώρου, επέμειναν ότι μόνη λύση είναι καμία διάταξη να μην λάβει 180 ψήφους. «Ο καθένας να πάρει την ευθύνη και να έχουμε καθαρές θέσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Β. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «μόνη εγγύηση είναι οι πλειοψηφίες». Η πίεση αυτή των στελεχών της ΔΗ.ΣΥ. συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, όταν η Ν.Δ. στήριζε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένει η Ν.Δ. ότι δεν δεσμεύεται

Η Ν.Δ. από τη μεριά της επέμεινε ότι η ίδια δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αναθεώρηση επίμαχων διατάξεων, ψηφίζοντας μάλιστα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίζονταν με τις δικές της για τα αναθεωρητέα άρθρα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να ψηφίσει προτάσεις της Ν.Δ. παρότι ταυτίζονταν με τις δικές του για τα αναθεωρητέα άρθρα, προκειμένου να μην δεσμευτεί από τις κατευθύνσεις της Ν.Δ.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές. Τα κόμματα συμφωνούν επί της αρχής σε αυτήν την αλλαγή, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει καταφυγή σε άμεση εκλογή του Προέδρου από τον λαό αν υπάρξουν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εκλογής του από τη Βουλή, ενώ η Ν.Δ. μείωση των πλειοψηφιών για την εκλογή από τη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την πρόταση της Ν.Δ., αυτή όμως ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη διαφωνία της ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Στην προεδρική εκλογή του 2020 οι σκέψεις της Ν.Δ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας εξήγησε ότι με αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων και με τη δήλωση της Ν.Δ. ότι δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί μετά τις επόμενες εκλογές να αλλάξει το άρθρο σε όποια κατεύθυνση επιθυμεί με 151 ψήφους. Εκτίμησε ότι η Ν.Δ. θα προλάβει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του συντάγματος πριν από την επόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να αποτρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από το να επαναλάβει όσα έγιναν το 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL