Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
«Εάν φορούσα καπέλο, θα το σήκωνα» - Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι οι επενδύσεις ενισχύθηκαν με 11 δισ. ευρώ και μεταξύ άλλων επωφελήθηκαν 22.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις *«Οι ελληνικές επενδυτικές τράπεζες χρειάζονται εμπιστοσύνη» / Θετικά λόγια από Κατάινεν για την πρώτη θέση στην απορρόφηση του Ταμείου Γιούνκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Εάν φορούσα καπέλο, θα το σήκωνα» - Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι οι επενδύσεις ενισχύθηκαν με 11 δισ. ευρώ και μεταξύ άλλων επωφελήθηκαν 22.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις *«Οι ελληνικές επενδυτικές τράπεζες χρειάζονται εμπιστοσύνη» / Θετικά λόγια από Κατάινεν για την πρώτη θέση στην απορρόφηση του Ταμείου Γιούνκερ

«Τα θετικά νέα είναι ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης χρήσης των κονδυλίων από το Ταμείο Γιούνκερ» επισήμανε ο Γίρκι Κατάινεν σχολιάζοντας ότι «εάν φορούσα καπέλο, θα το σήκωνα τώρα για να τιμήσω τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν το ταμείο και βεβαίως τις δημόσιες αρχές που βοήθησαν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κονδύλια».

Ενημερώνοντας τις Επιτροπές της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων κι Ανταγωνιστικότητας σχολίασε ότι το Ταμείο Γιούνκερ κάλυψε το κενό χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Επισήμανε ότι 22.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από το Ταμείο Γιούνκερ, σε σύνολο 11 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων που ενισχύονται. Σημείωσε όμως ότι «η χρηματοδότηση είναι ένα μέρος της λύσης, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο» κάνοντας αναφορά στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων και στο ζήτημα του brain drain.

Ο Γ. Κατάινεν παρατήρησε ακόμα ότι «αυτό που θα ήθελα να δω στο μέλλον να συμβαίνει σε αυτή τη χώρα είναι να υπάρχει ισότητα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση» υπογραμμίζοντας ότι «επίσης θέλουμε πιο βιώσιμες επιχειρήσεις, καλύτερες ψηφιακές υποδομές». Αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε καλύτερες αποδόσεις και οι ελληνικές επενδυτικές τράπεζες χρειάζονται εμπιστοσύνη».

Περισσότερη ανάπτυξη

Όσον αφορά την άνοδο των εθνικιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Γ. Κατάινεν σχολίασε ότι «πιστεύω στην ολοκλήρωση της Ευρώπης και θέλω να αναπτυχθεί περισσότερο» υπογραμμίζοντας ότι «είναι δικό μας το καθήκον να πούμε στους πολίτες μας γιατί δεν πιστεύουμε σε μια κατακερματισμένη εθνικιστική Ευρώπη».

Σε σχέση με το Brexit σημείωσε ότι «ο συνομιλητής μας, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν ξέρει τι θέλει» προσθέτοντας ότι «αν κάποιος θέλει να φύγει από την Ε.Ε., αν θέλει να μας βλάψει, δεν μπορούμε να του δώσουμε όλα αυτά που ζητάει».

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Βενεζουέλας επισημαίνοντας ότι «οι τελευταίες εκλογές στη Βενεζουέλα δεν ήταν ελεύθερες ούτε αξιόπιστες» συμπληρώνοντας ότι «η Ε.Ε. στηρίζει την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, που εκπροσωπεί τη χώρα δημοκρατικά». Εν τέλει υπογράμμισε την ανάγκη «να γίνουν σύντομα αξιόπιστες, ελεύθερες εθνικές εκλογές».

Σύγκρουση δύο κόσμων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «οι επόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για την ψυχή και για το μέλλον της Ευρώπης» παρατηρώντας ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μείγμα ακραία φιλελεύθερων και ακραία εθνικιστικών απόψεων που αμφισβητούν αυτά που αποτελούσαν τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου: την αλληλεγγύη και τις ανοιχτές κοινωνίες». Επιπλέον έκανε λόγο για «σύγκρουση δύο κόσμων, δύο αντιλήψεων» δηλώνοντας «αισιόδοξος για την έκβαση αυτής της μάχης». Συνάντηση με τον Γ. Κατάινεν είχε κι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ν. Βούτσης: Μοιραζόμαστε την αγωνία ενόψει των ευρωεκλογών για την ίδια την υπόσταση της Ε.Ε

«Μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς και την αγωνία ενόψει των ευρωεκλογών για την ίδια την υπόσταση και την ύπαρξη της Ε.Ε.», καθώς «δεν υπάρχει η αναγκαία σύγκλιση σε μια σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Γ. Κατάινεν. Σημείωσε δε ότι τα ζητήματα αυτά είναι η αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, το κράτος δικαίου, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις ασθενέστερες χώρες, καθώς και οι διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα και το εμπόριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL