Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τεκτονικές αλλαγές σε Κεντροαριστερά - Κέντρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεκτονικές αλλαγές σε Κεντροαριστερά - Κέντρο

Τεκτονικές αλλαγές συντελούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Εντός δύο εικοσιτετραώρων επισφραγίστηκε η πλήρης κατάρρευση του εγχειρήματος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και διαλύθηκε η Κ.Ο. του Ποταμιού.

Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού πέρυσι τον Ιούνιο λόγω της στάσης της Φ. Γεννηματά για τη συμφωνία, συντελέστηκε και η περαιτέρω διάσπαση του ομόσπονδου φορέα με τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την κατηγορία ότι “εξ αντικειμένου εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Τσίπρα”. Το πρόβλημα της Φ. Γεννηματά δεν τελειώνει εδώ. Αυτό διότι, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, ο Γ. Παπανδρέου -που εξέφρασε στήριξη στη συμφωνία το Σάββατο- επικοινώνησε με τον Θ. Θεοχαρόπουλο μόλις πληροφορήθηκε τη διαγραφή του και εξέφρασε την έκπληξη και τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.Λ, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.

Παράλληλα, οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός προχώρησαν στη διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού, καθώς, μέσω της ανεξαρτητοποίησής τους χθες το πρωί, έριξαν τον αριθμό των βουλευτών κάτω από τους πέντε, στους τρεις.

Την ίδια στιγμή όμως, σε αυτό το άκρως ρευστό τοπίο, η διαγραφή Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η μελετημένη διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού δημιουργούν χώρο και έδαφος για νέες προοπτικές συμμαχιών. Εξελίξεις που θα αρχίσουν να διαφαίνονται από την ψήφιση της συμφωνίας και έπειτα, όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και δεδομένου ότι το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού συγκαλείται την Παρασκευή για να εξετάσει πώς προχωρά.

Την έκπληξη και τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην Έλλη Στάη. Όπως είπε ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε μαζί του από το εξωτερικό μόλις πληροφορήθηκε τη διαγραφή του από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ αναφέρθηκε στην κοινή οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του.

Οι αποφάσεις των Στ. Θεοδωράκη και των Θ. Θεοχαρόπουλου - ΔΗΜ.ΑΡ. να μείνουν σταθεροί στο “ναι” υπέρ της συμφωνίας και οι ραγδαίες συνέπειες που αυτές επιφέρουν στον χώρο εκθέτουν στον προβολέα το προγραμματικό και αξιακό έλλειμμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και των συνοδοιπόρων του επικεφαλής του Ποταμιού Αμυρά - Ψαριανό, που κλιμακώνουν τη δρομολογημένη προσχώρησή τους στη Ν.Δ. προφασιζόμενοι “αλλοπρόσαλλη στάση” του Ποταμιού και υπονοώντας συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μεν πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. προχώρησε σε βαριά καταγγελία κατά της Φ. Γεννηματά ότι του προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα η θέση στο Επικρατείας προκειμένου να καταψηφίσει τη συμφωνία. Έπειτα από μια δύσκολη ψηφοφορία, η Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. τελικά αποφάσισε με 29 ψήφους να πει “ναι”, ενώ 22 μέλη -μεταξύ των οποίων οι Θ. Μαργαρίτης και Γ. Μπουλμπασάκος- ψήφισαν “όχι”, ζητώντας αποχή ή “παρών” για την ψηφοφορία της συμφωνίας. Από τον ΣΚΑΪ, η Φ. Γεννηματά δεν διέψευσε κατηγορηματικά την καταγγελία Θεοχαρόπουλου, αλλά περιορίστηκε να πει ότι “δεν κάνω παζάρια και νταραβέρια”, ενώ άφησε υπόνοιες για συμφωνία του Θ. Θεοχαρόπουλου με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά τους, στη Σεβαστουπόλεως ήταν λάβροι κατά των δύο τέως βουλευτών του Ποταμιού, οι οποίοι επέλεξαν να ανεξαρτητοποιηθούν σε στιγμή τέτοια προκειμένου, συν τοις άλλοις, να διαταράξουν τις ισορροπίες στις επιτροπές της Βουλής όπου θα ξεκινούσε να συζητείται η συμφωνία. Με παρόμοια πρόθεση κινήθηκε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθυστερώντας συνειδητά να αποστείλει την επιστολή διαγραφής Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο., αν και τον είχε ήδη αντικαταστήσει από την Επιτροπή με τον Κ. Σκανδαλίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL