Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Με διαγραφές απειλεί η Γεννηματά όσους διαφοροποιηθούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με διαγραφές απειλεί η Γεννηματά όσους διαφοροποιηθούν

Σε αναβρασμό βρίσκονται το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η ηγεσία του με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βγάζει στην επιφάνεια αντιδράσεις στη συντηρητική κατεύθυνση που έχει λάβει ο φορέας.

Η Φ. Γεννηματά προχώρησε σε τηλεοπτική συνέντευξη προκειμένου να προειδοποιήσει ότι, αν και δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία, όποιος διαχωρίσει τη στάση του από την επίσημη “γραμμή” θα υποστεί “συνέπειες” και θα αντιμετωπιστεί ως εχθρός της ενότητας.

Αυτό ήταν το μήνυμά της (Alpha) όταν ρωτήθηκε τόσο για το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τη συμφωνία ο Θ. Θεοχαρόπουλος ή και ο Δ. Κρεμαστινός, αλλά και εφόσον επιβεβαιωθούν πληροφορίες ότι ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει παρέμβασή του υπέρ της συμφωνίας. “Τα μηνύματά μου είναι πάρα πολύ καθαρά, το διακύβευμα πολύ σοβαρό. Η Κ.Ο. θα ψηφίσει ενιαία. Όλοι κρινόμαστε” είπε.

Με αφορμή τον πρώην πρωθυπουργό ανέφερε ότι είναι “σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο κόμμα, ακούστηκαν. Όταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα, όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πληγώσουν την παράταξη”. “Προφανώς υπάρχουν συνέπειες”. Όσον αφορά τους Θεοχαρόπουλο και Κρεμαστινό, είπε ότι περιμένει “από όλα τα στελέχη να συνεκτιμήσουν τη σημασία της στιγμής, γιατί αυτό που πρέπει να μας ενώνει είναι η βούληση να συνεχίσουμε μαζί. Κανείς δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια κακή συμφωνία εις βάρος και του προοδευτικού χώρου”.

Το μέγεθος της ανησυχίας της ηγεσίας για ενδεχόμενες φυγόκεντρες, θετικές ψήφους για τη συμφωνία αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από την παρέμβασή της, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι Π. Χρηστίδης και Στ. Μαλέλης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι δεν πιέζεται κανένας για τη στάση που θα τηρήσει και πως η Κ.Ο. θα αποφασίσει συντεταγμένα.

Έξαλλος Κωνσταντινόπουλος κατά Κρεμαστινού

Στις “φωτιές” που έχει ανάψει η στάση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. έχει προστεθεί και η παραφιλολογία περί ενδεχόμενης υπερψήφισης και εκ μέρους του Δ. Κρεμαστινού. Με παρέμβασή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο στη Χαρ. Τρικούπη και έντονη ενόχληση σε στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που πρωταγωνιστούν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος παρενέβη εν εξάλλω, δημόσια, μέσω Twitter: “Η ζημιά που προκαλούν τέτοιες δηλώσεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λίγο πριν από τις εκλογές, είναι απίστευτη. Αλλοιώνουν το κεντρικό μήνυμα, αδικούν την προσπάθεια όσων πιστεύουμε στην αυτόνομη πορεία της παράταξης. Λυπάμαι και ντρέπομαι πραγματικά! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά”.

Ο Δ. Κρεμαστινός αποδόμησε τη “γραμμή” Γεννηματά

Ουσιαστικά ο Δ. Κρεμαστινός αποδόμησε τη “γραμμή” που μόλις μια μέρα νωρίτερα ανέπτυσσε η Φ. Γεννηματά στη Βουλή. Σε αντίθεση με το επιχείρημα περί “δεδηλωμένης - κουρελού”, εκείνος σημείωσε ότι η κυβέρνηση “εφόσον διαθέτει 151 ψήφους σταθερά, ασφαλώς μπορεί» να συνεχίσει έως τον Οκτώβριο. Ενώ η Φ. Γεννηματά κατέθεσε ολόκληρη πρόταση για πρόωρες εκλογές εκείνος είπε πως “οι πρόωρες εκλογές, είναι αίτημα που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση...”. Όμως ήρθε σε πλήρη αντίθεση και με το επιχείρημά της περί “σικέ διαζυγίου” ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. ότι η συνεργασία με τον Π. Καμμένο θα ακολουθεί διαρκώς τον Αλ. Τσίπρα:

“Οπωσδήποτε έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες”, για έναν διάλογο δύο “όμορων χώρων”, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση, εκτίμησε, “αλλά πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός νομίζω ότι θα έχει την πρωτοβουλία σε αυτό... για μία κατ' αρχήν ιδεολογική συζήτηση”.

Ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι δεν έχει καταλήξει γιατί δεν έχει δει το κείμενο. Αν και είπε ότι η μειοψηφία της Κ.Ο. θα πρέπει να συνταχθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας, ωστόσο δεν κινείται στην ισοπεδωτικά αρνητική γραμμή της ηγεσίας. Αναφέρθηκε δηλαδή και στα θετικά και είπε ότι στην Κ.Ο. πρέπει να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί μια σοβαρή απόφαση. Πρόσθεσε πως η απόφαση που θα λάβει η Κ.Ο. θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους και ότι αυτό ισχύει και για τον Θ. Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜ.ΑΡ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL