Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Η Φ. Γεννηματά θέλει εκλογές για... όσα φέρνει η κυβέρνηση τώρα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Φ. Γεννηματά θέλει εκλογές για... όσα φέρνει η κυβέρνηση τώρα!

«Προτεραιότητα είναι το μικροκομματικό συμφέρον και όχι η χώρα» κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. η Φ. Γεννηματά, η οποία, παρά τη σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες, αποφάσισε μονομερώς την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., χρησιμοποιώντας φρασεολογία Βενιζέλου, μίλησε για "δεδηλωμένη - κουρελού" και γλίστρησε από την ιστορική ευθύνη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι, αν ο πρωθυπουργός έχει 151 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, τότε με αυτούς να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Αποστάσεις από τις εκφράσεις που μετήλθε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Η Φ. Γεννηματά ζήτησε εκλογές τώρα λέγοντας ότι, αρχής γενομένης από το «Όχι» του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην ψήφο εμπιστοσύνης, ζητά καθαρή εντολή για να επιβάλει «πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση». «Κύριε Τσίπρα, πάρτε το απόφαση, τελειώσατε. Φύγετε τώρα. Εκλογές για να τελειώνουμε» είπε.

Η πρόταση που παρουσίασε για εκλογές περιλαμβάνει καθορισμό ημερομηνίας εκλογών από τον πρωθυπουργό, ψήφιση για αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και όλων των άλλων άρθρων όπου υπάρχει ευρύτερη συμφωνία των κομμάτων, διενέργεια εθνικών εκλογών και, τέλος, δέσμευση των κομμάτων ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν όλοι θα περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτερου μισθού με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις 120 δόσεις.

Η Φ. Γεννηματά καταδίκασε «απερίφραστα» τις επιθέσεις κατά βουλευτών, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό ότι τώρα ενοχλήθηκε και όχι πριν από οκτώ χρόνια. Αυτό ήταν περίπου και το πνεύμα της ανακοίνωσης του ΚΙΔΗΣΟ που είχε προηγηθεί. Προσπαθώντας να αμυνθεί απέναντι στο άνοιγα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ο μόνος εκφραστής της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα». Εν είδει λογοπαιγνίου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «από την κάλπη θα βγει και χαμένος και... καμένος».

Επίθεση Βενιζέλου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευ. Βενιζέλος. Χρησιμοποιώντας βαριά γλώσσα, μίλησε «για μια τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία από πολιτικά ρετάλια, με φαινόμενα θεσμικής παρακμής και συνταγματικής καταστρατήγησης». «Η δεκαετία του 1960 ωχριά μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν το 2019» είπε και υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ μίλησε για «θεσμική εκτροπή» στη Δικαιοσύνη.

Σχολιάζοντας αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σαμαράς μπροστά σε εσάς είναι της Βουλής των Λόρδων». Δείχνοντας ουσιαστικά προς τη Ν.Δ., μίλησε για ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να διαμορφωθεί μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Μίλησε για «πλαστό δίλημμα που κατασκευάστηκε» σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών σημειώνοντας ότι το ονοματολογικό δεν είναι πολύ σημαντικό, δεν είναι πρωτεύον για την εθνική κυριαρχία της χώρας όσο τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Αποστάσεις Σκανδαλίδη: "Δεν μιλάω για ρετάλια"

Αποστάσεις από τη φρασεολογία Βενιζέλου έσπευσε να πάρει ο Κ. Σκανδαλίδης λέγοντας ότι εκείνος «στα πρόσωπα των σημερινών υπουργών δεν βλέπω τίποτα για μια καινούργια κυβέρνηση» και πως «εγώ δεν μιλάω για ‘ρετάλια’, δεν με αφορούν αυτά τα θέματα».

Πρόσθεσε, ωστόσο, στη «γραμμή» του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι «δεν είναι μία νέα κυβέρνηση και δεν είναι συνταγματικά εντάξει ο πρωθυπουργός, όταν σήμερα ερχόμενος μετά από αυτήν την εξέλιξη δεν σχημάτισε την κυβέρνησή του, που δείχνει ότι και αυτό μπορεί να κρύβει ένα παζάρι συζητήσεων του τύπου ποιους θα βάλω, ποιους δεν θα βάλω, να μην στενοχωρηθεί ο άλλος κ.ο.κ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL