Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Αλ. Τσίπρας: Η Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, θα νικήσει (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Η Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, θα νικήσει (Video)

Καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές ζήτησε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους να αποφασίσουν αν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ελεύθερα, με βάση τη συνείδησή τους. «Αυτή είναι η δύναμη της Δημοκρατίας, που στον τόπο μας ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Και η Δημοκρατία θα νικήσει» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ενώ εξαπέλυσε αιχμές για τη στάση του Κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για πολιτικά αγύρτες και αναξιόπιστους που βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χαρακτήρισε έντιμη και ειλικρινή τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφωνίες μας. Είναι μια συνεργασία, που θα τιμώ και θα σέβομαι πάντα. Συνέβαλαν καθοριστικά στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την ανασύνταξη μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει».

«Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα», είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

«Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του", παρατήρησε και συνέχισε: "Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.

Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του».

«Πολιτικά αγύρτες και αναξιόπιστοι όσοι βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό»

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό που πράττει η κυβέρνηση στο «Μακεδονικό» είναι το σωστό και το πατριωτικό. «Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος στα εθνικά θέματα αλλά να λες την γνώμη σου με θάρρος χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος» επανέλαβε.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «σέβεται όλους εκείνους, πολίτες, πολιτικούς και κόμματα που έχουν διαφορετική άποψη, που έχουν θέσεις αρχής και συνείδησης, Όχι όμως όσους προσποιούνται, όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν θέση με γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά, «καρφώνοντας» τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

«Η κυβέρνηση αυτή έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, διαφύλαξε την κοινωνική συνοχή, έχει μπροστά της 9 μήνες ακόμα συνταγματικής θητείας. 9 μήνες πολύ σημαντικούς για τα νομοθετήματα που θα περάσουν. Έχει μπροστά της την Συνταγματική Αναθεώρηση και την κατάργηση της διάταξης για την ευθύνη των υπουργών που αποτελεί ντροπή για το πολιτικό σύστημα και θα αλλάξει, όσο και αν κάποιους δεν τους βολεύει.

Έχουμε μπροστά μας την αύξηση του κατώτατου και κατάργηση του υποκατώτατου, τη διευκόλυνση όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επιδότηση ενοικίου, την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, έχουμε μπροστά μας κρίσιμα, ανοιχτά θέματα μπροστά μας.  Ζητώ σήμερα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έβγαλε την χώρα από την κρίση και μπορεί να ανοίξει προοπτικές για τον ελληνικό λαό» τόνισε ο πρωθυπουργός και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στη ΝΔ.

«Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να στηρίξουν»

«Μιας και έχετε το θάρρος και το θράσος να μιλάτε για κυβερνήσεις κουρελού, μήπως να σας θυμίσω τι είναι; Η κυβέρνηση που στήσατε το 2011 και μέσα σε ένα βράδυ γίνατε από εχθροί, φίλοι, διορίζοντας έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση.

Φτάνετε όμως στο σημείο να μιλάτε για αποστάτες. Ποιος; Εσείς κ. Μητσοτάκη. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να στηρίξουν το έργο της υπέρ του ελληνικού λαού».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ανέφερε ότι «τέσσερις βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα έχετε εγγράψει στην κοινοβουλευτική σας δύναμη και μάλιστα η τελευταία μεταγραφή σας διαφήμιζε πόσο καλή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχετε το θράσος να μιλάτε εσείς και να κουνάτε το δάχτυλο σε μια παράταξη που με κάθε τρόπο και οποιοδήποτε κόστος τοποθετεί τη Δημοκρατία και τις αξίες της πάνω από οτιδήποτε άλλο στην πολιτική».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προγκρόμ επιθέσεων και τρομοκράτησης βουλευτών. «Είναι βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη γιατί επιλέγει μέσα από την αντιπολιτευτική τύφλωση να διχάσει τον ελληνικό λαό».

«Στέλεχος της ΝΔ ήταν αυτός που έστελνε μηνύματα μαζικά εναντίον βουλευτών και καλούσε τους οπαδούς σας να τους στείλουν απειλητικά και τρομοκρατικά μηνύματα. Καταδικάζετε σήμερα αυτή την πρακτική κ. Μητσοτάκη; Ο δρόμος που ακολουθείτε μας οδηγεί σε μακρινές εποχές που ο ελληνικός λαός έχει αφήσει πίσω του. Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, της ιστορίας και της Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας

«Δεν θα τρομοκρατηθούν οι βουλευτές. Θα ακολουθήσουν την συνείδηση τους και την ευθύνη τους απέναντι στον τόπο. Σας καλώ να αποφασίσετε αν εμπιστεύεστε αυτή την κυβέρνηση, ελεύθερα, με βάση τη συνείδησή σας. Αυτή είναι η δύναμη της Δημοκρατίας, που στον τόπο μας ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Και η Δημοκρατία θα νικήσει».

«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για τον τόπο μας»

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της μεγάλης ανατροπής του παλιού πολιτικού συστήματος. Διότι η 25η Ιανουαρίου του 2015 αυτό ακριβώς σηματοδότησε. Μια μεγάλη πολιτική ανατροπή. Που δεν ήρθε ώς κεραυνός εν αιθρία. Αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα  τα τελευταία 100 χρόνια. Αλλά κυρίως ήταν αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από το πολιτικό κατεστημένο. Και των πολιτικών επιλογών και πρακτικών τεσσάρων δεκαετιών που οδήγησαν στην χρεοκοπία του 2010» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε «στην δύσκολη διαπραγμάτευση το 2015, το δύσκολο συμβιβασμό, όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε σήμερα πόδια να περπατάμε. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν κομβικής επιλογής. Μια επιλογή θάρρους που καμιά από τις άλλες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε το σθένος να αναλάβει. Όλες οι πολιτικές ηγεσίες ακολουθούσαν άλλη πολιτική μετά την εκλογή τους.

Ακολούθησαν οι 4 δύσκολες αξιολογήσεις για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ενώ συνέβη παράλληλα και η προσφυγική κρίση. Μία τριετία σκληρών πολιτικών αγώνων και δύσκολων αποφάσεων».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία σε κανέναν ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Η αυγή του 2019 είναι η απαρχή μιας αυγής για την χώρα. Καταφέραμε να πετύχουμε την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο, κάτι που δεν πέτυχαν οι προηγούμενοι. Οι "επαγγελματίες" της πολιτικής ζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας».

«Στόχος μας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών για να μην είναι η έξοδος από τα μνημόνια μία κενή ημερομηνία, αλλά να είναι το σάλπισμα για μια νέα πορεία της χώρας. Και πράγματι αυτό είναι όταν ψηφίστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός με θετικά για πρώτη φορά μέτρα για τους πολίτες».

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL