Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ

"Λήξις συναγερμού" στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τουλάχιστον προς ώρας, αφού το, προγραμματισμένο για χθες, ραντεβού του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο πήρε ξανά αναβολή έπειτα από αίτημα του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛΛ. εν αναμονή της τελικής έκβασης της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Tα συγχαρητήρια της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας προς τον Ζ. Ζάεφ για την επιτυχημένη έκβαση των συνταγματικών αλλαγών σε επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ.

Μετά την, ταραχώδη, συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ. και με αφορμή τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια, ο Π. Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ζητώντας του να μην πραγματοποιηθεί η καθορισμένη συνάντηση. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως οι ΑΝ.ΕΛΛ. διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή μόνο όσον αφορά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και πιο συγκεκριμένα με τη χρήση του όρου "Μακεδονία" από τους γείτονές μας. Επί της ουσίας, μετέφερε τα όσα δημοσίως είχε δηλώσει μέσω Τwitter λίγη ώρα μετά τη διακοπή της Κ.Ο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας την Τετάρτη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Open, είχε εκτιμήσει ότι ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θα "ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης", τονίζοντας ωστόσο ότι εάν επιλέξει την αποχώρηση από την κυβέρνηση, τότε άμεσα θα πάει στη Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, μετά την έγκριση των τροπολογιών στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αναμένεται να ξεκαθαριστεί η επιλογή που θα κάνει τελικά ο Π. Καμμένος.

Το επόμενο δεκαήμερο η συμφωνία

Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας χθες το βράδυ στα Σκόπια θέτει πλέον σαφή δεδομένα για τα επόμενα βηματα. Για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος στη γείτονα συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία που είχαν λίγη ώρα μετά το τέλος της διαδικασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να ενημερωθεί για το ακριβές χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα κοινοποιηθούν οι αλλαγές στην Αθήνα.

Εν συνεχεία, η κοινοποίηση θα έρθει με ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό θα δρομολογήσει άμεσα εξελίξει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, άμεσα ο πρωθυπουργός θα τη διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και στους πολιτικούς αρχηγούς. Εφόσον η πλευρά της ΠΓΔΜ έχει τηρήσει το πνεύμα και το γράμμα των συμφωνηθέντων, η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει άμεσα προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, χρόνος που προσδιορίζεται ακόμη και εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Ρ. Σβίγκου: Ήττα εθνικισμού και αλυτρωτισμού

Για ήττα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου μέσω Τwitter. "Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και συμφιλίωσης στα Βαλκάνια. Οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μόνο ένα κοινό μέλλον να τους ενώνει" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών αύριο στο Μέγαρο Μουσικής

Στο μεταξύ, αύριο διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής μεγάλη εκδήλωση με ιδιαίτερο πολιτικό και συμβολικό ενδιαφέρον υπό τον τίτλο "Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών". Στη συζήτηση, στην οποία θα δώσουν το "παρών" στελέχη και προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, παρέμβαση θα πραγματοποιήσει και ο Αλ. Τσίπρας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ν. Μαραντζίδης, ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κ. Παπαϊωάννου και ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος. Στο δεύτερο τραπέζι της εκδήλωσης θα δώσουν το "παρών" ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης και οι πρώην υπουργοί Γ. Ραγκούσης και Ν. Μπίστης.

Όπως είναι λογικό, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συγκεντρώνει πάνω της τα βλέμματα, καθώς εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες συμπαράταξης προοδευτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε, πρόκειται για τη στρατηγική των νέων συμμαχιών που επιδιώκουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή μετά το τέλος των Μνημονίων στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ο τέλειος "αυτοεξευτελισμός" της Ν.Δ.

Για "αυτοεξευτελισμό" έκανε λόγο η Πειραιώς σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις στο κυβερνητικό μέτωπο. "Αυτοεξευτελισμός, σύμφωνα με το λεξικό, είναι το τελευταίο στάδιο της αυτοταπείνωσης, στο οποίο περιέρχεται κάποιος συνειδητά ή ασυνείδητα μέσω της πλήρους απώλειας της υπολήψεώς του. Αφιερωμένο και στους δύο" σχολίαζε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση.

Έντονη ήταν απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου: "Αυτοεξευτελισμός είναι να έχεις υιοθετήσει το επιχείρημα της Χρυσής Αυγής περί 'συναλλαγής' και να δηλώνει έκπληκτη ολόκληρη η Ευρώπη. Αυτοεξευτελισμός είναι να αυτοχαρακτηρίζεσαι προοδευτικός και η 'FAZ' να χαρακτηρίζει το κόμμα σου εθνικιστικό. Αυτοεξευτελισμός είναι να προδίδει όλη η Ευρώπη και το ΕΛΚ, από τον κ. Βέμπερ μέχρι τον κ. Μπροκ, ότι δεν έχεις πρόβλημα με τη συμφωνία των Πρεσπών και εσύ να συνεχίζεις να κάνεις τον μακεδονομάχο. Τέλος, αυτοεξευτελισμός είναι να σε αδειάζει δημόσια η Γερμανίδα καγκελάριος για τις ανοησίες περί 'συναλλαγής' και εσύ να δηλώνεις ικανοποιημένος από τις δηλώσεις της" υπογράμμισε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL