Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Π. Καμμένος: "Δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Καμμένος: "Δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης"

«Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝ.ΕΛΛ. και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό» υπογράμμισε μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛλ. Πάνος Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός του. Η συνεδρίαση διακόπηκε ενόψει των εξελίξεων στην ΠΓΔΜ, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Π. Καμμένος ζήτησε, αλλά δεν συγκέντρωσε, την απαραίτητη στήριξη για αποχώρηση από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Π. Καμμένος ανέβαλε αρχικά το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ παρουσίαζε καθυστερήσεις και εμπλοκές. Ο Π. Καμμένος ανέβαλε και προγραμματισμένη τηλεοπτική του συνέντευξη. Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ., ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις χωρίς όλα τα δεδομένα από τη μεριά της ΠΓΔΜ κι ενώ «έτρεχαν» οι εξελίξεις με τη συνταγματική αναθεώρηση.

"Δεν θέλω να πέσει η κυβέρνηση"

Πληροφορίες κάνουν όμως λόγο για ουσιαστική συζήτηση, με βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. να μην δίνουν στον Π. Καμμένο τη δέσμευση που ζήτησε για αποχώρηση από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές, εκτός από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που απουσιάζει στο εξωτερικό. Στην συνεδρίαση συμμετείχε κι ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, ο μόνος από τους εξωκοινοβουλευτικούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Π. Καμμένος φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι «δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν θέλω να πέσει η κυβέρνηση».

Η πίεση φέρεται να επικεντρώθηκε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, που δεν έχει πάρει θέση για το τι θα κάνει σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης των ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση. Αντικείμενο ενστάσεων αποτέλεσε το γεγονός ότι, εκτός από την Έλ. Κουντουρά, απουσίαζαν κι οι υπόλοιποι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Ο Β. Κόκκαλης φέρεται να επικαλέστηκε τις απουσίες κι απέφυγε να πάρει θέση, ενώ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Πάντως, οι ΑΝ.ΕΛΛ. διέψευσαν τις περιγραφές των όσων έγιναν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. μιλώντας για «αποκυήματα φαντασίας». Πηγές των ΑΝ.ΕΛΛ. σημείωσαν ότι «η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να πλήξουν τους ΑΝ.ΕΛΛ. όχι μόνο δεν πετυχαίνει τον στόχο της, αλλά προκαλεί πλέον γέλια».

Μανιφέστο Ζουράρι κατά συμφωνίας, υπέρ κυβέρνησης

Με μακροσκελή δήλωσή του ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Ζουράρις μίλησε για «Μακεδονία Σακατεμένη» επικρίνοντας με ένταση τη συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε όμως ότι «η ως άνω άποψή μου συνυπάρχει με την πλήρη και διαρκή εκ μέρους μου στήριξη προς την παρούσα κυβέρνηση, μέχρις λήξεως της εντολής. Σύμφωνα με το καθ’ ημάς συναμφότερον».

Ο Κ. Ζουράρις επισήμανε ότι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών «καταστρέφει την αρτιμέλεια της ιερής Γαίας Μακεδονίας. Και, εμάς τις-τους Μακεδόνισσες - Μακεδόνες μάς ακρωτηριάζει: το Ακέραιον της σωματοψυχής μας γίνεται πια σερνάμενο σακατιλίκι. Ες αιεί;»

Ο Κ. Ζουράρις πρόσθεσε ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι μακεδονική. Ημών, των Μακεδόνων. Ο «Αυτοπροσδιορισμός» ανήκει στον Γνήσιο και αρχήθεν Πρώτον της ονομασίας κι όχι στον κλέφτη: αποκεκρίσθαι, διάκρισις, όχι λωποδυσία». Ο Κ. Ζουράρις αναφέρθηκε στα επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών κάνοντας λόγο για «συλλογισμόν εξ εικότων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL