Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Ξεκαθάρισμα προθέσεων στο Ποτάμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκαθάρισμα προθέσεων στο Ποτάμι

Μετά τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση ανάλογα με την έκβαση του σημερινού, καθοριστικού τετ-α-τετ που θα έχει με τον Π. Καμμένο, ξεκαθαρίζουν ακόμα περισσότερο οι προθέσεις των βουλευτών του Ποταμιού, δεδομένων των διαφορετικών θέσεων και επιδιώξεων που παρατηρούνται εξαρχής εντός της Κ.Ο. του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη.

Παρότι είναι κεντρική θέση του Ποταμιού να καταψηφίσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο Σπ. Δανέλλης εμφανίζεται θετικός να την παράσχει, αφού θα συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών (ρ/σ news247). Ως προς το ζήτημα της ψήφισης της συμφωνίας, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αναμένονται τέσσερις θετικές ψήφοι από τους Στ. Θεοδωράκη (που δήλωσε ότι η πυξίδα του Ποταμιού “δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον”), Γ. Μαυρωτά, Σπ. Δανέλλη και Σπ. Λυκούδη, ο οποίος αναμένει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω οι συνθήκες. Άλλωστε, το Ποτάμι κεντρικά τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ παράλληλα ζητούσε τις προηγούμενες ημέρες, εφόσον αποχωρήσει ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, να προκηρυχθούν εκλογές ή να ζητήσει και να λάβει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης. Το αίτημα αυτό θα καλυφθεί, όπως έχει προαναγγείλει ο Αλ. Τσίπρας, στην περίπτωση που υπάρξει αποχώρηση του Π. Καμμένου.

"Όχι" σε εκλογές διχασμού

Ειδικότερα, ο Σπ. Δανέλλης εμφανίστηκε θετικός στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Είπε (ρ/σ Θέμα FM) ότι “θα ήταν καταστροφικό να πάμε σε εκλογές με βασικό ερώτημα τη συμφωνία και τον απόλυτο διχασμό στους προδότες και τους πατριώτες” και πως “για όλα αυτά θα πρέπει όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας”. Ανέφερε ότι, σε σχέση με το δικό του σκεπτικό, ανακύπτουν προβλήματα από το γεγονός ότι η ψήφος εμπιστοσύνης έρχεται νωρίτερα, “γιατί θεωρώ ότι η συνέπεια στο βασικό ζήτημα, στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, σου δημιουργεί και την υποχρέωση - αφού η ψήφος εμπιστοσύνης γι’ αυτό το πράγμα ζητείται, γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχε ζήτημα μη δεδηλωμένης...”. Είπε ότι δεν είναι η βούλησή του να στηρίξει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να τονίσει ότι όμως “στη ζωή μου έχω μάθει να παίρνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και να είμαι συνεπής στις απόψεις και τις αρχές μου”.

Ο βουλευτής Ηρακλείου στηλίτευσε την επιχειρηματολογία της Ν.Δ. “που έχει πάρει βουλευτές από άλλα κόμματα”, συστήνοντάς της “να είναι πιο προσεκτική στα σχόλιά της για τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών”. Σχολίασε δε ότι “οι αντιδράσεις της είναι χλιαρότερες από ποτέ γιατί βλέπει τον χάρο με τα μάτια της” και πως “θα βοηθήσει όσο μπορεί να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να μην κληρονομήσει άλυτο το ζήτημα”.

Ακόμα και ο Γ. Αμυράς που την καταψηφίζει, δήλωσε χθες (ρ/σ Alpha FM) ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. κατέληξαν στο εξής: “Πρώτα ψήφο εμπιστοσύνης, να αποδείξει ο Τσίπρας με την αποχώρηση του Καμμένου ότι έχει τη δεδηλωμένη, και μετά τα υπόλοιπα”. Πρόσθεσε πως “το τι θα πράξουνε μετά οι βουλευτές του Ποταμιού για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρο: εγώ και ο Ψαριανός θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι υπόλοιποι τη βλέπουνε θετικά. Θα δούμε βέβαια όταν θα έρθουν τα τελικά κείμενα. Ψηφίζει ο καθένας κατά συνείδηση”. Ο βουλευτής που “φλερτάρει” με τη Ν.Δ. σχολίασε (ρ/σ Θέμα FM) ότι “όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ψηφίζει κυβέρνηση”.

"Όχι" Λυκούδη σε ψήφο εμπιστοσύνης

“Θεωρώ τη συμφωνία θετική και έχω πει ότι είμαι θετικός απέναντι της αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία σε ποιο πολιτικό κλίμα έρχεται στη Βουλή. Η άποψη για τη συμφωνία είναι θετική, η στάση όμως θα καθοριστεί σε αποσαφηνισμένες τις πολιτικές εξελίξεις” δήλωσε (Open TV) ο Σπ. Λυκούδης.

Είπε ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και πως, παρότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα κοινοβουλευτικά, “η παρούσα κυβερνητική κρίση με τις πολιτικές της παρενέργειες, ο καλύτερος δρόμος για να ξεπεραστεί η παρούσα κυβερνητική κρίση, είναι η προσφυγή στις κάλπες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL