Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ανακοίνωση από τη Θεανώ Φωτίου στη Βουλή: / Ανακοίνωση από τη Θεανώ Φωτίου στη Βουλή: Νομοθετική παρέμβαση για το Γηροκομείο Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακοίνωση από τη Θεανώ Φωτίου στη Βουλή: / Ανακοίνωση από τη Θεανώ Φωτίου στη Βουλή: Νομοθετική παρέμβαση για το Γηροκομείο Αθηνών

Νομοθετική παρέμβαση για το Γηροκομείο Αθηνών θα παρουσιάσει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή. Για το περιεχόμενο της παρέμβασης θα ενημερωθούν τα κόμματα. Παράλληλα, θα κατατεθεί και νόμος - πλαίσιο για τα ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου.

Η ανάγκη παρέμβασης στο Γηροκομείο Αθηνών κατέστη πασιφανής στη Βουλή. Όχι μόνο επειδή έχουν να γίνουν εκλογές από το 2012 ή επειδή επτά διοικήσεις έχουν εκπέσει και η μία καταφεύγει στα δικαστήρια εναντίον των αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης, αλλά κυρίως λόγω της άθλιας κατάστασης στην οποία διέμεναν οι ηλικιωμένοι. Η Θ. Φωτίου περιέγραψε τι γινόταν στο Γηροκομείο: "Επισκέφθηκα η ίδια προσωπικά το Γηροκομείο και βρίσκω μια κατάσταση φοβερή. Ηλικιωμένοι άνθρωποι κλαίνε διότι υποσιτίζονται. Βλέπω τη διοίκηση, βλέπω εγκαταστάσεις άπειρες, οι οποίες είναι χώροι εστίασης, μαγειρεία. Προσωπικό με μάγειρες. Το Γηροκομείο, όμως, τρέφεται με catering. Μετά από αυτά παρεμβαίνω και τουλάχιστον αρχίζω τη διατροφή των ενοίκων, διότι το να βλέπεις ηλικιωμένους ανθρώπους να κλαίνε και να σου λένε ότι πεινάμε είναι τρομακτικό!".

Σπ. Λυκούδης: Να γίνει παρέμβαση

"Πρέπει με κάποια πρωτοβουλία, που εσείς θα πάρετε, η Βουλή, εμείς εδώ ως κυρίαρχο θεσμικό όργανο της Πολιτείας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις κάτι να γίνει στο Γηροκομείο ή οπουδήποτε αλλού" υπογράμμισε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης που είχε καταθέσει την σχετική ερώτηση.

Ν. Κακλαμάνης: Ας αλλάξουμε ακόμη και το σύνταγμα

Την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης ακόμη και στο επίπεδο του συντάγματος επισήμανε και ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος γνωρίζει το πρόβλημα του Γηροκομείου και την αδυναμία παρέμβασης από τη θητεία του στον Δήμο Αθηναίων. "Ας διαφωνούμε, λοιπόν, στα υπόλοιπα άρθρα του συντάγματος. Ίσως τώρα, σε αυτό το σημείο, μήπως μπορέσει να γίνει μια διόρθωση. Εγώ δεν είμαι της άποψης ότι τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου είναι άχρηστα. Αλλά μήπως μπορέσει να μπει μια τάξη", είπε τασσόμενος υπέρ της δυνατότητας του κράτους να παρεμβαίνει στα ιδιωτικού δικαίου ιδρύματα.

"Τα παίρνουν από τρεις τσέπες του κράτους"

Αναφερόμενη η Θ. Φωτίου στον νόμο - πλαίσιο για τα ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου, επισήμανε ότι "θα τα υποχρεώνει πλέον να πιστοποιούνται, είτε παίρνουν είτε δεν παίρνουν χρήματα. Θα τα υποχρεώνει, θα βάζει κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα πάρουν χρήματα". Υπενθύμισε μάλιστα ότι σήμερα αυτά τα ιδρύματα, χωρίς να αποδίδουν λογαριασμό, "παίρνουν χρήματα από τρεις τσέπες του κράτους":

- Από τον ΕΟΠΥΥ νοσήλια 30 έως 70 ευρώ την ημέρα για κάθε άτομο που φιλοξενούν.

- Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω των Περιφερειών.

- Από το Εθνικό Λαχείο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει την κωδικοποίηση όλης της υφιστάμενης νομοθεσίας από το 1919 για τα ιδρύματα και για την πρόνοια, αλλά και την ηλεκτρονική χαρτογράφηση των ιδρυμάτων και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, αλλιώς θα χάνουν την άδεια λειτουργίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL