Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Νέο συνταγματικό δίκαιο γράφει η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο συνταγματικό δίκαιο γράφει η Ν.Δ.

Νέα μαθήματα... συνταγματικού δικαίου παραδίδουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. με αφορμή τις κυβερνητικές εξελίξεις καθώς ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε πως “χωρίς πραγματική δεδηλωμένη, εάν ένα από τα δύο κόμματα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά ακόμη και αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή!" Αποστάσεις έλαβε ωστόσο ο Νίκος Δένδιας από τις ακραίες "γαλάζιες" φωνές καθώς σημείωσε πως “αν δημιουργήσει μια πλειοψηφία ο πρωθυπουργός, θα έχει κυβερνητική νομιμοποίηση". "Εμείς θεωρούμε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και αυτό θα συνεχίσουμε να επικαλούμαστε, βεβαίως όμως με κοσμιότητα. Ούτε κραυγάζουμε, ούτε ωρυόμαστε, ούτε βγάζουμε κόσμο στις πλατείες, ούτε βρίζουμε κανέναν για προδότη" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. στον Real FM.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. απαντώντας (News 247) σχετικά με τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση που “ο κ. Τσίπρας ζητήσει και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης”, σημείωσε “"θα περιμένετε και θα δείτε"! Ο κ. Κικίλιας, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, πρόσθεσε πως "έχει ασφαλιστικές δικλίδες η Ελληνική Δημοκρατία"... Στο ίδιο πνεύμα έθεσε το ερώτημα "είναι νόμιμο και ηθικό να κυβερνά με ένα σκορποχώρι;” συμπληρώνοντας σε λασπολογικούς τόνους πως “ντιλάρουν όλοι κατ’ ιδίαν έναντι της ψήφου τους για την κύρωση. Οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα είναι εκβιάζοντες και εκβιαζόμενοι, υπάρχουν πιέσεις από συμφέροντα, στήνεται ένα τραπέζι συναλλαγής σε βάρος του εθνικού συμφέροντος"...

Σημειώνεται πως προχθές ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, επιλέγοντας να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες της Ν.Δ., είχε επισημάνει πως "αν ο Αλ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και την πάρει, θα πρόκειται για μια ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία δεν μπορεί να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον. Αν το εγκρίνει αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια".

Κάλυψη της εκπροσώπου

Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη (Alpha 9,89) σημείωσε πως “για εμάς δεν υπάρχουν πολλές εκδοχές. Από την ώρα που, όπως λέει, ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση, η νέα πλειοψηφία πρέπει να αποτυπωθεί στη Βουλή. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151, οι εκλογές είναι άμεσες. Αλλά και αν συγκεντρωθούν οι 151 με διαφορετική σύσταση, τότε θα έχουμε μια κυβέρνηση 'κουρελού'".

Ακυρώνει τις "γαλάζιες" θέσεις ο Γ. Σωτηρέλης: "Αν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία 151+, συνεχίζει κανονικά η κυβέρνηση"

Στον απόηχο των αυθαίρετων τοποθετήσεων στελεχών της Ν.Δ. αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης υπογράμμισε δηκτικά (news 247) πως “αυτά που ακούγονται περί συνταγματικού εθίμου, ότι δηλαδή δεν είχαμε κυβερνήσεις ανοχής, δεν ευσταθούν. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε ούτε κυβερνήσεις συνεργασίας". Υπενθύμισε δε πως “εφόσον ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων, όχι μικρότερη των 120. Αν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία 151+, συνεχίζει κανονικά η κυβέρνηση, αν λάβει την πλειοψηφία των παρόντων θα συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής για να ολοκληρώσει το νομοθετικό του έργο και θα προχωρήσει σε εκλογές συντεταγμένα τη στιγμή που θα επιλέξει. Σε σχέση με τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια, ισχύει ότι λογίζονται ως παρόντες εφόσον παρίστανται”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL