Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης / Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: "Ναυάγιο" της συνταγματικής αναθεώρησης και του 86 προκρίνει ο Βορίδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης / Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: "Ναυάγιο" της συνταγματικής αναθεώρησης και του 86 προκρίνει ο Βορίδης

Υπέρ του «ναυαγίου» της συνταγματικής αναθεώρησης, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μη αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών, τάχθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης προκειμένου να μην παραπεμφθούν για το μέλλον οι νεοφιλελεύθερες προτάσεις της Ν.Δ. Αν και ο Μ. Βορίδης διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπική άποψη, είναι εμφανές ότι στελέχη της αντιπολίτευσης επιμένουν στον θεσμικό εκβιασμό για ματαίωση της συνταγματικής αναθεώρησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινέσει στις νεοφιλελεύθερες προτάσεις τους. Άλλωστε μόλις προχθές ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το άρθρο 86 δεν χρειάζεται αναθεώρηση.

Ζήτησε ευθαρσώς «να καταψηφίσουμε τα πάντα από τα δικά σας, είτε συμφωνούμε είτε δεν συμφωνούμε, από τη στιγμή που δεν δέχεστε την κεντρική πρόταση, τη δική μας, που θα καθιστούσε επίδικα των εκλογών όλα αυτά τα άρθρα», δηλαδή ψήφιση όλων των προτάσεων από όλα τα κόμματα.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι το δίλημμα για τη Ν.Δ. είναι «να καταλήξουμε στο να κάνουμε αναθεώρηση δύο άρθρων και να παγώσουμε όλα τα άλλα που είναι σημαντικά για μας; Και σας είπα ποια είναι: τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το θέμα του 24 με το περιβάλλον, το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή κεντρικά, μεγάλα ζητήματα για εμάς συνταγματικά» και πρόσθεσε: «Να τα θυσιάσουμε αυτά για να κάνουμε μια οριακή σημειακή παρέμβαση, που ενδεχομένως, τελείως τυχαία, ταυτιζόμαστε σε ένα ή δύο σημεία; Εγώ αυτό το έχω απαντήσει στη συνείδησή μου: Όχι».

Σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 86 ο Μ. Βορίδης δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον θέτοντας το ερώτημα αν «αξίζει τον κόπο την επόμενη φορά να συμπράξουμε σε μια εντελώς περιορισμένη και σημειακή αναθεώρηση που ενδεχομένως να περιλαμβάνει το 86 και ένα - δύο πιο περιφερειακά άρθρα».

«Θα έχουμε διατάξεις που θα αναθεωρηθούν, τουλάχιστον το άρθρο 86. Θα θεωρούσα τερατώδη αναντιστοιχία με την αίσθηση που έχει ο ελληνικός λαός για την ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα της ευθύνης του πολιτικού προσωπικού οποιαδήποτε αντίθετη θέση» υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε εκ νέου την πρόταση της Ν.Δ. για ψήφιση από όλα τα κόμματα των προτάσεων όλων των κομμάτων τονίζοντας ότι «καθιστά τη διαδικασία της αναθεώρησης τυχερό παίγνιο κι όχι αυτό που επιδιώκει ο νομοθέτης: την ύπαρξη πραγματικών συναινέσεων».

Γ. Γκιόλας: "Λαγός" ο Γεωργιάδης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας αναφέρθηκε στις απειλές του Άδ. Γεωργιάδη ότι και χωρίς αναθεώρηση «θα δείτε στο επόμενο Κοινοβούλιο πώς θα γίνει χρήση του άρθρου 86 και δεν θα γλιτώσει κανένας» κι αναρωτήθηκε αν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είναι «λαγός». Μάλιστα επικαλέστηκε τον θεσμικό εκβιασμό για ναυάγιο της συνταγματικής αναθεώρησης θέτοντας το ερώτημα: «Μήπως λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης σαν λαγός εκ προοιμίου έρχεται να δώσει επιχείρημα για τη μη υπερψήφιση της τροποποίησης του άρθρου 86;».

Αντιπαράθεση για τη δέσμευση της επόμενης Βουλής

Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. για το ζήτημα της δεσμευτικότητας για την επόμενη Βουλή της κατεύθυνσης των αναθεωρητέων διατάξεων που καθορίζει η τωρινή Βουλή. Υπογράμμισε ότι ο συνταγματικός σκοπός της συναίνεσης δεν εξυπηρετείται αν η δεύτερη Βουλή δεν δεσμεύεται από την πρώτη, ενώ επικαλέστηκε παρόμοια επιχειρήματα που είχαν εκφράσει το 2008 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, αλλά κι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Εμπιστευόμαστε τη μόνη δεσμευτικότητα που είναι νοητό να αντιληφθεί κανείς, τη δεσμευτικότητα της λαϊκής μεσολαβήσεως μεταξύ της παρούσης και της αναθεωρητικής Βουλής» υποστήριξε ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ισχυρίστηκε κι αυτός ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη στη συνταγματική ιστορία της χώρας υπέρ της άποψης ότι η κατεύθυνση δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή». Ο γενικός εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποίησε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει στην Ολομέλεια προς ψήφιση προτάσεις με κατευθύνσεις, δεν θα ψηφίσουμε καμία εξ αυτών, εκτός ίσως αν εξαιρέσουμε το άρθρο 86».

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στη Ν.Δ. και προτάσεις

Ο Γιώργος Τσόγκας επισήμανε την επιφύλαξή του για την «καλοντυμένη» μεν, αλλά αόριστη πρόταση επί του άρθρου 103» της Ν.Δ. για τους δημοσίους υπαλλήλους υπογραμμίζοντας ότι «θέτει τη βάση στην οποία, αν παρ’ ελπίδα στο μέλλον η Ν.Δ. εκλεγεί κυβερνών κόμμα, θα επιδιώξει την κατάργηση της μονιμότητας». Η Μαρία Θελερίτη επέκρινε έντονα την πρόταση της Ν.Δ. για πέρασμα του ΕΝΦΙΑ στους δήμους θυμίζοντας ότι «ούτε οι ίδιοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης το υιοθετούν» και προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει «δήμους πολλών ταχυτήτων».

Ο Γιώργος Ψυχογιός ζήτησε αλλαγές στο άρθρο 102 ώστε να επιτραπεί το εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μόνιμα και νόμιμα διαμενόντων μεταναστών στη χώρα μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς η σχετική ρύθμιση έχει κηρυχθεί αντισυνταγματική. Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ζήτησε τεχνικές αλλαγές στο άρθρο 108 προκειμένου να διευκολυνθεί η επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

ΚΚΕ - Ποτάμι: "Όχι" 180 τώρα

Ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ κι ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι τάχθηκαν εναντίον της ψήφισης άρθρων προς αναθεώρηση με 180 ψήφους, ώστε η επόμενη Βουλή να μην λάβει «λευκή επιταγή». Ο Γ. Γκιόκας υποστήριξε πως «δεν θεωρούμε ότι πρέπει να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, γιατί δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε επόμενη πιθανή κυβέρνηση». Ο Γ. Μαυρωτάς ισχυρίστηκε ότι «θα ήταν καλό οι διατάξεις να περάσουν στην επόμενη Βουλή με 151 έως 179 ψήφους», ώστε στην επόμενη Βουλή να επιτευχθεί «μεγαλύτερη συναίνεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL