Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Κατηγορηματική απάντηση ζήτησε ο Γ. Κατρούγκαλος: / Κατηγορηματική απάντηση ζήτησε ο Γ. Κατρούγκαλος: Η Ν.Δ. σκοπεύει να ζητήσει άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατηγορηματική απάντηση ζήτησε ο Γ. Κατρούγκαλος: / Κατηγορηματική απάντηση ζήτησε ο Γ. Κατρούγκαλος: Η Ν.Δ. σκοπεύει να ζητήσει άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;

«Υποκρισία» και «απόκρυψη των πραγματικών βλέψεων» καταλόγισε στη Ν.Δ. ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σε σχέση με την πρότασή της για αναθεώρηση του άρθρου 103 για τους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε από τη Ν.Δ. να δηλώσει ρητώς αν σκοπεύει να ζητήσει άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων δεδομένης και της θέσης της ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση της σημερινής Βουλής για την αναθεώρηση των διατάξεων. Παράλληλα, η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης αποφάσισε να ζητήσει παράταση εργασιών μέχρι 31 Ιανουαρίου.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η πρόταση της Ν.Δ. για το άρθρο 103 αφορά θεσμούς αξιοκρατίας και αξιολόγησης, υπογράμμισε όμως ότι υπάρχουν πεπραγμένα για το πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εννοεί την αξιολόγηση, θυμίζοντας τη θητεία του ως υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το διαβόητο 15% των υπαλλήλων που έπρεπε υποχρεωτικά να λάβουν αρνητική αξιολόγηση και να βρεθούν στον προθάλαμο της απόλυσης. «Θέλετε ένα σύστημα που θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, θα υπονομεύει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και με αυτό τον τρόπο θα επανεγκαθιδρύει το κομματικό κράτος» τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Κ. Τασούλας: Διαστρεβλώνετε

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει την πρόταση του κόμματός του «επειδή η ανάγκη σας να τρομοκρατήσετε τους δημοσίους υπαλλήλους ότι τάχα η Ν.Δ. ή δήθεν ο Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρός της, έρχεται για να εξοντώσει, να κυνηγήσει ή να καταδιώξει δήθεν δημοσίους υπαλλήλους δεν περνάει».

Το σκάνδαλο Novartis καταδιώκει και συνταγματικά τη Ν.Δ.

Παράλληλα, η Ν.Δ. φαίνεται να καταδιώκεται από το σκάνδαλο Novartis, καθώς επικαλέστηκε τη συγκεκριμένη δικαστική διερεύνηση προκειμένου να υποστηρίξει την αναγκαιότητα των προτάσεών της για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο Κ. Τασούλας υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και η απουσία πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στις διατάξεις του συντάγματος για τη Δικαιοσύνη φανερώνουν «προσπάθειες ελέγχου, τρομοκράτησης και καθοδήγησης της Δικαιοσύνης».

Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ισχυριζόμενος ότι οι χειρισμοί του «γεννούν ζητήματα, σκέψεις για το αν κανείς θα έπρεπε να κάνει τίποτε, κάτι ως προς το πώς μπορεί αποτελεσματικά να θωρακίσει την απόκρουση των παρεμβάσεων», παρεμβάσεις που «φαίνεται ότι έχουν προκύψει από τα δεδομένα που έρχονται στη δημοσιότητα προκειμένου να φτιαχτεί η σκευωρία από την πλευρά της κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Νίκος Παρασκευόπουλος αντέδρασε στις αναφορές του Μ. Βορίδη, υπογραμμίζοντας ότι «όσοι ιδιαίτερα θέλουν να είναι τιμητές περί παρεμβάσεων αναφερόμενοι σε απλή κριτική θα έπρεπε να προσέχουν και οι ίδιοι ιδιαίτερα πώς αναφέρονται στη Δικαιοσύνη και να την αφήνουν ήσυχη να εκτελεί το έργο της».

Κ. Δουζίνας: Δημοκρατική διαδικασία για τον διορισμό της ηγεσίας

Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει αλλαγές στα άρθρα του συντάγματος για τη Δικαιοσύνη γιατί δεν υπάρχει ακόμη η ωριμότητα των συναινέσεων στα επίμαχα ζητήματα. Ο Κώστας Δουζίνας σημείωσε ότι «στο μέτρο που ακριβώς η πολιτική, ιδεολογική, ηθική και αισθητική άποψη των δικαστών συμμετέχει στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουν και στον τρόπο με τον οποίο αιτιολογούν τις αποφάσεις τους, είναι απολύτως απαραίτητο η δημοκρατική διαδικασία να συμμετέχει στον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων».

Η Παναγιώτα Κοζομπόλη επέκρινε την πρόταση της Ν.Δ. για τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, προειδοποιώντας ότι «το ισχύον σύστημα ελέγχου κινδυνεύει να συρρικνωθεί ή να αναιρεθεί εξαφανίζοντας τις εγγυήσεις άμεσης προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL