Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Τα πρώτα βήματα τις κυβέρνησης το 2019 - / Από την αύξηση του κατώτατου μισθού στη συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα πρώτα βήματα τις κυβέρνησης το 2019 - / Από την αύξηση του κατώτατου μισθού στη συμφωνία των Πρεσπών

Με τις μηχανές στο "φουλ" υποδέχεται η κυβέρνηση το νέο έτος, με τους επόμενους μήνες να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την εμπέδωση στην οικονομία και την κοινωνία του τέλους των Μνημονίων, τη συνέχιση των μέτρων στήριξης προς τη μεγάλη πλειονότητα καθώς και την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας με τους βόρειους γείτονές μας.

Καμία εκκρεμότητα

Έως τις 15 Ιανουαρίου, όπως όλα δείχνουν, το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών με όλες τις προβλεπόμενες συνταγματικές αλλαγές, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι διευκρινίσεις πως δεν ορίζεται εθνότητα, αλλά υπηκοότητα και πως δεν υφίσταται θέμα μειονότητας, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την έγκρισή της και από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, έως τον Μάιο θα έχει επικυρωθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, απορρίπτοντας τα σενάρια σχετικά με "εκκρεμότητες" που δήθεν σκοπεύει να αφήσει η κυβέρνηση στη Ν.Δ. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ ικανοποιούν την ελληνική πλευρά.

Καμία ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να διασφαλιστεί, με το σενάριο να περάσει με λιγότερες από 151 ψήφους να είναι εκτός τραπεζιού. Αν και ο Π. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πως το "διαζύγιο" με αφορμή το "Μακεδονικό" είναι δεδομένο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, καθώς στον ίδιο τόνο έχει υπογραμμίσει πως δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας.

Επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων

Μια κομβικής σημασίας εξαγγελία πρόκειται να γίνει πράξη με την αυγή του νέου έτους. Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, σήμερα στα 586 ευρώ, με την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25, 510 ευρώ μεικτά. Η αύξηση θα λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα υπογραφεί η απόφαση από την Έφη Αχτσιόγλου ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές αυξήσεις που θα δουν ιδίως οι νέοι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και το 8%, ποσοστό που αυξάνεται βέβαια για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Η αύξηση πρόκειται να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον 400.000 μισθωτούς. Οι 200.000 εξ αυτών αμείβονται σήμερα µε μισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εμπίπτει στην περιοχή του. Σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, το νέο έτος αποτελεί σταθμό για την οριστική αλλαγή του τοπίου στην εργασία.

Προστασία πρώτης κατοικίας και 120 δόσεις

Δίμηνη παράταση στον Νόμο Κατσέλη ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με Υπουργική Απόφαση. Ως εκ τούτου, όλοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση ένταξης στον νόμο, που αφορά και το σκέλος προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ από τον Μάρτιο θα θεσπιστεί στεγαστικό επίδομα για οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Βέβαια, το πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη θα ισχύει και από 1ης Μαρτίου και μάλιστα με τα σημερινά εισοδηματικά κριτήρια ένταξης. Ωστόσο, όσοι και όσες κάνουν αίτηση από 1η Μαρτίου για ένταξη στον νόμο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το εξής: όταν πραγματοποιηθεί το δικαστήριο έπειτα από κάποια χρόνια και ο δικαστής επιδικάσει ένα ποσό, επί παραδείγματι 100 ευρώ, ενώ ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το δώσει, τότε θα μπορεί να προχωρήσει πλειστηριασμός ακόμη και πρώτης κατοικίας. Για όσους και όσες ενταχθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η πρώτη κατοικία προστατεύεται βάσει των ορίων του νόμου.

Ρύθμιση για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει βιβλία και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία αναμένεται μέσα στο 2019 με νέο διακανονισμό σε έως 120 δόσεις.

Η νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις (για μικρά χρέη αναμένεται να είναι 30) θα απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείονται σήμερα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα ενσωματώνει δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ θα τεθεί πλαφόν ελάχιστης δόσης στα 50 ευρώ και προαπαιτούμενο θα είναι η εξόφληση τρεχουσών οφειλών. Ωστόσο, η εφαρμογή της δεν αναμένεται πριν την Άνοιξη.

Ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τις αλλαγές στην παιδεία

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται ακόμη η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που θα αφορά τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε αυτό δεν αποκλείεται να ενταχθεί και το νέο σύστημα διορισμών, κάτι ωστόσο που εξαρτάται από τη διαβούλευση που ολοκληρώνεται στις 4 Ιανουαρίου. Το επόμενο διάστημα βέβαια θα ολοκληρωθεί και η διαβούλευση πάνω στο σύμφωνο Πολιτείας - Εκκλησίας για τη διακριτότητα στους ρόλους των δύο και εφόσον επιβεβαιωθεί η συμφωνία, θα ανοίξει ο δρόμος για τη νομοθέτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL