Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Χ. Θεοχάρης: Θα ακολουθήσω την κομματική πειθαρχία στη Συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Θεοχάρης: Θα ακολουθήσω την κομματική πειθαρχία στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ισχύουν στο ακέραιο οι θετικές τοποθετήσεις του για την Συμφωνία των Πρεσπών που είναι εντός της εθνικής γραμμής και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, αλλά θα ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία μετά την ένταξή του στην Νέα Δημοκρατία, είπε ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. «Την άποψή μου θα την πω ξεκάθαρα και στα κομματικά όργανα», όπως είπε ο ίδιος.

Πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, παραδέχθηκε ο κ. Θεοχάρης, «επαναλάμβανε μονότονα» ότι δεν έχει ανεξαρτητοποιηθεί και δεν πρόκειται να προσχωρήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, «όπως και στο ΣΥΡΙΖΑ και παντού αλλού. Είμαι άνθρωπος του προοδευτικού, φιλελεύθερου κέντρου, αυτό τον χώρο υπηρετώ». «Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα, είναι ότι η χώρα έχει φτάσει σε σταυροδρόμι. Καλώς ή κακώς, έχουμε βγει από το τρίτο μνημόνιο, τώρα η χώρα καλείται να φτιάξει δικό της σχέδιο, όχι να ακολουθεί επιταγές και υποχρεώσεις που επιβάλλονται απ' έξω. Είναι προφανές ότι όλες οι προοδευτικές, φιλελεύθερες, φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούμε, να συνενωθούμε, για να φτιάξουμε αυτό το σχέδιο. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την συστράτευση στην Νέα Δημοκρατία», όπως εκτίμησε.

Για την δική του σαφή στήριξη στην Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τώρα και το αν αυτή θα συνεχιστεί, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε ότι η ένταξή του στην ΝΔ «έχει ευρύτερη λογική, έχει σχέση με τον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα, με πάρα πολλά ζητήματα. Η θέση μου για τις Πρέσπες δεν αλλάξει, τα θετικά που έχω πει ισχύουν στο ακέραιο. Η ανάγκη εξεύρεσης λύσης -γιατί δεν μπορεί να δίνουμε μόνο προβλήματα και χρέη στα παιδιά μας- ισχύει στο ακέραιο. Το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εντός του πλαισίου της εθνικής γραμμής επίσης ισχύει. Ισχύουν και οι αντιρρήσεις που είχα εκφράσει για τον τρόπο που η κυβέρνηση έφερε αυτή την Συμφωνία, για μικροκομματικούς σκοπούς, αλλά και για το γεγονός ότι πρέπει να υλοποιηθεί και από την πλευρά του κ. Ζάεφ με τον ίδιο τρόπο που την καταλαβαίνουμε κι εμείς».

Μάλιστα, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα εξέλιξη», τις «τέσσερις τροπολογίες» που κατατέθηκαν στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. «Έρχεται όχι από τον Ζάεφ αλλά από τους αλβανικής καταγωγής βουλευτές που είναι το ίδιο ενοχλημένοι για το γεγονός ότι τσουβαλιάζονται όλες οι εθνότητες στην ΠΓΔΜ κάτω από την ταμπέλα της "μακεδονικής" εθνότητας. Πρέπει να τα δούμε να εξελίσσονται, δεν είναι απαραίτητο ότι η συμπολίτευση θα τα δεχθεί ... Από εκεί και πέρα, την άποψή μου θα την πω ξεκάθαρα και στα κομματικά όργανα, η ΝΔ έχει μακρά παράδοση για πολλαπλές απόψεις, είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ ... θα τα εκφράσω και φυσικά η απόφαση για την γραμμή της ΝΔ στην κοινοβουλευτική ομάδα θα παρθεί δημοκρατικά, όπως πρέπει».

«Ναι», ήταν η απάντηση του κ. Θεοχάρη στο αν θα ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία, σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα, «είναι δεδομένο ότι όπως θα πω την άποψή μου χωρίς πίεση, συγχρόνως θα δεχθώ την δημοκρατική αρχή ότι αποφασίζουμε με την αρχή της πλειοψηφίας ... συστρατευόμαστε με κάποιους ανθρώπους για να πετύχουμε πολλά πράγματα, πολύ ευρύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλες φορές η άποψη είναι πλειοψηφική, άλλες μειοψηφική. Αυτό είναι η αποδοχή της δημοκρατίας».

Για την αποστροφή της ομιλίας του τον περασμένο Οκτώβριο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός της κυβέρνησης «είναι φιλελεύθερος και πρέπει να τον χειροκροτήσουμε», ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι «ήταν προφανώς ειρωνική» και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χτες «προϋπολογισμό χωρίς πίεση ... που δέχεται την συλλογιστική του ΔΝΤ και των υπόλοιπων της τρόικας».

«Έχουμε μείωση των άμεσων δαπανών προς το κοινωνικό κράτος από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 900 εκατ. ευρώ, μείωση των έμμεσων επιχορηγήσεων σε νοσοκομεία και ασφαλιστικούς φορείς κατά 400 εκατ. ευρώ, άρα 1,3 δισ. ευρώ λιγότερο κοινωνικό κράτος. Συνεπώς δεν είναι κοινωνικός ο προϋπολογισμός. Επίσης, δεν είναι επεκτατικός. Αυτή η λέξη μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το κράτος δίνει περισσότερα στην οικονομία από όσα παίρνει (αυτοί είναι οι "ελλειμματικοί" προϋπολογισμοί, εμείς έχουμε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Δεύτερον, ακόμη κι αν έχει πλεόνασμα, τουλάχιστον μειώνεται αυτό το πλεόνασμα ... 3,5% είχαμε φέτος, 3,5% θα έχουμε το 2019, 3,5% το 2020, το 2021 και το 2022. Άρα, ούτε με τη δεύτερη έννοια δεν μπορεί να λογιστεί επεκτατικός ο προϋπολογισμός», όπως είπε ο κ. Θεοχάρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL