Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Π. Σκουρλέτης: Με κορυφαίο το Μακεδονικό, η ΝΔ αποπροσανατολίζει από τον δικό της ακροδεξιό και νεοφιλελεύθερο λόγο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Με κορυφαίο το Μακεδονικό, η ΝΔ αποπροσανατολίζει από τον δικό της ακροδεξιό και νεοφιλελεύθερο λόγο

Η ΝΔ των απολύσεων και της ομηρίας συμβασιούχων, του «1 προς 5» στο Δημόσιο, της εξίσωσης ενός πορτοφολά με ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών ή όπλων, της διάλυσης της δημόσιας Υγείας, αποπροσανατολίζει με κορυφαίο θέμα το Μακεδονικό από την πολιτική της αμηχανία για τις ανάγκες πολιτών και κοινωνίας, τον ρόλο του Δημοσίου στην παραγωγική ανασυγκρότηση, την αποκατάσταση μνημονιακών αδικιών, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο.

Προανήγγειλε εξάλλου ότι είναι «υπόθεση λίγων ημερών» η τελική επιλογή για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη υπονόμευσαν το αρραγές μέτωπο κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, την ώρα που είναι σε εξέλιξη και η συζήτηση για τον πρώτο μετά τα μνημόνια προϋπολογισμό. «Το πραγματικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το διαμορφώνουν οι πραγματικές καταστάσεις και ανάγκες, των πολιτών και της κοινωνίας. Εκεί οφείλει κάθε πολιτική δύναμη να καταθέσει τις δικές της προτάσεις, για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Οτιδήποτε άλλο είναι αποπροσανατολιστικό ή, εν πάση περιπτώσει, έρχεται σε δεύτερο επίπεδο», όπως είπε, για να προσθέσει ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος εκ των πραγμάτων δημιουργεί το έδαφος της πολιτικής αντιπαράθεσης, εκεί οφείλουμε να μιλήσουμε για τον νέο ρόλο του δημόσιου τομέα στην παραγωγική ανασυγκρότηση, για την θέση του κόσμου της εργασίας, για την αποκατάσταση, εν μέρει, των δικαιωμάτων που επλήγησαν από τις μνημονιακές πολιτικές, καίρια ζητήματα για το παρόν και το ορατό μέλλον».

«Αντ' αυτού», συνέχισε, «από την ΝΔ κατατίθεται ένας ακροδεξιός, νεοφιλελεύθερος, λαϊκιστικός λόγος, αυτό προσδίδει και την αμηχανία στην στάση της έναντι της κυβέρνησης. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος και την ΔΕΘ κατήγγειλαν την κυβέρνηση για προετοιμασία τέταρτου μνημονίου, αμέσως μετά για παροχολογία, αυτή την στιγμή υπάρχει αμηχανία και έλλειψη σαφούς προγραμματικής πρότασης. Όταν αποσαφηνίζονται τα πράγματα, εμφανίζεται το ακραίο, νεοφιλελεύθερο πρόσωπο, όπως ότι θα "πετάξουμε έξω" χιλιάδες συμβασιούχους, που δημιουργήθηκαν επί των ημερών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ... για να βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι σε ιδιόμορφο καθεστώς ομηρίας και να υποαμείβονται σε πολλές περιπτώσεις. Ή για επαναφορά των προσλήψεων στο καθεστώς της μίας ανά πέντε αποχωρήσεις, στο Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση, που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε μία διαρκή υποστελέχωση και αδυναμία του δημόσιου τομέα να επιτελέσει τον ρόλο του». Σημείωσε ότι καθώς «αυτό δεν είναι ευνοϊκό πεδίο για την ΝΔ, υπερμεγεθύνονται σε διαστάσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα προβλήματα όπως το θέμα της παραβατικότητας. Ξαφνικά, ένας πορτοφολάς εξισώνεται με ένα δίκτυο εμπορίας όπλων ή διακίνησης ναρκωτικών. Όλα αλέθονται και βγαίνει το αφήγημα περί "νόμου και τάξης", ότι η κυβέρνηση δείχνει "ανοχή χωρίς προηγούμενο", χωρίς να καταλαβαίνουν ποιες είναι οι συνθήκες σήμερα, οι επιπτώσεις της φτώχειας στην μικρή παραβατικότητα, πραγματικά ερωτήματα».
«Κορυφαίο βέβαια είναι το Μακεδονικό», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, «από όπου η ΝΔ προσδοκά με υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής να μειώσει οποιεσδήποτε πιέσεις μπορεί να δέχεται από τα δεξιά της. Βλέποντας ότι έχει εξαντλήσει την όποια δυνατότητα είχε να κερδίσει κάποιους από τον ενδιάμεσο χώρο, έχει επιλέξει τακτικά αλλά και ουσιαστικά να τραβήξει κόσμο από τα δεξιά της».

«Υπόθεση λίγων ημερών» ο υποψήφιος που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα

Αναφερόμενος στις επιλογές του κόμματος όσον αφορά τους υποψήφιους δημάρχους που θα υποστηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «ανακοίνωση συνολική με χαρακτήρα σφράγισης δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει, μάλλον δημιουργεί και λάθος συνειρμούς, ότι κάποια κεντρικά επιτελεία αποφασίζουν ποιοι θα διεκδικήσουν αιρετές θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι κόντρα και έξω από την λογική μας, που δίνει πρόκριμα στις ίδιες τις τοπικές δυνάμεις να διαμορφώνουν τους υποψηφίους τους και τα σχήματα που θα κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές».
«Επί της ουσίας, έχουν δρομολογηθεί οι επιλογές που έχουμε κάνει στον Α' Βαθμό Αυτοδιοίκησης, στην μεγάλη πλειοψηφία της χώρας και σε ένα βαθμό έχουν ανακοινωθεί. Η Αθήνα είναι μία υπόθεση λίγων ημερών, για να υπάρξει η τελική επιλογή», όπως διευκρίνισε.

Υπονόμευσαν το αρραγές μέτωπο απέναντι στις τρομοκρατικές ενέργειες

Στην αρχή της συνέντευξής του και αναφερόμενος σε όσα ακολούθησαν την βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «υπήρξε απόλυτη καταδίκη αυτής της βομβιστικής ενέργειας από το σύνολο των δυνάμεων του "δημοκρατικού τόξου", θα έπρεπε κάποιος να το χαιρετίσει αυτό, να μην προσπαθήσει να το "κοντύνει" με περίεργες δηλώσεις και συμψηφισμούς, που αν μη τι άλλο είναι ανόητοι και σε λάθος πολιτική κατεύθυνση», αναφερόμενος «σε δηλώσεις στελεχών και του ίδιου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που περίπου πήγε να πει ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για μην συμμετοχή των στελεχών του σε εκπομπές του ΣΚΑΪ διευκόλυνε αυτή την ενέργεια. Πρόκειται για επικίνδυνο, ανόητο συμψηφισμό που μόνο να διευκολύνει μπορεί αυτή την ρητορική που έχει υιοθετήσει η επίσημη πια έκφραση της ΝΔ, η διχαστική, πολωτική ρητορική. Είναι επιζήμια για την Δημοκρατία συνολικά μία τέτοια αντίληψη», όπως είπε «Το αρραγές μέτωπο απέναντι στις τρομοκρατικές ενέργειες υπήρξε· και έρχεται η ΝΔ να το υπονομεύσει».
«Ο κ. Αλαφούζος έφτασε να χαρακτηρίσει "ηθικό αυτουργό" τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι η δήλωση αυτή καθαυτή επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να μην πηγαίνει σε ένα κανάλι που δεν είναι τελικά δημοσιογραφικό. Δεν είναι τηλεοπτικό Μέσο, αλλά όργανο στα χέρια συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης. «Δεν καλούσαν τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ για μία συζήτηση, έστω στο πλαίσιο αυτού του σταθμού και της οπτικής του. Ήταν ουσιαστικά προσπάθεια δημιουργίας καταστάσεων με σκοπό να προβοκάρουν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να υπήρχε ως εκτίμηση, αλλά μετά τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Αλαφούζου επιβεβαιώνεται η ορθότητα αυτής της επιλογής», όπως εκτίμησε ο κ. Σκουρλέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL