Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Θ. Μωραΐτης: "Δεν υπάρχει plan b για τον χώρο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Μωραΐτης: "Δεν υπάρχει plan b για τον χώρο"

Τα έντονα σημάδια εσωστρέφειας που εμφανίζει μοιάζουν να αποτελούν την πιο έγκυρη “δημοσκόπηση” για το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) σε μια περίοδο που η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να θέσει σε εκλογική ετοιμότητα τον φορέα.

Η απόφαση του Θ. Μωραΐτη να αποσύρει τον εαυτό του από τον κατάλογο των υποψηφίων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας όπου τον είχαν εντάξει, αλλά και το πολιτικό σκεπτικό που ανέπτυξε για να αιτιολογήσει την επιλογή του επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι δύσκολη. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις έφερναν τον φορέα να κινείται μεταξύ 5,4% και 6,4%. Το δε “τζαρτζάρισμα” που υπήρξε στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής ανάμεσα στη Φ. Γεννηματά και στον Θ. Θεοχαρόπουλο με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το “αγκάθι” στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. συνεχίζει να υφίσταται παρά την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι έπειτα από το περιστατικό που την προηγούμενη εβδομάδα είχε ταρακουνήσει τα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη και της Αγίου Κωνσταντίνου.

“Σε οριακό σημείο”

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων -της πλειονότητάς τους, καθώς εκκρεμούν ακόμα οι υποψηφιότητες κεντρικών στελεχών, όπως των Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου, Θ. Θεοχαρόπουλου, Ν. Ανδρουλάκη κ.ά.-, ο Θ. Μωραΐτης με επιστολή του στον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Χρησιμοποιώντας βαριές πολιτικές εκφράσεις για το πώς βλέπει την προοπτική του εχγειρήματος, προειδοποίησε ότι είναι σε “οριακό σημείο” και ότι “δεν υπάρχει plan b για τον χώρο”. “Η σημερινή εικόνα ωστόσο, προσωπικά για εμένα (και πιστεύω όχι μόνο), είναι απογοητευτική και ναρκοθετεί το εγχείρημα σε όλα τα επίπεδα. Αναλαμβάνω και εγώ το μερίδιο της ευθύνης μου” αναφέρει.

“Δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε”

Σχολιάζει ότι, “παρά τις καλές προθέσεις, δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για μια αυτόνομη πολιτική ταυτότητα”, ότι “η εικόνα που έχουν οι πολίτες για εμάς είναι ότι ασχολούμαστε αποκλειστικά με διευθετήσεις ψηφοδελτίων και μελλοντικών θέσεων” και ότι “οι θέσεις ετεροκαθορίζονται συνεχώς από το τι πράττουν κάθε φορά είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ.”.

Ο Θ. Μωραΐτης, πάλαι ποτέ κεντρικό επιτελικό στέλεχος επί ηγεσίας Γεννηματά, καταλογίζει ότι ο φορέας πηγαίνει προς τις εκλογές “χωρίς να απαντάμε σε κρίσιμα ερωτήματα για το αύριο”, ότι κρύβεται “πίσω από στρογγυλές και απολίτικες δηλώσεις που χωράνε όλους και όλα” και “καίνε σήμερα την ίδια μας την αξιοπιστία”. Αυτά εν τέλει συντείνουν σε “βαθιά συντηρητικές” θέσεις, που “μας οδηγούν σε 'διαζύγιο' με θεμελιώδεις προοδευτικές θέσεις και αξίες που υπηρετήσαμε υπερήφανα ως παράταξη για δεκαετίες”. Στηλιτεύει το γεγονός, όπως λέει, του κουνήματος του δαχτύλου “σε μια καθημαγμένη κοινωνία” και αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μιλάμε για 'σανόφαγους' σε άλλα κόμματα, αλλά θεωρούμε ότι οι πολίτες μπορούν να τρώνε εύκολα τον δικό μας 'σανό' όταν αποφεύγουμε να δώσουμε απαντήσεις”. Λέει επίσης ότι ήταν λανθασμένοι οι χειρισμοί στην υπόθεση του Ποταμιού και ότι “θεωρήσαμε ότι 210.000 πολίτες έδωσαν κάποιου τύπου λευκή επιταγή”.

Προσπάθεια υποβάθμισης της αντίδρασης

Απέναντι σε αυτά, ο Π. Καμάς, που συγκαταλέγεται στο περιβάλλον της Φ. Γεννηματά και είναι υποψήφιος δήμαρχος Δραπετσώνας - Κερατσινίου, προσπάθησε να υποβαθμίσει την πολιτική τοποθέτηση Μωραΐτη ανάγοντας την αντίδρασή του σε ενόχληση από τη μη συμμετοχή του στην Εκτελεστική Γραμματεία. “Και δεν είναι κακό να δώσουμε και μάχες που μπορεί να μην κερδίσουμε” σχολίασε.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ"

Φ. Γεννηματά: “Λυπάμαι γιατί υπάρχουν κι άλλοι Καμμένοι των Πρεσπών”

Άμεση απάντηση του Θ. Θεοχαρόπουλου: "Δεν βρίσκονται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά στη Δεξιά" είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για ισχυρή Κεντροαριστερά και προοδευτικό πόλο απέναντι στη συντήρηση

Σε μια αποστροφή της ομιλίας της στην Κ.Ε., η Φ. Γεννηματά φάνηκε να αφήνει αιχμή για τον Θ. Θεοχαρόπουλο και τη διαφορετική στάση που διατηρεί ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν άφησε αναπάντητο. Η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι η εν λόγω αναφορά της προέδρου αφορούσε το Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρθηκε αρχικά στον Αλ. Τσίπρα και τον Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως “φαίνεται πως υπάρχουν κι άλλοι 'Καμμένοι' των Πρεσπών” και ότι “μοιάζουν πίσω από τους επιφανειακούς καυγάδες τους”. Μίλησε για “αλισβερίσι μπρος στα μάτια μας” από “ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., που αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές” για “να εξασφαλίσουν ένα 'Ναι' ή ένα 'Όχι' για τη συμφωνία των Πρεσπών”. Ενώ έτσι υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς τους βουλευτές του Ποταμιού, δεν έμεινε εκεί, αλλά έσπευσε να προσθέσει: "Λυπάμαι βέβαια γιατί φαίνεται πως υπάρχουν κι άλλοι 'Καμμένοι' των Πρεσπών”.

Ως αιχμή εναντίον του εξέλαβε αυτή την αναφορά ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος στην τοποθέτηση του στην Κ.Ε. της απάντησε ότι “Καμμένοι των Πρεσπών” δεν βρίσκονται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά σε κόμματα της Δεξιάς, “που ρέπουν στα κύματα του εθνικολαϊκισμού”, παραπέμποντας σε δηλώσεις Γεωργιάδη, Βορίδη, Βελόπουλου. Αφού επανέλαβε τη θέση του για το “Μακεδονικό”, επανέλαβε και τη θέση του για “ισχυρή Κεντροαριστερά και προοδευτικό πόλο απέναντι στη συντήρηση”, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση εντός του ομόσπονδου φορέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL