Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Παράταση και βελτιώσεις στον εξωδικαστικό για επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράταση και βελτιώσεις στον εξωδικαστικό για επιχειρήσεις

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως προκύπτει από τον κατάλογο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού:

1. Παρατείνεται για ένα χρόνο η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ προχωρούν και περαιτέρω βελτιώσεις του. Ανάμεσα στις άλλες ρυθμίσεις:

- Δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους -στους οποίους η πολυμερής διαδικασία αποτυγχάνει λόγω μη συμμετοχής τόσων ιδιωτών πιστωτών ώστε να μην επιτυγχάνεται απαρτία- να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ με τους ίδιους όρους όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

- Επεκτείνεται η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών (το όριο των συνολικών οφειλών αυξάνεται από τις 50.000 στις 300.000 ευρώ).

2. Προωθείται διάταξη για τη δημιουργία Δικτύου Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Μετασχηματισμού Επιχειρήσεων με το οποίο προχωρά μια πιο εξειδικευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

3. Είναι σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.

4. Σχέδιο νόμου για μικροπιστώσεις που συντάχθηκε από ΥΠΟΙΚ και ΥΠΟΙΑΝ με στόχο τη ρευστότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτούς που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

5. Σχέδιο νόμου για δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας (θα ολοκληρωθεί εντός του έτους η επεξεργασία του σχεδίου νόμου και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2019).

6. Το πρώτο σχέδιο νόμου έχει ήδη παραχθεί και αφορά την ίδρυση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) κατ' αντιστοιχία με το ΕΣΠΑ.

7. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σχέδιο νόμου - ομπρέλα, το οποίο θα προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών υλοποίησης του συνόλου του ΠΔΕ, εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου.

8. Σχέδιο νόμου περί μετασχηματισμών με τον οποίο επιδιώκεται η αναμόρφωση του δικαίου των εταιρικών μετασχηματισμών και η συστηματοποίησή του για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο.

9. Διατάξεις για το ζήτημα της εποπτείας των εταιρειών με στόχο την πρόληψη, ώστε να μη διογκώνονται τα προβλήματα στις εταιρείες, και τη γρήγορη ενημέρωση / προειδοποίηση της αγοράς με επαρκή πληροφόρηση.

10. Νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) με στόχο ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.

Ρυθμίσεις για τα ενεργειακά ζητήματα

Στη διευθέτηση σειράς εκκρεμοτήτων του ενεργειακού τομέα αποσκοπούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΝ στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

- Κυρώνεται η πέμπτη τροποποιητική σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Energean Oil & Gas για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Ειδικότερα, παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης για την περιοχή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Νότια Καβάλα έως: 23.11.2020 που μπορεί να παραταθεί για ένα έτος με Υπουργική Απόφαση ή την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου του υπόγειου φυσικού χώρου της συγκεκριμένης περιοχής, δυνάμει σύμβασης παραχώρησης στον παραχωρησιούχο που θα αναδειχθεί με τη διαγωνιστική διαδικασία που θα διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ - όποια από τις ανωτέρω ημερομηνίες παρέλθει πρώτη.

- Κατάργηση του τέλους προμηθευτή (ηλεκτρικής ενέργειας) καθώς και του ειδικού τέλους λιγνιτικής παραγωγής από 1.1.2019.

- Νέο σχήμα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ από 1.1.2019, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε. (βιομηχανίες, επιχειρήσεις κ.λπ.).

- Τροποποιήσεις στο αδειοδοτικό πλαίσιο ΑΠΕ ώστε να εναρμονιστεί με το νέο καθεστώς των ανταγωνιστικών διαδικασιών.

- Παράταση έως 31.12.2018 της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων έτους 2017 στους κατ’ επάγγελμα αγρότες - παραγωγούς ηλεκτρισμού ότι διατηρούν ή όχι την ιδιότητα αυτή.

Γ.Α., Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL