Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Γ. Αμανατίδης: Ο λαός δεν θα επιτρέψει την επάνοδο αυτών που μας έφεραν στην χρεοποκοπία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Αμανατίδης: Ο λαός δεν θα επιτρέψει την επάνοδο αυτών που μας έφεραν στην χρεοποκοπία

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ομιλία του συναδέλφου από τη Νέα Δημοκρατία, του κ. Τασούλα, ο οποίος μ’ έναν παραλληλισμό, -το ηπιότερο κατά τη γνώμη μου- ατυχή, παραλλήλισε τις θέσεις τις οποίες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή για τη φαυλότητα του παλιού συστήματος και για τα σκάνδαλα τα οποία υπάρχουν, με αυτά που έλεγε η δικτατορία για το παλιό φαύλο σύστημα, έτσι ώστε να επιβληθεί», ανέφερε αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, σήμερα, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

«Και μας διάβασε ολόκληρο κατεβατό από το βιβλίο του κ. Ράλλη για να τεκμηριώσει την τοποθέτησή του. Δεν έκανε, όμως, τον κόπο να μας τεκμηριώσει και να μας πει σε τι οφείλεται το success story του κυρίου Σαμαρά, το οποίο ξαναζεσταμένο παρουσιάζεται είτε εδώ στην αίθουσα, είτε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

 Κατ’ εμέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει απουσία στρατηγικής σε αυτό που επιδιώκει -και αναφέρθηκαν ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας-, να είναι η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη λαϊκή παράταξη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί εκτός από την απουσία στρατηγικής, υπάρχει και η απουσία προγράμματος για την επόμενη μέρα, το βλέμμα της αυτήν τη στιγμή είναι στραμμένο στο εσωτερικό της. Έτσι, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας», υποστήριξε.

«Δεν είναι ελκυστικό και δεν πείθει το ξαναζεσταμένο success story που σερβίρετε, στην προσπάθεια να διαφυλάξετε τις εσωτερικές σας ισορροπίες. Γιατί, λοιπόν, αφού όλα ήταν καλά, δεν έκλεισε το δεύτερο πρόγραμμα, η τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος και φέρατε πιο μπροστά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014;

Το ερώτημα έχει απάντηση, γιατί ακριβώς η Νέα Δημοκρατία επένδυσε τότε στην αριστερή παρένθεση και γνώριζε ότι δεν μπορούσε να κλείσει το πρόγραμμα με την πολιτική την οποία είχε όλο το προηγούμενο διάστημα. Επενδύσατε στην αριστερή παρένθεση, αλλά δεν σας βγήκε η αριστερή παρένθεση.

Δεύτερον, πάλι με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό σας, αντιμετωπίζετε τα εθνικά θέματα και ενώ λέτε ότι θέλετε να ενώσετε, κάνετε το παν για να διχάσετε τους Έλληνες, επενδύοντας στα ψέματα που μπορεί να σας φέρνουν πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη. Η υπεράσπιση, όμως, των εθνικών συμφερόντων χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα», τόνισε.

Σχετικά με το Μακεδονικό, ανέφερε πως «τον Ιούλιο του 2017 στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η επίσημη θέση, που είχε και το 2007 και 2008,  είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων, erga omnes, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή. Σας την καταθέτω ξανά στα Πρακτικά».

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.

«Από εκείνη τη θέση του Ιουλίου μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία, πέρα από τη ρητορική που χρησιμοποίησε, δεν μας έχει πει ακόμα ποια είναι η θέση της, ποια είναι η θέση της στο ζήτημα αυτό. Το δεύτερο ερώτημα είναι το εξής:

Εφόσον ψηφιστεί η Συμφωνία, θα την καταργήσει;» ρώτησε και συνέχισε λέγοντας:

«Και μη μου πείτε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, το επιχείρημα ότι μόλις ψηφίστηκε η συμφωνία και έχει διεθνή αποτελέσματα που δεν μπορείτε να τα ακυρώσετε. Τότε τι αποτελέσματα έχει μια συμφωνία την οποία έχει η χώρα μας από το 1977 για τη μακεδονική γλώσσα, όπου εμείς προσθέτουμε ότι είναι νότια σλαβική; Εκεί δεν έχει αποτελέσματα, επί σαράντα χρόνια; Επίσης, τι αποτελέσματα έχει η ενδιάμεση συμφωνία, η οποία έγινε; Δεν έχει αυτή αποτελέσματα; Δεν μπορεί να είναι και έτσι και αλλιώς. Δεν μπορείτε να είστε και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα, όπως λέγανε παλαιότερα» σημείωσε.

«Τρίτο σημείο, το οποίο άκουσα όλο αυτό το διάστημα, γιατί τα άλλα, τα περισσότερα τα έχουν πει και οι υπουργοί και οι συνάδελφοι. Δεν κάνουμε ταξική πολιτική, λέτε (η ΝΔ) . Εσείς δεν κάνετε ταξική πολιτική και κάνετε πολιτική για όλους. Τότε, πρέπει να μας εξηγήσετε, γιατί βάλατε τον  υποκατώτατο μισθό, γιατί, ενώ είστε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, με την πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2012, κατεβάσατε τον βασικό μισθό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η οποία κατέστρεψε την κοινωνία και δεν έφερε θέσεις εργασίας; Γιατί λέγατε: θα κατεβάσουμε τον μισθό για τους νέους και άρα οι εργοδότες θα τρέξουν να προσλάβουν νέους. Το  αποτέλεσμα όμως ήταν η ανεργία από το 8% και 10% να φτάσει στο 28%».

«Θα πρέπει, λοιπόν, να μας εξηγήσετε, αφού δεν έχετε ταξική πολιτική γιατί καταργήσατε τις συλλογικές και τις κλαδικές συμβάσεις. Θα πρέπει να μας εξηγήσετε, γιατί μειώσατε τις δαπάνες για την παιδεία, με μισό τοις εκατό για την έρευνα. Θα πρέπει να μας εξηγήσετε, γιατί φέρατε -και ευτυχώς δεν εφαρμόστηκε και έγινε η κυβερνητική αλλαγή- το νόμο-«λαιμητόμο» για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα είστε αγκαλιά με τον Βέμπερ. Εξηγήστε στον κόσμο για το ασφαλιστικό. Πείτε καθαρά ότι θέλετε το  κεφαλαιοποιητικό σύστημα, για να δούμε ποιοι θα σας ψηφίσουν από τους ασφαλισμένους και τους παλιούς και τους νεότερους. Πείτε μας, λοιπόν, για τη χρηματοδότηση των δήμων, που τη θέλετε μέσα από τον ΕΝΦΙΑ», προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είπατε 2.000 ευρώ για τα νέα ζευγάρια. Μάλιστα. Αυτό δεν είναι παροχή; Να συμφωνήσω ότι είναι σωστό. Τι είναι αυτό που θέλουν όμως οι νέοι τώρα; Θέσεις εργασίας. Επί ημερών μας, εμείς μειώσαμε την ανεργία. Εσείς την αυξήσατε. Θέλουν θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και, βέβαια, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Κύριε υπουργέ των Οικονομικών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της πρώτης όμως κυβερνητικής τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα ακολουθήσει και η δεύτερη. Ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά. Θα μας εμπιστευτεί και δεν θα επιτρέψει την επάνοδο αυτών που μας έφεραν στη χρεοκοπία εφαρμόζοντας μεροληπτικές πολιτικές για τους λίγους, τους έχοντες και κατέχοντες, αφήνοντας στο περιθώριο τους πολλούς και την κοινωνία» κατέληξε στην ομιλία του ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL