Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Η Θεσσαλονίκη των δημοκρατικών αγώνων δεν θα γίνει η πόλη της Ακροδεξιάς και του μίσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Θεσσαλονίκη των δημοκρατικών αγώνων δεν θα γίνει η πόλη της Ακροδεξιάς και του μίσους

Ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας, αντίστασης, ελευθερίας και ενότητας απέναντι σε εκείνους που θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού έστειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Την ώρα που η προσπάθεια αντισυγκέντρωσης έπεσε στο κενό, καθώς μεταξύ των λίγων συμμετεχόντων στον Λευκό Πύργο δεν έλειψαν οι κέλτικοι σταυροί και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, ο πρωθυπουργός από το κατάμεστο Παλαί ντε Σπορ υπογράμμισε: "Η Θεσσαλονίκη της βαριάς ιστορίας και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων δεν θα γίνει η πόλη της Ακροδεξιάς και του μίσους".

Σε μια δυναμική ομιλία, που συχνά διακοπτόταν από χειροκροτήματα και συνθήματα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε: "Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κυριεύσει την πατρίδα μας ο διχασμός. Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε τον λαό μας, να ενώσουμε δυνάμεις στη νέα εποχή της πατρίδας μας", ενώ υπογράμμισε πως "δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά", δίνοντας το σύνθημα: "Αλλάζουμε την Ελλάδα".

Ώς εδώ με τους δήθεν υπερπατριώτες, απατεώνες της πολιτικής

"Δεν θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής, που λεηλάτησαν την πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμύδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι - χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής" είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: "Ώς εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις να παριστάνουν τους υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, προδότες και μειοδότες".

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο η στιγμή που ένας άνδρας από τις εξέδρες φώναξε "προδότη" εισπράττοντας γιουχάισμα από τον κόσμο της συγκέντρωσης, με τον πρωθυπουργό να μην το αφήνει να πέσει κάτω. "Μόνο σε μια δημοκρατική συγκέντρωση μιας δημοκρατικής δύναμης μπορούν να προσέλθουν και όσοι διαφωνούν. Εδώ χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας" ανέφερε.

Λύση προς όφελος της ειρήνης

Από τη Θεσσαλονίκη, που τους τελευταίους μήνες στιγματίστηκε από το μαύρο των ακροδεξιών και των εθνικιστικών συγκεντρώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίλυση του "Μακεδονικού" χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών "επισφράγισμα όλης της μεγάλης προσπάθειάς μας στην εξωτερική πολιτική".

"Εκεί που, για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης, εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους, εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος των Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή μας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ώρα της εθνικής ευαισθησίας είναι εδώ και τώρα

"Η ώρα της εθνικής λογικής και της εθνικής ευαισθησίας είναι εδώ και τώρα" τόνισε. Όπως εξήγησε, η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στην παραχάραξη της Ιστορίας μας καθώς κλείνει "οριστικά και αμετάκλητα την προσβλητική οικειοποίηση της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας" αλλά και την "παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό, ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας". Μίλησε μάλιστα για την "εθνικά ανεύθυνη" στάση των ελληνικών κυβερνήσεων που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Μήνυμα στον Ζάεφ

Για ακόμη μια φορά ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς τον Ζόραν Ζάεφ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς -όπως έκανε και στη Βουλή την Τρίτη- ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκοσμίως με τη νέα της ονομασία, "όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της που ορίζει η συμφωνία".

Ήρθε η ώρα να κλείσει η πληγή

Επιπλέον έδωσε απαντήσεις σε όσους αναρωτιούνται καλοπροαίρετα -και όχι στους "στημένους γραφικούς Μεγαλέξανδρους με τις ασπίδες"- γιατί η κυβέρνηση άνοιξε τώρα αυτό το ζήτημα. "Δεν ανοίξαμε εμείς το ζήτημα αυτό" επισήμανε. "Το ζήτημα αυτό ήταν ανοιχτό για δεκαετίες. Σαν ανοιχτή πληγή που κακοφόρμιζε και μόλυνε όλη την περιοχή. Και έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει" πρόσθεσε και υπογράμμισε: "Εμείς είχαμε απλώς το θάρρος να προχωρήσουμε. Με προσοχή, ευθύνη, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα. Και με μόνο οδηγό τον πατριωτισμό".

Ο Μητσοτάκης κάνει τη Ν.Δ. κακέκτυπο του ΛΑΟΣ

Επισήμανε δε πως έχει έρθει η ώρα της στρατηγικής ήττας για όλους αυτούς που πάνω στο "Μακεδονικό" έχτισαν πολιτικές καριέρες. "Πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους, φανατίζοντας τις κοινωνίες και αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαιώνιση του προβλήματος για τη σταθερότητα της περιοχής". Επιπλέον, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι μετατρέπει -με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη- την ιστορική παράταξη της Κεντροδεξιάς σε "κακέκτυπο του ΛΑΟΣ". "Τον ακούει όλη η Ελλάδα", επισήμανε, "να αναπαράγει τις αισχρότητες περιθωριακών ακροδεξιών περί 'προδοσίας στο Μακεδονικό'".

Υπογράμμισε δε πως "ξεπλένει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή υιοθετώντας τις δικές της θέσεις" και ανοίγοντας την όρεξη του "φύρερ της Χρυσής Αυγής να απευθύνει δημόσια πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ.".

"Αγαπάμε την πατρίδα με αγώνες, όχι με τρίκυκλα και Γκοτζαμάνηδες"

Σε μια παρέμβαση - "μανιφέστο" για τον πατριωτισμό απέναντι στην πατριδοκαπηλία, ο Αλ. Τσίπρας, καταχειροκροτούμενος, επισήμανε πως πατριωτισμός είναι "να αγαπάς τη δική σου πατρίδα και να θυσιάζεσαι γι’ αυτήν. Όχι να μισείς άλλες πατρίδες". Υπογράμμισε δε ότι η Αριστερά και ο ελληνικός λαός, σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας και με όλες της τις εκφράσεις, "έχουμε αποδείξει την αγάπη μας για την πατρίδα. Με αγώνες και με θυσίες. Όχι με τραμπουκισμούς και με τρίκυκλα. Με αίμα και στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την πατρίδα και τη λευτεριά. Όχι δίπλα στον κατακτητή και στις κυβερνήσεις του".

"Δεν πουλάει λοιπόν η Αριστερά τη Μακεδονία" είπε ο Αλ. Τσίπρας. "Σώζει η Αριστερά την πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας". Και σε αυστηρό ύφος διαμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει "σε κανέναν έμπορο της πατρίδας να κουνάει το δάχτυλο στην παράταξη της Αριστεράς".

"Πατριωτισμός", συνέχισε, "είναι να γνωρίζεις και να τιμάς την ιστορία αυτών που έπεσαν με τη σημαία στο χέρι. Τη γαλανόλευκη που ανέμιζε στα χωριά και τις πόλεις της Ελεύθερης Ελλάδας του ΕΑΜ, που έδιωξε τον κατακτητή. Πριν τον εμφύλιο. Τη γαλανόλευκη που τύλιγε στις πλάτες του ο Γρηγόρης Λαμπράκης, οργώνοντας ολόκληρη την Ελλάδα για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Πριν πέσει νεκρός από τους Γκοτζαμάνηδες. Τη γαλανόλευκη που σήκωσαν ψηλά στην πύλη του Πολυτεχνείου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της αντιδικτατορικής πάλης. Πριν βαφτεί με το αίμα τους, όταν γκρέμιζε την πύλη το τανκ".

Και πρόσθεσε: "Πατριωτισμός είναι να μη σωπαίνεις απέναντι στο τέρας του φασισμού. Να σηκώνεις ανάστημα απέναντι σε αυτούς που ντροπιάζουν τη σημαία, κρατώντας τη με χέρια βουτηγμένα στο αίμα αθώων και αδύναμων. Απέναντι σε αυτούς που με το ένα χέρι κραδαίνουν τον ήλιο της Βεργίνας και στο άλλο έχουν πάνω στο δέρμα τους τον αγκυλωτό σταυρό". "Να τους απαντάς", συμπλήρωσε, "με τη μνήμη, την Ιστορία, τα πεπραγμένα τους σε αυτή την περήφανη πόλη".

Υπενθύμισε ακόμη την Κύπρο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως και αυτοί που την πρόδωσαν δήλωναν εθνικόφρονες. "Αυτοί που έβαλαν την Ελλάδα στον γύψο και τη γέμισαν με φυλακές και τόπους μαρτυρίου, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της". "Αυτοί και οι απόγονοί τους είναι που σήμερα φωνάζουν 'Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία', γιατί, τελικά, ο πραγματικός τους εχθρός είναι η ίδια η δημοκρατία" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

"Το τέλος των Μνημονίων δεν μας χαρίστηκε από κανέναν"

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι δεσμεύσεις της ΔΕΘ τηρήθηκαν στο ακέραιο, ενώ επισήμανε ότι το τέλος των Μνημονίων δεν ήταν αυτονόητο, "δεν μας χαρίστηκε από κανέναν". "Αν δεν προχωρούσαμε στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, τότε ο Αύγουστος του 2018 θα γινόταν μια θλιβερή επανάληψη του 2011,του 2012 και του 2014". "Τότε", σημείωσε, "που δήθεν τελείωνε το Μνημόνιο, αλλά στο συρτάρι ήταν ήδη υπογεγραμμένο το επόμενο". "Δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας."Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, φέραμε τον Αύγουστο του 2018", τόνισε.

"Το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα είναι προοδευτικό, είναι αριστερό, είναι κοινωνικό, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ριζοσπαστικές τομές. Για μια Ελλάδα ασφαλή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική", σημείωσε, κάνοντας λόγο για "στρατηγική παράκρουση" από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.

"Δεν ήρθε το 4ο Μνημόνιο ούτε ο κόφτης. Δεν ήρθε η περικοπή των συντάξεων. Και τελικά τι τους έμεινε; Ο διχασμός του λαού μας σε εθνικόφρονες και προδότες" σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως οι "εθνικόφρονες" στο εξωτερικό δηλώνουν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αλλά στο εσωτερικό διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας για το "Μακεδονικό". "Που ο αρχηγός τους περιόδευσε σε Βερολίνο και σε Βρυξέλλες, μπας και του δώσει κάποιος διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις θα κοπούν. Που, σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης, υποστήριζαν με σθένος τις θέσεις του ΔΝΤ".

"ΘΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ"

Στήριξη στην Κατερίνα Νοτοπούλου

Από το Παλαί ντε Σπορ ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνα Νοτοπούλου εν όψει των δημοτικών εκλογών. "Η Θεσσαλονίκη θα φύγει μπροστά με μια νέα γενιά στελεχών, με μια νέα γενιά στο τιμόνι της πόλης. Θα συσπειρώσουμε δυνάμεις. Η Κατερίνα Νοτοπούλου εδώ στη Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο" είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL