Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Άτολμη η ευρωπαϊκή ηγεσία στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άτολμη η ευρωπαϊκή ηγεσία στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων

Για ατολμία στη λήψη αποφάσεων κατηγόρησε την ευρωπαϊκή ηγεσία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής σημειώνοντας πως αυτή η στάση ρίχνει “νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστών”.

“Δυστυχώς, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που συζητήσαμε αυτές τις δύο μέρες, αποφάσεις ουσιαστικές δεν ελήφθησαν. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει την τόλμη ή τη συνοχή προκειμένου να μπορέσει να πάρει καίριες αποφάσεις στα καίρια ζητήματα που την απασχολούν” δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις συζητήσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το μεταναστευτικό και την Ευρωζώνη.

“Κι από ό,τι φαίνεται στα περισσότερα κρίσιμα ζητήματα, εκτός του Brexit, για το οποίο θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις στο Βρετανικό Κοινοβούλιο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, στα άλλα τρία κρίσιμα ζητήματα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι αποφάσεις να μετατεθούν στις ελληνικές καλένδες, σε κάθε περίπτωση μετά τις ευρωεκλογές”.

“Για κάποιους αυτό είναι επιλογή από σκοπιμότητα” επισήμανε κάνοντας λόγο για δυνάμεις που “επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης, που επενδύουν στη λογική της λιγότερης αλληλεγγύης, στη λογική η κάθε χώρα να αντιμετωπίσει σε εθνικό επίπεδο τα προβλήματά της”. Αυτές, είπε, θα έχουν ενισχυμένες θέσεις μετά τις ευρωεκλογές, καθώς βλέπουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να επικρατεί ένας άνεμος ενίσχυσης των δυνάμεων της Ακροδεξιάς και του εθνικού απομονωτισμού.

Να επιβαρυνθούν οι πολυεθνικές

Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 είπε ότι υπάρχουν νέες προκλήσεις και για να τις αντιμετωπίσει η Ευρώπη πρέπει να βρει πόρους όχι εις βάρος της πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ενώ ζήτησε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, αλλά πολυεθνικές εταιρείες και ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.

"Όχι" σε νέα αδικία

Και σε αυτό το ζήτημα καταλόγισε “ατολμία και ακινησία”, ενώ είπε πως η σχεδιαζόμενη μείωση κατά 10% των δαπανών για πολιτικές συνοχής και κατά 15% στις δαπάνες για την ΚΑΠ θα είναι “τραγικό λάθος”. “Δεν μπορεί η πολιτική της Ε.Ε. να ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και να τους δίνει λιγότερα” είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την κάθετη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης της ΚΑΠ από 20% στο 30%. Τόνισε δε πως η Ελλάδα υπέστη μια “μεγάλη αδικία” όταν η προηγούμενη κυβέρνηση, με “ενοχή” που με τη δική της ευθύνη χάθηκε το 25% του ΑΕΠ της χώρας από το 2010 μέχρι το 2012, δέχτηκε ο υπολογισμός των κονδυλίων που διατίθεται στη χώρα μας να να γίνει με βάση το ΑΕΠ του 2007-2009 προ της κρίσης, που ήταν μεγαλύτερο, και δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια νέα αδικία σε αυτό το ζήτημα.

Αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση για το μεταναστευτικό κατήγγειλε πως κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου μετά τις ευρωεκλογές κι αυτό κρύβει “σκοπιμότητα”. Η Ελλάδα, είπε, έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση και θα το θέσει και στη σύνοδο των χωρών του Νότου, τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, προκειμένου να υπάρξει μια στάση σθεναρή περισσότερων χωρών στο αίτημα περί αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Θέμα των Βρετανών

Τέλος, για το Brexit σημείωσε ότι οι “27” δεν μπορούν να λύσουν στις Βρυξέλλες το “πολιτικό αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο να τοποθετηθούν πάνω στη συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί”.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΕΡΙ "ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ"

"Όλοι ήταν ενήμεροι για την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων"

"Ως εκ τούτου, δεν χρειάστηκε να κουραστώ πολύ για να πείσω κανέναν, διότι όλοι βλέπουν και κρίνουν τις θέσεις και τη στάση των πολιτικών προσώπων"

“Όλοι γνωρίζουν την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις συζητήσεις που είχε με άλλους ηγέτες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι “αντάλλαξε” τη μη περικοπή των συντάξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε: “Όλοι ήταν ενήμεροι και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε να κουραστώ πολύ για να πείσω κανέναν, διότι όλοι βλέπουν και κρίνουν τις θέσεις και τη στάση των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL