Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Η Θεσσαλονίκη γύρισε την πλάτη στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Θεσσαλονίκη γύρισε την πλάτη στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία

Η Θεσσαλονίκη γύρισε την πλάτη στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Οι απειλές για επεισόδια και εισβολή «νεομακεδονομάχων» στο Παλαί ντε σπορ δεν πτόησαν τον κόσμο της Αριστεράς που έδωσε μαζικό «παρών» στέλνοντας το μήνυμα ότι η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη λένε «ναι στη δημοκρατία και την αλληλεγγύη - Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό». Την ίδια ώρα, στην εθνικιστικού και φασιστικού περιεχομένου αντισυγκέντρωση, στο Λευκό Πύργο, περίπου 500 - 600 άτομα, που ανήκουν σε διάφορα εθνικιστικά και νεοφασιστικά μορφώματα, ανάμεσά τους και περίπου 150 χρυσαυγίτες που δεν το έκρυβαν, φώναζαν τα γνωστά συνθήματα κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και την ώρα που τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο κάποιοι από τους συγκεντρωμένους χαιρετούσαν ναζιστικά.

Με διάθεση να προκαλέσουν

Κάποιοι άλλοι και άλλες, που δήλωναν «εθνικόφρονες» και «πατριώτες» ή απλώς «Έλληνες πολίτες» και χαρακτήριζαν «προδότες και εθνομηδενιστές» όσους και όσες δεν συμφωνούν μαζί τους για τη συμφωνία των Πρεσπών, προσπάθησαν να μπουν στον χώρο της εκδήλωσης, αλλά οι περισσότεροι που έφθασαν στο Παλαί ντε σπορ με εμφανή διάθεση να προκαλέσουν εντάσεις, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να κυκλοφορήσουν βιντεάκια, τελικά απομακρύνθηκαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν το ξεκίνημα της εκδήλωσης έγιναν και κάποιες προσαγωγές, ανάμεσά τους ένας εκ των γνωστών διοργανωτών των συγκεντρώσεων για το “Μακεδονικό”.

Δημοκρατική συγκέντρωση στο Παλαί

Την ώρα, ωστόσο, που μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας, ένας άνδρας σηκώθηκε και άρχισε να τραγουδά το «Μακεδονία ελληνική», για να εισπράξει τις αποδοκιμασίες του κόσμου. "Αυτή είναι η απόδειξη ότι μόνο σε μια δημοκρατική συγκέντρωση σαν κι αυτή έχουν το θάρρος να έρθουν άνθρωποι που έχουν διαφορετική άποψη", σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και τελικά ο άνδρας απομακρύνθηκε από τον χώρο, χωρίς να λάβει διαστάσεις το περιστατικό.

"Προδοσία της χώρας στους λαθρομετανάστες εισβολείς"

Εντάσεις ωστόσο είχαμε και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αφού οι συγκεντρωμένοι στον Λευκό Πύργο με πορεία προσπαθούσαν να προσεγγίζουν το Παλαί ντε σπορ και στη συνέχεια τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δύο περιπτώσεις οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, όταν οι «νεομακεδονομάχοι» και οι νεοφασίστες προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Η πορεία συνεχιζόταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ενώ κυριάρχησαν τα γνωστά φασιστικά συνθήματα «αλήτες προδότες πολιτικοί» και το «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Σκοπιανέ, Σκοπιανέ». Ένα από τα πανό που κρατούσαν έγραφε «Ο Τσίπρας στη Δικαιοσύνη για εσχάτη προδοσία. Για την παράδοση της Μακεδονίας μας στους Σλάβους. Για την προδοσία ολόκληρης της χώρας στους λαθρομετανάστες εισβολείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL