Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Σιωπή βαθιά από το ΠΑΣΟΚ για τον σεξισμό Γρηγοράκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιωπή βαθιά από το ΠΑΣΟΚ για τον σεξισμό Γρηγοράκου

“Σκάσε, ρε τσόκαρο!”. Μόνο στο άκουσμα αυτής της υβριστικής σεξιστικής επίθεσης το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει τα μέτρα του απέναντι στον Λ. Γρηγοράκο, χωρίς καν να περιμένει τον τρόπο με τον οποίο ο βουλευτής του θα προσπαθούσε στη συνέχεια να “μπαλώσει” το βαρύ ατόπημα στο οποίο υπέπεσε εις βάρος της Αννέτας Καββαδία.

Αντίθετα, δύο μέρες μετά το περιστατικό της προχθεσινής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, η Χαρ. Τρικούπη δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για να αποδοκιμάσει το στέλεχός της, ενώ αρκέστηκε να παραπέμψει στις δηλώσεις του ίδιου του Λ. Γρηγοράκου. Εκείνος ωστόσο ποτέ δεν ζήτησε “συγγνώμη”. Απλώς προσπάθησε να κλείσει το ζήτημα αναφέροντας ότι “έκανε την αυτοκριτική του και πήρε πίσω τη λέξη”.

Επιχείρησε δε να προσπεράσει τη δική του περίπτωση και να επιμερίσει την ευθύνη των λεγομένων του μιλώντας γενικότερα για “νοσηρό κλίμα” στη Βουλή.

Το συμβάν έχει προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση της Α. Καββαδία, η οποία, ακριβώς λόγω των γενικότερων πολιτικών προεκτάσεων του θέματος, αποφάσισε να δώσει συνέχεια με θεσμικό τρόπο. Απευθύνθηκε χθες με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας του να επιληφθεί του θέματος “σύμφωνα με το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής περί αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς καθώς και με το άρθρο 2, παρ. ε του Κώδικα Δεοντολογίας για αποτροπή εκδηλώσεων μίσους κατά προσώπων λόγω του φύλου τους”.

Αυτό επειδή -όπως σημειώνει στην επιστολή της- η συγκεκριμένη συμπεριφορά τη θίγει “πρωτίστως ως άνθρωπο, ως γυναίκα και ως βουλεύτρια”, αλλά και δεδομένου ότι “τέτοια κρούσματα σεξιστικού λόγου και λεκτικής βίας εναντίον γυναικών δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά από οποιονδήποτε και αν προέρχονται” και διότι “ο χώρος του Κοινοβουλίου οφείλει να λειτουργεί και παιδευτικά δίνοντας το παράδειγμα και διαμορφώνοντας συμπεριφορές”.

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταδικάσει η ΔΗ.ΣΥ.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τη “χυδαία, υβριστική επίθεση” του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Λ. Γρηγοράκου εναντίον της Ανν. Καββαδία σημειώνοντας ότι “τέτοιες σεξιστικές επιθέσεις δεν έχουν καμία θέση ούτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ούτε πουθενά”. “Η ΔΗ.ΣΥ. οφείλει και αυτή άμεσα να καταδικάσει τη φρασεολογία του βουλευτή της” τόνισε στην ανακοίνωσή του.

"Άκρως υποκριτική η στάση Γρηγοράκου"

Μέσα από την επιστολή της η Ανν. Καββαδία εξιστορεί το συμβάν της “αήθους και άκρως προσβλητικής επίθεσης” που δέχτηκε από τον βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. “με εκφράσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά προσιδιάζουν με την κοινοβουλευτική ιδιότητα και το ήθος που θα έπρεπε να διέπει τη συμπεριφορά ενός εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού”.

Αναφέρει ότι ο Λ. Γρηγοράκος, ενοχλημένος -όπως δήλωσε– από τη φασαρία που γινόταν εντός της αίθουσας την ώρα που μιλούσε ο Κ. Σκανδαλίδης, “γύρισε προς το μέρος μου φωνάζοντάς μου με σκαιότατο τρόπο ‘Σκάσε, ρε τσόκαρο’”. “Στην έντονη αντίδρασή μου, η οποία συνοδεύτηκε από τη φράση ‘θα έπρεπε να ντρέπεσαι για τον τρόπο που μιλάς’, συνέχισε να ασχημονεί χειρονομώντας προς το μέρος μου και επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά με έντονα σεξιστικά στοιχεία”.

Η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι ο Λ. Γρηγοράκος “μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τις αποδοκιμασίες πολλών συναδέλφων, δήλωσε πως ανακαλεί”. Ωστόσο σημειώνει ότι αυτή η δήλωσή του “αποδείχθηκε άκρως υποκριτική αφού λίγο αργότερα, με διαρροές προς δημοσιογράφους, έδωσε συνέχεια στο θέμα παρουσιάζοντας, μάλιστα, υποτιθέμενο μεταξύ μας διάλογο, ο οποίος ουδέποτε διημείφθη”. “Το μόνο δεδομένο, το οποίο και ο ίδιος παραδέχεται, είναι η αρχική απαράδεκτη φράση του” σχολιάζει.

"Πήρα πίσω τη λέξη"...

Εάν και κάποιος θα περίμενε να ακούσει “συγγνώμη” από το στόμα του Λ. Γρηγοράκου, αντίθετα άκουσε (ρ/σ Θέμα) ότι “αυτό το κλίμα είναι πολύ νοσηρό. Πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες, ένα fair-play στη Βουλή. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι, βρίζοντας ο ένας τον άλλον”.

Πέρα από αυτό, επέμεινε στη δική του εκδοχή (που παρεμπιπτόντως δεν διασταυρώνεται από κανέναν άλλον) ότι “σηκώθηκε η κυρία και του είπε: ‘Κάτσε κάτω, βρε γελοίε, αυτά έλεγε και ο Βενιζέλος’”. Κατόπιν αυτών η αναφορά του “Την έχω κάνει την αυτοκριτική μου από την πρώτη στιγμή και την πήρα πίσω τη λέξη” μοιάζει να έχει ελάχιστη σημασία.

Κατά συρροή...

Υπενθυμίζεται ότι ο Λ. Γρηγοράκος πολύ πρόσφατα, τον Αύγουστο, είχε υποπέσει σε ένα ακόμα μεγάλο ατόπημα με τις δηλώσεις του για μη δυνατότητα του τότε υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή να χειριστεί το θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού λόγω προβλήματος όρασης. Πέραν των αντιδράσεων του ίδιου, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών που τον εγκάλεσε για “ρατσιστικό λόγο”, ούτε τότε το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL