Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
ΔΗΜ.ΑΡ.: "Δεν είμαστε ενιαίο κόμμα, είμαστε συμπαράταξη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΗΜ.ΑΡ.: "Δεν είμαστε ενιαίο κόμμα, είμαστε συμπαράταξη"

Σημαντικές αναταράξεις επικρατούν πλέον στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τις μονομερείς αποφάσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να προκαλούν την έντονη ενόχληση της ΔΗΜ.ΑΡ.

Σε μια αμυντική κίνηση, που εκλαμβάνεται και ως ανησυχία της για τη στάση που μπορεί να κρατήσει ο Θ. Θεοχαρόπουλος, η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κομματική πειθαρχία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι επιτελείς της Αγ. Κωνσταντίνου ενημερώθηκαν κατόπιν εορτής για την απόφαση Γεννηματά, αφότου δηλαδή οι δημοσιογράφοι στην άτυπη ενημέρωση στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ είχαν ακούσει τον γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στ. Μαλέλη να γνωστοποιεί την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για σοβαρό εθνικό ζήτημα και σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί ο καθένας να έχει άλλη θέση.

Είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση αφορά στη στάση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος επανειλημμένα έχει εκδηλώσει θετική εκτίμηση για τη συμφωνία και την καταλληλότητα της συγκυρίας, θέτοντας παράλληλα προϋποθέσεις για να δώσει θετική ψήφο. “Δεν είμαστε ενιαίο κόμμα, είναι συνασπισμός κομμάτων: ‘Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.’”, σχολίαζαν στην “Α” συνεργάτες του Θ. Θεοχαρόπουλου, χωρίς να κρύβουν την ενόχλησή τους γι’ αυτή την εξέλιξη. Επισήμαιναν ακόμη ότι έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα, έχει παρουσιάσει τα θετικά και τα αρνητικά σημεία και έχει δηλώσει πως όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή και εξεταστεί το ακριβές περιεχόμενο της, τότε θα συνεδριάσει η Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. και θα αποφασίσει την τελική θέση της.

Μέσα σε αυτό το αρνητικά φορτισμένο κλίμα, ο προβληματισμός που υπάρχει εδώ και καιρό στη ΔΗΜ.ΑΡ. για τον αποκλεισμό προτάσεών της για υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές, επέφερε αποχώρηση των εκπροσώπων της (Στ. Καλπάκης, Δ. Χαλαζωνίτης, Θ. Ντέλκος) από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυσαρέσκεια της Αγ. Κωνσταντίνου εδράζεται στο γεγονός ότι ακόμα και προτάσεις της για υποψήφιους που εμφανίζουν δυνατότητα επιτυχίας απορρίπτονται, ενώ καλούνται διαρκώς να προτείνουν πρόσωπα για να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια. “Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” στάθηκε η νέα άρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει αποδεκτή υποψηφιότητα του στελέχους της ΔΗΜ.ΑΡ. Χρ. Μέγα για την Άρτα. Τα τρία στελέχη αποχώρησαν από τη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσουν τα δεδομένα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ε.Ε. του κόμματος στην Αγ. Κωνσταντίνου.

Γεννηματά: Ο Τσίπρας διχάζει, ο Μητσοτάκης διασύρει τη χώρα

Εν τω μεταξύ, η Φ. Γεννηματά επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία "βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα", αλλά παράλληλα πήρε θέση και για τις κατηγορίες του προέδρου της Ν.Δ. περί “ανταλλαγής” συμφωνίας - μη περικοπής συντάξεων, αν και χωρίς να αναφέρεται ευθέως: “Ο επίδοξος πρωθυπουργός δεν δίστασε να διασύρει την εικόνα της χώρας διεθνώς, παίζοντας με το εθνικό θέμα”. Την ίδια στιγμή όμως, διά στόματος Μαλέλη, υιοθετούσε πλήρως το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι η ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη την ώρα που η Ν.Δ. ξεκινά το συνέδριό της, είναι διχαστική κίνηση.

Θεοχαρόπουλος: "Δεν συμμερίζομαι τα περί ανταλλαγής"

Με πολύ πιο καθαρή θέση, ο Θ. Θεοχαρόπουλος μια μέρα νωρίτερα σημείωνε: “Δεν συμμερίζομαι την άποψη περί ανταλλαγής συντάξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών” και ζητούσε “σοβαρότητα και υπευθυνότητας στα εθνικά”, κάνοντας επίσης λόγο για “κοκορομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL