Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Παράλογη η μείωση των δαπανών για κοινωνική συνοχή και ΚΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράλογη η μείωση των δαπανών για κοινωνική συνοχή και ΚΑΠ

"Ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την κρίση δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της κρίσης" επισήμανε στην παρέμβασή του για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021- 2027 στην έκτακτη σύνοδο κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν "νέες προτεραιότητες που φέρνουν οι νέες προκλήσεις". "Συμφωνούμε όλοι ότι αυτές πρέπει να τις χρηματοδοτήσουμε" ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος της πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

"Τι μήνυμα θα δώσουμε στους πολίτες που παρακολουθούν με σκεπτικισμό την πορεία της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι πορεία ενίσχυσης και όχι άμβλυνσης των ανισοτήτων, τόσο μεταξύ των κρατών - μελών όσο και εντός των κρατών - μελών;" διερωτήθηκε υπογραμμίζοντας ότι αντί για μήνυμα στους πολίτες "θα στείλουμε δώρο στους ακροδεξιούς λαϊκιστές και στους αντιευρωπαϊστές, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών".

Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Επισήμανε δε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να αποφευχθεί η μείωση της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής κατά 10% και κατά 15% της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, τόνισε ο πρωθυπουργός, εάν ο προϋπολογισμός αυξηθεί από το 1,1% στο 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. "Και επίσης να βρούμε νέους ίδιους πόρους χωρίς επιβάρυνση των πολιτών μας", πρόσθεσε εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να θεσπιστεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου.

Επαναλαμβανόμενη αδικία

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι δεν είναι "παράλογη" μόνο η μείωση των δαπανών για την κοινωνική συνοχή και την ΚΑΠ αλλά και το μοντέλο υπολογισμού. "Η Ελλάδα υπέστη πρωτοφανή αδικία", εξήγησε ο πρωθυπορυγός, "όταν, για το πακέτο 2014-2020, η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε το παράδοξο να υπολογιστεί το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα με βάση το ΑΕΠ 2007-2009 και όχι το τρέχον αλλά και κατά το 1/4 μειωμένο ΑΕΠ μετά την κρίση". "Σήμερα", πρόσθεσε, "βρισκόμαστε μπροστά σε μια δεύτερη επαναλαμβανόμενη αδικία με τη μείωση του ορίου ετήσιων απολήψεων (capping)".

Όπως ξεκαθάρισε, αυτό δεν θα το δεχθεί καθώς, όπως είπε, είναι άδικο για την Ελλάδα. Πέραν αυτού όμως, επισήμανε το παράδοξο αυτής της λογικής: "Να έχουμε χώρες που χρήζουν μεγαλύτερης ενίσχυσης και να μην επωφελούνται και χώρες που δεν χρήζουν ενίσχυσης και ωφελούνται". Κάτι που χαρακτήρισε "απαράδεκτο" καθώς, όπως σημείωσε, "έτσι καταργούμε την αρχή της συνοχής και της σύγκλισης και ενισχύουμε την πολιτική της απόκλισης".

Διασφάλιση για τους αγρότες

Αναφορικά με τη συζήτηση για την ΚΑΠ, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η πρόταση που κατατέθηκε "ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και δίνει λιγότερα". "Θα πρέπει να διασφαλισθούν τουλάχιστον τα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης και για τους δυο πυλώνες της ΚΑΠ" υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε τη "ριζική διαφωνία" του με την αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης από 20% σε 30%. "Αυτό είναι βήμα επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ και δεν είναι αποδεκτό, αφού για άλλη μια φορά θα φέρει σε δυσχερέστερη θέση τις ελλειμματικές χώρες του Νότου έναντι των πλεονασματικών του Βορρά" υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η σύνοδος συνεχίζεται σήμερα στις 10.00, ενώ στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL